Botulotoxin a jiné výplně nesmí dělat kosmetičky, ale ani sestry

0
113
kosmeticky
Foto: Freepik.com

Do nechirurgické estetické medicíny, jako je aplikace botulotoxinu nebo kyseliny hyaluronové, se pouštějí i kosmetičky a sestry. A to je špatně. I tyto výkony smí provést pouze specializovaný lékař. Jinak hrozí riziko i velmi vážných komplikací.

Na první pohled nijak zvlášť invazivní zásahy, jako je zmiňované podání kyseliny hyaluronové nebo botulotoxinu pro vypnutí pleti a vyhlazení vrásek, u nás provádějí i pracovníci v kosmetických službách nebo zdravotní sestry bez odpovídajícího vzdělání. Což je nejenže nezákonné, ale především zdraví nebezpečné.

„Pouští se do toho kosmetičky nebo necertifikované zdravotní sestry, které nejsou pod dohledem lékaře,” říká předseda Společnosti estetické a laserové medicíny Roman Šmucler.

Při takovém neodborném zásahu podle něj hrozí vážné zdravotní komplikace, jako je odumření tkáně, cévní mozková příhoda, nebo dokonce dočasné oslepnutí.

Botulotoxin v estetické medicíně používaný pro omlazování mužů i žen smí podle odborné společnosti v České republice aplikovat pouze lékař s platným oprávněním k těmto výkonům. Ten získá po absolvování speciálního vzdělávacího kurzu. Obdobně kyselinu hyaluronovou podávají pouze lékaři s odborným vzděláním a specializací v oboru estetické medicíny tak, jak upravuje zákon o zdravotních službách. To znamená, že kosmetičky nemají oprávnění provádět injekční ošetření s kyselinou hyaluronovou.

Botulotoxin ani jiné výplně kosmetičky nepodávají

Mezi nejčastější výkony nechirurgické estetické medicíny patří aplikace zmiňovaného botulotoxinu nebo kyseliny hyaluronové. Dále laserové depilace nebo vypínání kůže. Podle Šmuclera se zdravotní komplikace vyskytují zhruba u půl procenta estetických zákroků. Těch se v Česku ale provedou tisíce každý den. A tak nejde o nijak nízké číslo. U zásahů provedených nekvalifikovaným pracovníkem se podle něj ale objevují potíže až dvakrát častěji. Podle plastického chirurga Ondřeje Měšťáka ale dochází i k nevratným poškozením.

„Kromě toho, že po nesprávně provedeném zákroku odchází klient, který je s výsledkem nespokojený, hrozí ale také vážné zdravotní komplikace. Patří mezi ně infekce, hematomy, zjizvení, poškození nervů nebo například dočasné oslepnutí při nevhodné aplikaci botulotoxinu,” popisuje dopady nekvalitních výkonů v estetické medicíně lékař.

Pacienti si z Turecka dováží otravy botulotoxinem

Některé následky se podle korektivní dermatoložky Kateřiny Klauzové mohou objevit i měsíce po zákroku. Takzvané granulomy vznikají, když se tělo snaží svým imunitním systémem izolovat látky, které vnímá jako cizí, ale nedokáže je odstranit. Léčí se podáváním antibiotik, kortikoidů nebo chirurgickým zákrokem.

Proto mají být pacienti při výběru poskytovatele i těchto zdravotních služeb opatrní a vždy zkontrolovat, zda je daný lékař držitelem platného oprávnění k aplikaci botulotoxinu a jiných výplňových látek. Varujícím signálem může být také nízká cena. Přičemž podle Šmuclera platí, že ministerstvo zdravotnictví teprve chce v novele zákona o zdravotních službách estetickou medicínu zařadit mezi zdravotní služby.

V Praze je 10 % pracovišť estetických úprav nelegálních

U neprofesionálně provedených výkonů i v estetické medicíně nemají pacienti ani jistotu, že jsou použité materiály kvalitní. Varováním by kromě nízké ceny mělo být také to, že klient nedostane účtenku nebo na ní není uvedena daň z přidané hodnoty. Za estetické výkony se totiž musí tato daň odvádět. V Praze odhaduje odborná společnost podíl nelegálních pracovišť, která provozují tyto medicínské zákroky, zhruba na deset procent. Odborná společnost podle Šmuclera řeší i podněty od pacientů.

„Od začátku roku se nám podařilo odhalit a zdokumentovat 48 případů,” uvedl s tím, že spolupracují i s cizineckou policií.

Ženy se zbavují implantátů. Nově frčí liposukce

K výkonům v estetické medicíně odborníci pro zajímavost uvádějí, že také a především tento obor zasahují módní trendy. A nyní dávají ženy stejně jako muži přednost přirozenosti před vyzývavými úpravami.

„Zatímco ještě před pár lety ženy toužily například po výraznějším zvětšení prsou nebo až nepřirozeně velkých rtech, v posledních letech vyžadují, aby byl výsledek zákroku co nejpřirozenější,” přibližuje Pavel Horyna z jedné z klinik plastické chirurgie.

Nejčastějším zákrokem je podle něj úprava poprsí. Ročně jich v ČR celkově lékaři zvětší, zmenší nebo jinak modelují asi šest tisíc. Přibývá i mužských zájemců o estetické zákroky, v plastické chirurgii za rok o šest procent a u omlazujících estetických procedur o desetinu.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here