Na nádor slinivky upozorní změny v lipidech, poznají se z krve

0
21954
nador_slinivky
Foto: Freepik.com

Na nádor slinivky břišní v jeho časném stadiu zřejmě upozorní změny v lipidech [tucích]. A ty se dají zjistit ze vzorku krve. Specialisté nyní testují v klinické praxi, jak toho využít v diagnostice, aby rizikové pacienty sledovali a včas léčili.

Od letoška v centrech vysoce specializované péče pro digestivní endoskopii probíhá klinická studie, která zkoumá, zda je možné najít nádor slinivky břišní včas. To z laboratorní analýzy vzorku krve, v němž se sleduje množství lipidů, tedy tuků v těle pacienta.

„Víme, že u těch, kteří nádor slinivky břišní mají, se liší množství a složení lipidů. Právě probíhající studie ukáže, zda bude test schopen z krve odhalit změny v lipidech u rizikových jedinců, kteří se cítí být zdraví, a přesto se už v jejich těle něco děje,“ vysvětluje prof. Ondřej Urban, přednosta II. interní kliniky gastroenterologické a geriatrické FN Olomouc.

Pokud se účinnost testu prokáže, půjde podle primáře Gastroenterologického oddělení Masarykova onkologického ústavu doc. Jana Trny o naprostý přelom v léčbě rakoviny slinivky břišní. Nyní totiž nemá zdravotnictví příliš možností, jak vyhledat osoby, kterým hrozí, že nemoc dostanou.

„A vzhledem k finanční, kapacitní a medicínské náročnosti nemůžeme provádět specializované preventivní vyšetření všem. S odběrem krve je to ale jinak. Desetiletí toužíme po tom, abychom byli schopni najít nemoc včas – zrovna u této nemoci je to naprosto klíčové,“ říká docent Trna.

Přednádorové změny nebo rakovinu v její rané fázi specialistům pomáhá odhalit program včasného záchytu karcinomu pankreatu. Gastroenterologové při něm spolupracují s klinickými genetiky a radiology. Ti provádějí další specializovaná vyšetření jako magnetickou rezonanci. Do studie by se mělo celkem zapojit 15 center po celé republice.

Na nádor slinivky se testují lidé v 5% a vyšším riziku

Do screeningového programu na včasné odhalení nádoru slinivky břišní [pankreatu] lékaři zařazují muže a ženy v celoživotním riziku rozvoje nemoci, které převyšuje pět procent.

„V nově zřizovaných centrech vysoce specializované péče pro digestivní endoskopii, kam patří i naše pracoviště, podstupují rizikové osoby pravidelné vyšetření slinivky břišní magnetickou rezonancí a endoskopickou ultrasonografií,“ popisuje klinické testování screeningu doc. Ilja Tachecí, předseda ČGS a přednosta II. interní gastroenterologické kliniky LF UK a FN Hradec Králové.

Rakovina slinivky patří mezi nejčastější zabijáky. Dá se jí i předejít

Do rizikové skupiny podle něj spadají lidé s dědičnou formu chronického zánětu slinivky břišní nebo ti, co mají dva a více přímých příbuzných s rakovinou pankreatu. Ve vyšším riziku jsou i nositelé genetických mutací jako BRCA1 a BRCA2. Tyto mutace genu zvyšují i riziko rozvoje rakoviny prsu a vaječníků.

„Rizikové osoby k nám chodí na kontroly pravidelně jednou ročně. V rámci této studie jim navíc odebereme, s jejich informovaným souhlasem, krev, již pak ve formě plazmy posíláme do laboratoře,“ dodává prof. Urban.

Studie tak zkoumá krev od rizikových jedinců, kteří jsou zatím zdraví. A dále od pacientů s nádorem pankreatu, ale podchyceném ještě v jeho operabilní fázi.

Česko otevřelo další screening, tentokrát rakoviny slinivky břišní

Jak už zmínil primář Trna, stávající dostupné diagnostické metody jsou sice velmi účinné, ale není možné, aby je podstupovaly všechny osoby ve vyšším riziku nádoru. Jsou totiž velmi nákladné, zdlouhavé, a i pro pacienta dost nepříjemné. Dostupnější variantou je tak test z krve.

„Náš lipidomický test LDPC je založen na patentově chráněné metodice vyvinuté na Univerzitě Pardubice a kombinuje poznatky analytické chemie, biostatistiky a dalších vědních oborů,“ říká Karolína Kašparová z laboratoří Lipidica, se kterou specializovaná pracoviště spolupracují na testování screeningu karcinomu pankreatu z krve.

Testování screeningu nádorů slinivky skončí v roce 2027

Studie odstartovala letos a skončí v roce 2027, projde jí přes 400 účastníků. Pokud se specificita a citlivost testu potvrdí, potrvá podle odborníků ještě nějaký čas, než se test stane součástí standardní péče. A než bude jasné, zda jej proplatí zdravotní pojišťovny. Anebo si jej lidé budou hradit sami. Cena by ale neměla přesáhnout nízké tisíce korun.

Rakovinu slinivky břišní u nás lékaři ročně diagnostikují asi u 2 400 lidí, téměř 2 200 jí za stejné období podlehne. Podle odhadu odborníků a současného trendu nárůstu onemocnění se nemoc stane v roce 2030 druhou nejčastější příčinou úmrtí na nádorová onemocnění.

Rakovina slinivky břišní patří mezi nejagresivnější nádory vůbec – do poslední chvíle je bez příznaků, přestože se vyvíjí více než 10 let. Když začnou potíže, je už na léčbu obvykle pozdě,“ říká prof. Urban.

Bolest při léčbě rakoviny slinivky mírní ozařování blízkého nervu

Na vyléčení dává pacientům naději pouze operace, tedy odstranění nádoru slinivky. K ní lékaři ale vzhledem k rozsahu onemocnění doporučují kolem 20 procent nemocných. Zbytek jich je ve stadiu, kdy už jim lékaři prodlužují život v co nejlepší kvalitě. Naději na lepší výsledky v léčbě karcinomu pankreatu dává zkoumaný krevní test. Protože u pacientů s pokročilým stadiem rakoviny slinivky se průměrná doba dožití pohybuje kolem 1,5 roku. Při včasném odhalení karcinomu se dožijí až šestkrát déle.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here