Mozek se čistí ve spánku, potvrdili vědci skrze signál zařízení

0
400
mozek
Vědci Erin Yamamoto a Juan Piantino / Foto: OHSU, Christine Torres Hicks

Unikátní pohled do mozku pomáhá vysvětlit, jak se mozek zbavuje zjednodušeně řečeno odpadků. To by mohlo pomoci například ke zdolání Alzheimerovy choroby. Toto téma si vybrala agentura Associated Press [AP].

„Mozkové buňky spotřebovávají mnoho živin. To znamená, že produkují i mnoho odpadu,“ píše agentura AP.

Podle ní si vědci dlouho mysleli, že mozek disponuje speciálním potrubím, kudy odcházejí “odpadky”. Což se děje zvlášť v době spánku. Proces vypozorovali nejprve u myší. Ale šlo jen o nepřímé důkazy, které naznačovaly, že by to tak mohlo fungovat i u lidí.

Nyní výzkumníci díky speciální zobrazovací technice vystopovali v mozku žijících lidí síť drobných čistících kanálků. A své poznatky shrnuli do studie The perivascular space is a conduit for cerebrospinal fluid flow in humans: A proof-of-principle report“.

„Byl jsem poněkud skeptický,“ přiznal doktor Juan Piantino z Oregon Health and Science University, jehož tým studii vypracoval a zveřejnil její závěry.

„Potřebovali jsme ten kousek do skládanky, abychom mohli říci, že to tak funguje i u lidí,“ uvedl s tím, že jsou nutné další ověřovací studie se zdravými lidmi.

Potvrdil i to, že během spánku je mozek obdivuhodně čilý. Důvodem je to, že ve spánku provádí velký úklid. A to vzbuzuje pozornost. Například nedostatek kvalitního nočního spánku u lidí vede k chronické spánkové deprivaci, která je rizikem pro vznik demence.

Jak se tedy mozek sám čistí?

Před více než deseti lety vědci z University of Rochester poprvé ohlásili, že našli síť, kterou nazvali „glymfatický systém“. Ta podle nich představuje dráhu odstraňování odpadu centrálního nervového systému.

Funguje následovně: Tekutina proudí kanálky obklopujícími cévy, aby se dostala hlouběji do tkáně a odstranila z mozku odpady. Není ale jasné, jak síť funguje, ačkoli některé výzkumy ukázaly, že pulsování cév pomáhá čistící tekutině pronikat tam, kde je jí zapotřebí.

V Olomouci je druhá mozková banka v ČR. Zkoumá neurodegenerace

A právě Piantinův tým provedl výzkum, při kterém injekčně vpravil pěti pacientům, kteří prodělávali operaci mozku, speciální mikro zařízení do mozku. To vysílalo signály o své poloze. Vědci tím monitorovali jeho pohyb. A potvrdili, že se zařízení nepohybuje mozkem jen náhodně, ale právě těmito kanálky. Přesně tak, jak proces vědci odhalili kdysi u myší.

Například, když byl myším naočkovaný spouštěč Alzheimerovy choroby, látka beta-amyloid, došlo u nich v době spánku k rychlejšímu odstranění této látky než v době bdění.

Doktor Maiken Nedergaard předpověděl, že se ještě ukáže zajímavé, jak čištění mozku souvisí se zdravotním stavem pacientů. Důležitý je spánek, kdy se odehrává tento proces. Nicméně spánek není jediným faktorem, který sehrává roli v rozvoji případných nemocí.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here