Pojištění první dámy Pavlové vyjde měsíčně na 5 630 korun

2
11660
prezident_Pavel
Foto: Kancelář prezidenta republiky

I starosti prezidenta Petra Pavla o odpracované roky na důchod u jeho ženy Evy Pavlové za dobu, kdy zastává roli první dámy, mají řešení. A nevyjdou na více než 5 700 Kč měsíčně. Což jistě není při jeho příjmu 660 tisíc Kč měsíčně zas tolik. 

„Není správně, aby doba, kterou první dáma stráví službou, nebyla započítána do důchodu. Aby jí nebylo hrazeno zdravotní a sociální pojištění. To je nefér, a to jsem chtěl napravit,“ vysvětluje veřejnosti pozměňovací návrh k důchodovým změnám, které mají Evě Pavlové jako první dámě od ledna přiznat náhrady ve výši 95 tisíc korun měsíčně, prezident republiky Petr Pavel.

Dále argumentuje, že první dáma stejně jako prezident slouží zemi, pracuje na konkrétních tématech. A také cestuje, reprezentuje a s tím jsou spojené i výdaje.

„A já považuji za správné, aby i její výdaje první dámy za její podíl na službě této zemi byly správným způsobem oceněny,“ reaguje na vlnu kritiky široké veřejnosti prezident Pavel.

Kancelář prezidenta republiky ve svém prohlášení k návrhu na zavedení náhrad pro první dámu rovněž zdůrazňuje, že za první dámu Evu Pavlovou, ostatně stejně jako za její předchůdkyně, stát neplatí zdravotní ani sociální pojištění.

„Navrhované změny ale neupravují jen náhrady, které mají zabezpečit fungování aparátu manželky prezidenta republiky po dobu plnění role první dámy. Předložený pozměňovací návrh má nově zakotvit i důchodové a zdravotní pojištění,“ vysvětluje krok Milan Vašina, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky.

Sociální a zdravotní pojištění letos vyjde na 5 630 Kč

Obavy pana prezidenta z toho, že se případných pět let, které jeho žena stráví “ve službě vlasti”, po jeho boku roli první dámy, nezapočítá do odpracovaných let pro důchod, postrádají odůvodnění. Do doby důchodového pojištění se totiž započítává i doba, kdy se nevýdělečná osoba přihlásí k důchodovému pojištění dobrovolně. A každý měsíc si pak alespoň zákonné minimum na pojistné odvádí z vlastních zdrojů. A vzhledem k příjmům prezidenta republiky nejde o nikterak zdrcující částku.

„Nejnižší měsíční pojistné [na dobrovolné důchodové pojištění, pozn. red.] hrazené v roce 2024 činí 28 % z částky odpovídající jedné čtvrtině průměrné mzdy platné v roce 2023, tedy 3 078 Kč,“ informuje na svém webu Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ].

Českem se šíří fenomén pracující chudoby, zjistila Charita ČR

A pokud si chce zajistit vyšší důchodovou dávku do budoucna, pak si i zvýší částku na dobrovolné důchodové pojištění. Nezvolí jen její minimální hranici.

Příjem prezidenta Pavla až 700 tisíc Kč měsíčně

Obdobnou možnost nabízí i veřejné zdravotnictví, kde je ale zdravotní pojištění povinné pro každého. To na rozdíl od důchodového pojištění. Nicméně oproti měsíčnímu příjmu prezidenta republiky, který letos dostává základní plat 341 tisíc korun a dalších 317 tisíc korun na náhradách, a příští rok jeho příjmy opět významně porostou, nejde ani u zdravotního pojištění o částku, která by rodinný rozpočet prezidentského páru zruinovala. Pro letošní rok činí zdravotní pojištění pro osoby bez zdanitelných příjmů [OBZP] 2 552 korun měsíčně.

„Výše měsíčního pojistného u OBZP a minimální měsíční zdravotní pojištění u zaměstnanců je stanovena pro rok 2024 na 2 552 Kč,“ informuje na svém webu Všeobecná zdravotní pojišťovna [VZP ČR].

Na ubytovnách v Česku žije 3 tisíce dětí. A hrozí jim ústavní péče

Pravdou je, že minimální částka na zdravotní pojištění se každý rok navyšuje, valorizuje, podle růstu minimální mzdy. Příští rok tato mzda vzroste o 1 900 Kč ze současných 18 900 korun na 20 800 Kč. A i když se tak zdravotní pojištění od nového roku zvýší, to i pro první dámu, půjde o desítky korun měsíčně.

Starostem prezidenta Pavla o platbu zdravotního a sociálního pojištění za první dámu se jen těžko rozumí. Řešení spočívá v necelých šesti tisící korun měsíčně. To v situaci, kdy měsíční příjem prezidenta republiky v příštím roce dosáhne bezmála 700 tisíc korun měsíčně.

Veronika Táchová

2 KOMENTÁŘE

  1. Žijeme v době, kdy je těžké rozpoznat co je pravda, polopravda nebo lež. Zde mi vychází, že se do toho pan prezident hloupě zamotal. Uvědomuje si, že celá záležitost odehnala další voliče k opozici. Částečnou nápravou by bylo vrátit se k původnímu stavu.

  2. Navíc předpokládám, že oba pobírají ještě slušnou rentu od armády což doufám nebude u příštích prezidentů pravidlem. Takže pokud připravují půdu pro budoucí první pár vše OK, pokud jsou jen nenažraní je to jiná písnička.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here