Pro ukrajinské zdravotnictví schválila vláda dalších 20 mil. Kč

23
12239
vlada
Kvůli zasedání Poslanecké sněmovny PČR jednala [23.10.] vláda ve Sněmovně. / Foto: Úřad vlády ČR

Do ukrajinských nemocnic a dalších zdravotních zařízení v zemi pošle Česko z programu Ministerstva vnitra ČR [MV ČR] Medevac dalších 20 milionů korun. Uvolnění peněz odsouhlasila na svém středečním [23.10.] jednání vláda.

Celkem se peníze rozdělí do čtyř projektů zaměřených na zdravotní péči na Ukrajině. Každý z nich dostane pět milionů korun.

„Ukrajinské zdravotnictví je extrémně zatížené následky ruské válečné agrese. Proto podpoříme aktivity na vybavení zatížených nemocnic, které léči raněné, obnovu systému, ale třeba i na rehabilitaci onkologických pacientů,“ řekl k zacílení podpory ministr vnitra Vít Rakušan [STAN].

Peníze půjdou z Česka na Ukrajinu podle Rakušana prostřednictvím spolupracujících partnerů, kteří je doručí do potřebných zařízení. Podpora podle resortu směřuje do nemocnic na východě, jihu i středu země, kde se léčí nejvíce pacientů zraněných při válce.

Další část peněz se rozdělí mezi instituce, které zdravotníkům na Ukrajině poskytují psychologickou péči a podporu. Půjde převážně o zdravotníky pracujícími s lidmi postiženými válečnými traumaty. Třetí z projektů podpoří pěti miliony dostupnost rehabilitační péče na Ukrajině. A poslední z nich má zlepšit zdraví v komunitách zasažených konfliktem a pomoci i s obnovou zdravotního systému ve východní části Ukrajiny.

Vláda odsouhlasila 20 mil. Kč  pro péči na Ukrajině

Česko uvolňuje z programu Medevac prostředky na pomoc ukrajinskému zdravotnictví od počátku ruské invaze do země. Loni v říjnu vláda odsouhlasila zemi z programu uvolnit 15,57 milionu korun převážně na posílení zdravotní péče. Z peněz šla část ale i na pořízení IT technologií a vybavení pro tamní kriminální policii. To na posílení bezpečnosti v zemi, tyto prostředky vyplatil resort z dalšího ze svých programů zvaném Pomoc na místě.

Oba humanitární programy, Medevac a Pomoc na místě, financují pomoc zemím s vysokým počtem uprchlíků nebo v regionech se špatně dostupnou zdravotní péčí. Léčba hrazená z těchto programů se poskytuje zdarma a výhradně civilistům. Převážně pak ženám, dětem a starším pacientům.

„Program Medevac se zaměřuje na pacienty s takovým typem onemocnění, které si nevyžádá intenzívní léčbu v řádech několika let. Ale jedná se o pacienty, pro které léčení v ČR nebo operace v zahraničí znamená podstatnou změnu jejich zdravotního stavu,“ vysvětluje zacílení a podmínky programu MV ČR.

Vláda schválila zdravotní pomoc pro Ukrajinu za 15,57 mil. Kč

Z programu se financují rovněž výjezdy lékařů do rozvojových zemí [zahraniční mise], často na africkém kontinentu, a v posledních letech i na Ukrajinu. Například do nemocnic ve Lvově. Loni v červenci se z programu zaplatila lékařská mise tří chirurgů a anesteziologa z FN Brno. Ti se vypravili do Lvova, kde odoperovali desítky poraněných pacientů.

Jak funguje humanitární program Medevac

Program Medevac funguje od roku 1993. Při zacílení pomoci spolupracuje s ministerstvem zahraničních věcí, ministerstvem zdravotnictví, ministerstvem obrany a armádou. Od roku 2016 se do programu zapojilo i ministerstvo průmyslu a obchodu.

Realizace pomoci z programu Medevac:
  • Humanitární evakuace zdravotně postižených obyvatel na léčení do ČR,
  • vysílání českých lékařských týmů do zahraničí,
  • odborné stáže lékařů z oblastí postižených humanitární krizí v ČR,
  • podpora zdravotnických projektů pro posílení zdravotní infrastruktury.

V Zambii jsou děti na druhé koleji, říká lékař po návratu z mise

Na naplňování programu se podílí devět českých nemocnic. A sice Fakultní nemocnice Bulovka, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Fakultní nemocnice Olomouc. Dále Fakultní nemocnice v Motole, Institut klinické a experimentální medicíny [IKEM], Ústřední vojenská nemocnice a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.

–VRN–

23 KOMENTÁŘE

  1. Zaprodaná Pěti demoliční četa má vždy peníze pro Ukrajinu a okrada český národ. Snad budou jednou obvinění a stát před soudem. Ted hledají záchranu u papeže-Jidáši.

    • Fialova vláda okrádá české občany .Důchodce dvakrát okradli ačkoliv bylo navýšení řádně schváleno s tím ,že nejsou finance. Ale sobě si přidali .To je hnus odporný hnus celá ta nepodařená fialová vláda ,vláda ekonomických zločinců

  2. na naše se dělají sbírky není na nemocnice a signalista pošle miliardy do cizí zkorumpované země to nevymyslíš

  3. Fialova vláda okrádá české občany .Důchodce dvakrát okradli ačkoliv bylo navýšení řádně schváleno s tím ,že nejsou finance. Ale sobě si přidali .To je hnus odporný hnus celá ta nepodařená fialová vláda ,vláda ekonomických zločinců

  4. Včera jsem obdržela recept na framykoin a obešla jsem 4 lékárny ve Dvoře Králové nad Labem a v žádné nebyl framykoin jsem pom těžké operaci obličeje a nutně jej potřebuji . Jak je možné že pro Ukrajince léky jsou a pro nás ne.
    Bohužel nemohu se z našeho města hnout abych zajela jinam jsem po úrazu nohou. Bylo mi řečeno že framykoin bude až na konci listopadu.
    Jana

  5. Fialo ,ty zmr….de to si už děláš prdel,na naše děti sereš a na ukrajinu dáš,jo!?Je mi jedno co si kdo myslí,už toho máme plný zuby!!!

  6. No potkat ty id… [red. upr.] od to schvalujou někde na ulici tak každému lisknu tak 3 facky a kopačku na ohryzek. Všechno dávejte Ukrajincům a na nás Čechy ser..[red. upr.] a oškubejte nás o všechno. A prosím zase zvýšit daně ať vy … [red. upr.] to máte z čeho platit. Diky

  7. No potkat ty id… [red. upr.] kteri to schvalujou někde na ulici tak každému lisknu tak 3 facky a kopačku na ohryzek. Všechno dávejte Ukrajincům a na nás Čechy ser…[red. upr.] a oškubejte nás o všechno. A prosím zase zvýšit daně ať vy … [red. upr.] to máte z čeho platit. Diky

  8. proto já do politiky jít nemůžu,protože bych se neudržel,abych jim nenaplácal ty nám se vysmívající jidášské ksichty.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here