Nebezpečná E.coli se v McDonald’s v USA šíří zřejmě z čerstvé cibule

0
840
E.coli
Ilustrační foto: Freepik.com

Za šíření nákazy E.coli dnes už v třinácti státech USA zřejmě může čerstvá cibule přidávaná do hamburgerů prodávaných v síti McDonald’s. S infekcí vyvolanou E.coli se v USA léčí 90 lidí, 27 z nich je v nemocnici, jeden nakažený zemřel.

Většina pacientů nakažená bakterií E.coli po požití hamburgeru ve zmiňované síti rychlého občerstvení trpí silnými žaludečními křečemi, krvavými průjmy a zvracením, popisuje ve své zprávě americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC]. Podle tamních epidemiologů stojí za šířením nákazy čerstvá cibule, která se v restauracích McDonald’s v USA přidává do hamburgeru prodávaném pod názvem Quarter Pounder.

„Epidemiologické šetření a vytrasované informace ukazují, že čerstvá, nakrájená cibule je pravděpodobným zdrojem onemocnění při této epidemii,“ píše ve své zprávě CDC.

Tento týden podle jeho zástupců přibylo patnáct nově nakažených E.coli, celkem jejich počet vzrostl na 90 nakažených. Ve vážnějším stavu s nutnou hospitalizací je minimálně 27 pacientů, pět z nich přijala zdravotnická zařízení do péče tento týden. U dvou z hospitalizovaných pacientů se podle CDC rozvinulo vážné onemocnění hemolyticko-uremický syndrom [HUS], které způsobuje až selhání ledvin. Jeden nakažený ve státě Colorado na následky nemoci zemřel.

Zhruba třetina nakažených připadá podle epidemiologů na stát Colorado a asi sedmnáct jich hlásí zdravotní úřady státu Montana. Podle CDC budou skutečné počty nakažených bakterií E.coli po požití zmiňovaného hamburgeru ale významně vyšší. A i jejich nárůsty, protože příznaky se objevují i za několik dnů od požití závadného pokrmu. Část z nakažených se z nemoci vyléčí, aniž by navštívila zdravotnické zařízení a nechala se na infekci otestovat.

Restaurace McDonald’s v USA už stáhly závadnou cibuli

Zástupci CDC rovněž tvrdí, že restaurace McDonald’s už přestaly ve státech s potvrzenou nákazou používat podezřelou čerstvou cibuli. To proto, aby tím zabránily případnému dalšímu šíření nákazy. Cibuli do restaurací dodávala kalifornská firma Taylor Farms. I ta dodávky do sítě McDonald’s, ale i dalších podniků přerušila.

„Vzhledem k opatřením, která přijaly McDonald’s a Taylor Farms, CDC věří, že případná rizika dalších nákaz jsou pro veřejnost velmi nízká,“ uvádí ve své zprávě zástupci CDC.

Českem se šíří krvavé průjmy. Na vině může být i grilování

Přesto veřejnost a strávníky této sítě rychlého občerstvení nabádají, aby při vážnějších příznacích nákazy E.coli na nic nečekali, vyhledali zdravotnickou pomoc a řekli, co v posledních dnech jedli. Zároveň epidemiologové ze CDC upozorňují všechny provozy, aby nepoužívaly pravděpodobně závadnou cibuli dodávanou společností Taylor Farms.

Ze strany amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] už probíhá kontrola zpracování podezřelé cibule v provozovnách společnosti Taylor Farms v Colorado Springs. Stejně tak se inspektoři FDA zaměřili na pěstitele cibule ve státě Washington.

Infekční dávka E.coli je velmi nízká

Bakterie E.coli vyvolává především u malých dětí a osob s oslabeným obranným systémem silné průjmy, zvracení a může vést až k selhání ledvin a úmrtí. Podle CDC se E.coli v USA ročně nakazí kolem 74 tisíc lidí. Zhruba dva tisíce z nich si žádá hospitalizaci a jednašedesát nakažených na infekci ročně umírá.

Zdravý střevní mikrobiom je základ zdraví

Nákazy E.coli se nevyhýbají ani České republice. Ročně se u nás infekce potvrdí u nižších desítek případů ročně, mezi pacienty převažují děti do pěti let věku. Cestou přenosu u těchto infekcí bývá podle Státního zdravotního ústavu [SZÚ] nedostatečně tepelně upravené maso, nepasterizované mléko nebo přímý kontakt se zvířaty či s prostředím, kde žijí. Stačí se jen dotknout ohrady, krmítka nebo podestýlky. Infekční dávka je totiž velmi nízká, upozorňuje SZÚ.

Zásadní prevencí v zamezení přenosu nemoci je pečlivá hygiena po kontaktu se zvířaty, dostatečně tepelná úprava masa a vyhýbání se konzumaci nepasterizovaného mléka a mléčných výrobků. Stejně tak je nutné omývat lesní a jiné ovoce. Protože i na něm mohou ulpívat bakterie nebezpečné E.coli.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here