Průzkum: Nadměrné užívání mobilu ubírá dětem energii

0
108
pruzkum
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Asi 27 procent pražských žáků druhého stupně základních škol a středních škol vykazuje velmi nízkou míru životní spokojenosti. Zjistil to průzkum Centra sociálních služeb Praha, který provedlo ve spolupráci s magistrátem.

Hodnocení „na velmi nízké úrovni“ podle kritérií Světové zdravotnické organizace [WHO] doporučuje konzultaci či intervenci odborníka. Za výsledkem stojí i trend, kdy se nabalují problémy spojené s používáním digitálních technologií. Žáci pak nemají dostatek kvalitního spánku a následně jim chybí energie, říká vedoucí výzkumu Roman Petrenko.

Žáci s nízkou životní spokojeností, takzvaným wellbeingem, podle výzkumníků uvádí, že nemají radost ze života. Asi 15 procent respondentů vykazovalo příznaky těžké úzkosti a 20 procent mělo příznaky středně těžké až těžké deprese. Horších výsledků dosahují dívky.

„Nejedná se o potvrzené diagnózy, výzkum se zabýval výskytem doprovodných symptomů,“ vysvětluje zacílení průzkumu Petrenko.

Šetření se podle něj zúčastnilo více než 10 000 dětí, data výzkumníci sbírali loni v prosinci. Ve školním roce 2023/2024 chodilo podle statistik ministerstva školství na druhý stupeň ZŠ v Praze asi 50 500 žáků, na střední školy pak více než 76 800 žáků. Průzkum centrum provádí pravidelně od roku 2016.

Internet a kvalita spánku

Nadměrné užívání digitálních technologií ovlivňuje například výsledky žáků ve škole, kvalitu jejich spánku, jejich vztahy v rodině, s kamarády a jejich celkovou pohodu. Příznaky problematického užívání internetu, kdy čas strávený online výrazně negativně ovlivňuje život dětí a mládeže, podle průzkumu vykazuje sedm procent žáků. Dalších asi 31 procent jich má symptomy nadměrného či nějakým způsobem rizikového chování na internetu.

„Kvůli internetu zanedbávají čas na stravování, spánek, školní povinnosti. Číslo navíc pořád roste, proti minulému roku přibližně o desetinu,“ upozorňuje na nedobrý trend Petrenko.

Modré světlo u dětí blokuje melatonin, ty pak nespí

Asi polovina dotázaných žáků nedodržuje dostatečnou spánkovou hygienu. Doporučenou dobu spánku, tedy asi osm hodin denně, má podle Petrenka asi 40 procent pražských žáků. Asi třetina jich spí okolo šesti hodin denně. Kvalita spánku podle něj přitom zásadně ovlivňuje i duševní zdraví dětí.

Průzkum: Sebepoškozování a návykové látky

Průzkum se letos poprvé zaměřil i na sebepoškozování dětí. Zkušenosti s ním v posledním roce mělo více než 17 procent pražských žáků. Přiznalo se k němu asi 26 procent dívek a necelých devět procent chlapců. Mezi nejčastější způsoby patří řezání, píchání a kousání do krve.

Duševními poruchami trpí v Česku 13 % dětí. Péče pro ně není

Průzkum se zabýval také užíváním návykových látek a energetických nápojů. Pravidelně nebo denně pije energetické nápoje 14 procent žáků. Alespoň jednou za uplynulý rok ho měla více než polovina žáků. Více než osm procent dívek a deset procent chlapců uvedlo, že pravidelně skoro každý týden až denně pili alkohol. Výzkumníci upozornili, že mezi respondenty byli i plnoletí žáci.

Novelu o zákazu prodeje energy drinků mládeži posoudí vláda

A dále: Nejpopulárnější formou konzumace tabáků a nikotinu je mezi mladými elektronická cigareta. Vyzkoušelo ji 39 procent žáků, pravidelně až denně ji užívá asi devět procent žáků. Klasické cigarety kouřilo opakovaně až denně 13 procent žáků, někdy je vyzkoušelo 23 procent žáků.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here