Podvýživa či výrazný váhový úbytek [malnutrice] celosvětově ohrožuje až 40 % pacientů v ústavních zařízeních. Riziko malnutrice hrozí pacientům i v ambulantní péči. A podvýživa pacientů se tyká i českých nemocnic a sociálních zařízení.
Nežádoucí váhový úbytek v důsledku nemoci ovlivňuje zdravotní stav pacienta a má i značné ekonomické dopady. To i to tak přimělo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] k akci.
„Rozhodli jsme se tématem podvýživa ve zdravotnických zařízeních zabývat více do hloubky. Založili jsme pracovní skupinu pro nemocniční stravování a nutriční péči. Postupně nastavíme nutriční pravidla a standardy. Ty současné totiž v základu pocházejí z 50.let minulého století,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.
Výsledky studie ústavního stravování:
- Výrazný pokles hmotnosti [o více než 8 kg] zaznamenalo 12,8 % z celkového počtu více než 2 300 pacientů standardních lůžkových odděleních.
- Méně než polovinu porce konzumovalo 12,8 % z celkového počtu přes 2 300 pacientů standardních lůžkových oddělení.
- Jako nejčastější příčinu nižší konzumace stravy na standardních lůžkových odděleních uvedli čeští pacienti, že jsou normálně zvyklí na menší porce [24,4 % případů ve srovnání s 11,0 % případů v celosvětovém měřítku].
- Ze všech pacientů na standardních lůžkových odděleních bylo 47 % seniorů ve věku 70+
Cílem podle ministra Adama Vojtěcha je mít do konce letošního roku doporučený postup stravování v nemocnicích. Má jít o závazná doporučení, metodiku, která bude obsahovat například způsob výpočtu nákladů na denní stravu, charakteristiky a seznam základních diet.
„Tuto metodiku zavedeme nejdříve do nemocnic, které spadají pod ministerstvo, ale chceme ji postupně dostat do všech nemocnic,“ upřesnil pro Zdravezpravy.cz.
Podvýživa: V čem je problém
Malnutrice je stav, který je způsoben nedostatečným nebo nevyváženým příjmem výživy, anebo i poruchou vstřebávání živin z přijaté potravy. Při malnutrici dochází ke změnám tělesného složení, zejména úbytku svalové hmoty. Pacientům ubývá fyzických sil, zhoršuje se psychika, ale i mentální funkce. Běžný je i zvýšený výskyt zdravotních komplikací.
„V České republice máme ve srovnání s okolními zeměmi vyšší podíl pacientů v nemocničních zařízeních s výraznými váhovými úbytky. Týká se to zejména pacientů ve vyšších věkových kategoriích,“ říká ústavní dietolog ze IV. Interní kliniky VFN a 1.LF UK v Praze František Novák.
Řešením je podle něj zlepšení speciálních diet tak, aby pokrmy byly podávané v dostatečně atraktivní podobě. To znamená, aby dobře chutnaly, pěkně vypadaly a pokud možno i lahodně voněly.
„Výraznému hubnutí je nutné předcházet už v ústavním zařízení. To ale vyžaduje správné nastavení stravy od zodpovědných nutričních terapeutů,“ doplňuje František Novák.
Neuvěřitelných 60 miliard korun
Výrazné hubnutí pacientů v nemocnicích má i svou ekonomickou stránku. Roční náklady na zdravotní a sociální péči vyvolanou následky malnutrice při nemoci jsou u nás odhadovány dokonce až na 60 miliard korun. Důvod je podle odborníků ten, že podvýživou trpí lidé v zařízeních ústavní nebo i sociální péče. Často za odmítáním stravy stojí i samotná přítomnost nemoci.
„Nezdravým zhubnutím v důsledku nemoci ubývají pacientům fyzické síly a spolu s tím se u nich zhoršuje i jejich psychický stav. A tím dochází k tomu, že celková zdravotní kondice pacienta není dobrá a prodlužuje se pobyt pacienta v ústavním zařízení. A přidají se i další nemoci,“ vysvětluje František Novák.
Podle něj je zcela zásadní, aby součástí léčebné terapie byla i správná a kvalitní nutriční péče.
„Významnou roli přitom hraje edukace a kvalita nemocničního personálu, to znamená nutričních terapeutů a také kuchařů. To proto, že každý pacient se speciálními výživovými požadavky musí mít ihned při nástupu nastavený svůj výživový program,“ uzavírá.
–VRN–