Máte Touretta, řekl opozici australský premiér. Pak se omluvil

0
47
australsky_premier
Australský premiér Anthony Albanese říká opozici v parlamentu, že jenom žvaní a blábolí. / Foto: Redakce FinTag

Australský premiér Anthony Albanese se omluvil za svou urážku spojenou s neurologickou poruchou Tourettův syndrom. Politickým oponentům totiž řekl: „Máte Touretta nebo co? Jenom tam sedíte a blábolíte, blábolíte a blábolíte!”

Tourettův syndrom je neurologická porucha charakterizovaná tím, že postižený vykazuje motorické a vokální tiky. Tyto tiky mohou být jednoduché nebo komplexní. Jednoduché motorické tiky zahrnují náhlé, krátkodobé a často opakované pohyby, jako je mrknutí očima nebo trhání hlavou.

A přesně tuto nemoc zmínil Albanese v australském parlamentu, kde se vysmíval opozičním poslancům a ptal se jich, zda nemají Tourettův syndrom.

„Máte Touretta nebo co? Jenom tam sedíte a blábolíte, blábolíte a blábolíte,” řekl premiér poslancům, včetně stínového ministra financí Anguse Taylora.

Reagoval tím na jejich hlasitou kritiku během jeho projevu o nutnosti navýšení daní. Následně se v sále ozval hlasitý smích, ale i výkřiky. Avšak netrvalo dlouho a premiéra zostra zkritizovali lékaři, pacienti i osoby, které jim pomáhají, třeba rodiče. Premiérův výrok kritizovala i matka tří dětí s Tourettovým syndromem. Podle ní je minimálně lehkovážný. Informuje o tom britská BBC.

Co je Tourettův syndrom

Onemocnění Tourettův syndrom [TS] nese název podle francouzského neurologa Georgese Gillese de la Tourettea. Ten v roce 1885 publikoval příběh devíti pacientů s „křečovitými tiky“. TS se projevuje již v dětství, nejčastěji kolem 7. roku věku, nebo v období adolescence. Projevuje se několika pohybovými a zvukovými tiky. Běžnými projevy tiků jsou mrkání, kašlání, odkašlávání si, posmrkávání a záškuby v obličeji. Tikům předchází takzvané výstražné pocity. Patří k nim mimovolní pocity nebo nutkání ve svalu, které mění místo výskytu, sílu i frekvenci.

Jaroslav Matýs: Všichni byli najednou autisté!

Podle odhadů v současné době trpí syndromem přibližně jedno procento školních dětí a adolescentů. V dospělosti je extrémní forma TS vzácná. TS žádným způsobem neovlivňuje inteligenci ani délku života. Současně platí, že na nemoc neexistuje 100% účinný lék. Ve většině případů ani nejsou léky na tiky potřeba, hlavní léčbou bývají behaviorální terapie. Důležitou částí léčebného procesu je vzdělávání. U jedinců, kteří speciální léčbu vyžadují, se často vyskytují přidružené poruchy chování.

V České republice nemocným a jejich rodinám pomáhá Občanské sdružení ATOS – Asociace pacientů s Tourettovým syndromem. V roce 2014 vzniklo v Praze první ambulantní Centrum pro tiky a Tourettův syndrom v rámci Institutu neuropsychiatrické péče [INEP].

Australský premiér se za svá slova omluvil

To, že se nevyplatí používat v politickém boji různá onemocnění, si australský premiér později uvědomil. Ještě v úterý se do parlamentu vrátil a veřejně se lidem s Tourettovým syndromem omluvil. A prosil za odpuštění.

„Lituji, že jsem to řekl. Bylo to špatně. Bylo to necitlivé a já se za to omlouvám,” řekl.

Přesto se z jeho slov stala politická kauza. Senátor za Zelené a zmocněnec této strany pro lidi s postižením Jordon Steele-John, který má mozkovou obrnu, kritizoval šéfa vlády za to, že “využívá zdravotní hendikep jako terč svých vtipů”.

Kolébka IVF australský Queensland trpí nedostatkem spermatu

Konstruktivněji případ uchopila předsedkyně Australské asociace pro Tourettův syndrom Mandy Mayseyová. Ta řekla, že Albaneseho výrok svědčí o tom, že o této poruše je potřeba šířit osvětu. Připomněla, že někteří lidé o syndromu mluví, když na adresu někoho vtipkují nebo když chtějí někoho urazit, jako tomu bylo v případě australského premiéra.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here