Česko změní výživová doporučení, neměnila se dvacet let

0
1080
vyzivova_doporuceni
Foto: Freepik.com

Více než čtvrtina dospělých v Česku je obézní. A kvůli špatným stravovacím návykům lidé nejenže tloustnou, ale i se u nich častěji rozvíjí nemoci srdce, cév a rakovina. I to je důvod, proč se Česko chystá aktualizovat výživová doporučení.

Nicméně nová výživová doporučení zohledňující současný zdravotní stav lidí, jejich návyky a vše co souvisí se stravou vydá Státní zdravotní ústav [SZÚ] nejdříve v roce 2027.

„V tomto a příštím roce budeme mít k dispozici i aktualizované údaje o české stravě, které pro tvorbu realistických doporučení potřebujeme. A práce tak může v souladu s kardiovaskulárním plánem začít,“ říká k plánům na vytvoření nových výživových doporučení nutriční epidemioložka SZÚ Eliška Selinger, která je zodpovědná za vedení projektu.

Školní stravování se změní už příští rok. Bude méně masa i mléka

Problém vidí především v tom, že Česká republika stávající výživová doporučení dvacet let neměnila, neupravovala. Což je chyba hlavně s ohledem na prevenci onemocnění a osvětu kolem vyváženého stravování.

„Za posledních 20 let se vědecké poznání v oboru proměnilo. Nutriční doporučení z roku 2005 tak třeba kladou důraz na udržování správné hodnoty Body Mass Index, bez využití jiných a vhodnějších měřítek zastoupení tuku v těle,“ poukazuje na jeden z nedostatků současného dokumentu hlavní hygienička a ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Výživová doporučení se 20 let neměnila

Dále jmenuje i to, že současný text zmiňuje doporučení na denní dávku konzumace alkoholu. Už u něj ale chybí varování na s ním spojená vyšší rizika rozvoje rakoviny, to i v nižších dávkách.

„V soudobých doporučeních jiných států je také kladen mnohem větší důraz na konzumaci ovoce a zeleniny, celozrnných obilovin i omezení konzumace volného cukru,“ říká Macková.

Zdravé pití alkoholu neexistuje, staré pravdy už neplatí

Zaměřit se v novém doporučení podle ní chtějí odborníci na výživu i na rizika spojená s konzumací vysoce průmyslově zpracovaných potravin.

Je to právě výživa, která významně ovlivňuje to, zda a kdy se u daného člověka rozvine většinou chronické onemocnění. Tedy to, se kterým se bude léčit dlouhodobě, obvykle celý život. Mezi ně patří cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak, vysoký hladina cholesterolu v těle nebo dnes už i onkologická onemocnění. Podle zpráv Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj [OECD] rizikové stravovací návyky přispívají k téměř čtvrtině všech úmrtí, kterým by se ale dalo ukázněnou, tedy vyváženou stravou předejít.

Nová výživová doporučení přijdou v roce 2027

I to jsou důvody k tomu, že SZÚ začal pracovat na aktualizaci nutričních doporučení, to ruku v ruce s Národní kardiovaskulárním plánem ČR na období 2025 – 2035. Podle Elišky Selinger je cílem nových doporučení vytvořit moderní a vědecky podložená doporučení. Ta poslouží jako základ pro podporu zdravého stravování české populace.

Vláda schválila Národní kardiovaskulární plán pro roky 2025 až 2035

Odborná pracovní skupina se prvně sešla v polovině března a jsou v ní odborníci na výživu, medicínu, veřejné zdraví, ale i sociologové a zástupci pedagogů. Spolupracovat chce pracovní skupina i s jednotlivými zdravotnickými odbornostmi a zástupci potravinářského a zemědělského sektoru.

„Nutriční doporučení jsou primárně zdravotním doporučením. Zájmy zdraví tedy musí stát v jejich popředí. I proto všichni členové odborné pracovní skupiny podepíší prohlášení o finančním střetu zájmů, aby byla zajištěna maximální možná nezávislost rozhodování. A předešlo se tak možným kontroverzím,“ zdůraznila Eliška Selinger.

Průmyslově zpracované potraviny zvyšují riziko infarktu a mrtvice

Termín dokončení prací na nových výživových doporučení odhaduje na rok 2027. Přičemž do konce roku 2025 chce mít uzavřené vědecké rešerše a první verze možných formulací doporučení. Ta pak postoupí k širší odborné diskuzi a následnému testování.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here