Komentář: Jako obvykle se začne šetřit na lécích pro pacienty

0
582
lecich
Výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu David Kolář / Foto: AIFP

Výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu David Kolář se na stránkách Zdravé Zprávy zamýšlí nad aktuální dohodou ministra Vlastimila Válka [TOP 09] s praktickými lékaři o růstu úhrad. Podle něj to značí úspory na lécích pro pacienty. Více v jeho textu níže.

Včera jste jistě zaznamenali zprávu, že Ministerstvo zdravotnictví ČR zažehnalo stávku praktických lékařů a po dohodě došlo k navýšení prostředků pro primární péči. Dobrá práce, chtělo by se říci. Všichni ale samozřejmě víme, že objem zdravotnických financí je omezený. A tedy finance přidané na jedné straně musí nutně přinést úbytek na straně jiné.

A proto vnímám jako zásadní zprávu, která odvolání stávky doplňuje: Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka půjdou přidané peníze z rezervy určené na centrovou léčbu, tedy moderní drahé léky na vážná onemocnění. „Nadále tak plníme vládní usnesení o vyrovnané úhradové vyhlášce,“ uvedl novinářům.

Praktici ordinace nezavřou, dostali přidáno

Jako obvykle se začne šetřit na lécích pro pacienty. Těžko se odhaduje, o jaké rezervě pan ministr hovoří, protože žádný takový slot ve vyhlášce nevidíme. Neustále slyšíme, že náklady na centrovou léčbu rostou. V realitě však tvoří veškeré náklady na léky, včetně centrových, jen 18 procent výdajů zdravotních pojišťoven. Oproti tomu osobní náklady vzrostly na více než 50 procent výdajů zdravotních pojišťoven. To je na 229 miliard korun.

Toto zamyšlení není míněno jako útok proti úspěchu praktiků ani proti platům lékařů. Spíše se znovu ukazuje, jak nefunkční je stávající systém dohodovacího řízení a úhradové vyhlášky. Systém, který je na konci dne jenom o tom, kdo vytvoří větší mediální tlak na ministerstvo a dostatečně dlouho vytrvá.

Politici se mýlí, když tvrdí, že ceny léků jsou vysoké, říkají výrobci

Ve stávkové frontě jsou navíc ambulantní specialisté a některé lékařské odbory. Opět tedy říkám, že je na čase strukturální změna českého zdravotnického systému. Pouze transparentní a předvídatelný systém dokáže v dlouhodobém horizontu zajistit kvalitní a dostupnou péči.

David Kolář, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here