Chudé země budou moci vyrábět očkování proti HIV

0
138
HIV
Foto: The Borgen Project

Společnost Gilead Sciences oznámila, že povolí šesti výrobcům generických léčiv v asijských a severoafrických zemích vyrábět a prodávat za nižší cenu svůj průlomový lék na HIV lenacapavir.

A to ve formě injekce podávané dvakrát ročně, která zaručuje téměř stoprocentní ochranu proti viru HIV. Informuje o tom článek The New York Times [NYT] “Gilead agreese to allow generic version of groundbreaking H.I.V. shot in poor countries“.

Americká farmaceutická společnost Gilead podle dohody vybraným společnostem povolí prodávat lék ve 120 zemích, včetně těch, kde je virus HIV nejrozšířenější. Tedy v zemích subsaharské Afriky. Jim poskytne licenci na jeho výrobu zadarmo. Smlouva se však netýká zemí, které jsou na tom finančně lépe. Sem patří například Brazílie, Kolumbie, Mexiko, Čína a Rusko. Těmto regionům firma prodá svoji verzi léku za vyšší cenu.

Generická verze tohoto léku by se na trhu měla objevit koncem roku 2027. Teoreticky by si jejích šest výrobců mělo konkurovat, což by mohlo cenu léku dál snížit. Do té doby ale bude lék dodávat společnost Gilead. I když ta prozatím neoznámila cenu léku k preventivnímu užívání před infekcí HIV [Pre-exposure prophylaxis, PrEP].

Dobrovolně poskytnutá licence vybraným zemím ale má neobvyklou podmínku. Zabraňuje výrobcům těchto generik vyvážet svoji produkci do zemí, jichž se dohoda netýká. A tak například brazilský veřejný zdravotní systém nebude mít možnost obstarat si levnou verzi tohoto léku od indického výrobce. Pan American Health Organisation totiž nakupuje léky ve velkém pro Latinskou Ameriku. To proto, aby dosáhla snížení ceny. Uvolněný patent Gilead Brazílii z této možnosti získat lék za přijatelnou cenu ale vyřazuje.

O jaký lék na nákazu virem HIV jde

Jen loni se na celém světě virem HIV nově nakazilo 1,3 milionu lidí. Ukazuje se tím nutná potřeba efektivnějších léků PrEP, protože preventivní léky proti HIV, včetně těch orálně podávaných nejsou při rostoucím počtu nemocných dost účinné. A byla to právě společnost Gilead, která koncem letošního června zastavila zkoušky látky lenacapavir poté, kdy se prokázalo, že má vysokou účinnost.

  • V průzkumu mezi 5 300 ugandskými a jihoafrickými transsexuálními [cisgender, pozn. red.] ženami ve věku 16 až 25 let se ukázalo, že ani jedna z nich, která injekci obdržela, se HIV nenakazila.

Druhé testování společnost prováděla mezi homosexuály, transsexuály a nebinárními lidmi ve věku 16 a více let. A dospěla ke stejným výsledkům.

  • Ze 3 200 osob z Argentiny, Brazílie, Mexika, Peru, Jižní Afriky, Thajska a USA se po podání injekce vyskytly dva případy nákazy HIV.

Jako nadějné se tak do budoucna ukazuje ve “všech případech” spíše injekční podávání léku, to dvakrát ročně, uvádí NYT. Zdůrazňuje, že jeho největšími kupci se nejspíš stanou subjekty jako Emergency Program for AIDS a Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria. A tyto organizace nakupují již nyní ve velkém.

Kritika uzavřené smlouvy o licencích

Melissa Barberová, která se zabývá dostupností léků, pro NYT uvedla, že licence odstřihla některé země, které by měly prospěch z rychlého přístupu k látce lenacapavir.

Jsou to země, kde se HIV šíří v problematických komunitách obyvatelstva. To je mezi přistěhovalci, sexuálními pracovníky a narkomany, jmenovala. Ti se navíc obvykle pohybují mimo zdravotní systém.

„Tato skupina pacientů podléhající epidemiím nejsou lidé napojení na zdravotní systém. Ti tvoří epicentrum epidemií,“ tvrdí.

V Zambii jsou děti na druhé koleji, říká lékař po návratu z mise

Mitchell Warrenová, výkonná ředitelka organizace pro prevenci HIV, AVAC, uvedla, že vynechání Brazílie, Peru, Mexika a Argentiny ze smlouvy o generických lécích je šokující zpráva. Neboť klinické testy ukázaly, že i tam by byly zapotřebí.

Společnost Gilead jen oznámila, že lidem, kteří se podíleli na zkouškách lenacapaviru poskytne lék „dokud bude v jejich zemích k dispozici.“ Avšak těchto zkoušek se účastnilo podle Warrenové pouhých osm tisíc lidí. A to ve 12 zemích, v nichž byla situace nejhorší.

Uvolňování licencí pro chudé země

Podmínky nové smlouvy se podle NYT podobají obdobným dohodám z posledních let. Ty uzavřely velké farmaceutické firmy na přípravky na léčbu rakoviny, hepatitidy, covidu a HIV. A tyto smlouvy zaručují chudým zemím nízké ceny, ale neplatí pro bohaté země. Firmy při cenotvorbě vycházejí ze statistik příjmů na hlavu podle hodnocení Světové banky. Často se jedná o velice drahé léky.

„Bohatí lidé v těchto zemích si mohou koupit originální léky. To za cenu stanovenou farmaceutickými firmami,“ říká doktor Othoman Mellouk, odborník na dostupnost léků.

HIV nebo žloutenka vidět není, proto testujeme, říká Dvořáková z Gilead

Za příklad dává, co si Gilead účtuje za roční léčbu lenacapavirem například ve Spojených státech. Tam roční terapie tímto lékem vychází na 42 250 dolarů [cca 1 mil. Kč].

„Většina lidí si to ale nemůže dovolit. A to jsou podle něj právě ti, kteří jsou těmito nemocemi ohroženi nejvíce,“ upozorňuje na souvislosti Mellouk s odkazem na chudé země.

Poukazuje i na další problém, jímž je, že drahou léčbu mají buď bohatí lidé, nebo ti nejchudší, jež často žijí v otřesných životního podmínkách. Tyto nové lékové technologie tak nejsou dostupné pro ty, kteří se nacházejí uvnitř tohoto rozpětí, dodává na závěr.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here