V Zambii jsou děti na druhé koleji, říká lékař po návratu z mise

0
1735
Zambii
doc. Milan Urík při operaci na misi v africké Zambii / Foto: FN Brno

Z dvoutýdenní mise financované z projektu Medevac v africké Zambii se nedávno vrátil přednosta Kliniky dětské ORL FN Brno a LF MU v Brně doc. Milan Urík. A i když měl operovat děti, léčil hlavně dospělé. Děti jsou tam totiž na druhé koleji.

K účasti na misi do hlavního města Zambie třímilionové Lusaky přizvali docenta Uríka jeho kolegové z pražské Fakultní nemocnice Motol. A zambijské zdravotnictví, především přístup k pacientům, hygieně, ale i neustálé výpadky elektřiny doktora doslova zarazily.

„Je to z velké části slum, nemocnice se nacházela ve staré zanedbané továrně,” popisuje svou první misi v rozvojové zemi docent Urík.

Přesto, že se ve svém oboru ORL specializuje na děti, v Zambii operoval většinou dospělé.

„Děti jsou tam na druhé koleji. Když rodina trpí hladem, dítě dostane jíst až jako poslední. U dětí do věku pěti let to berou tak, že možná přežijí, možná ne,” říká.

Zambie: Když dítě chodí a zvedá ruce, je vše v pořádku

Pro lidi v Zambii je podle něj u dětí a jejich zdraví hlavní to, že chodí a hýbou rukama. Další nemoci u nich tolik neřeší. A co není vidět, tak pro ně není podstatné.

„Nádory hlavy a krku jsou ale stigmatizující, všichni je vidí. Vadí jim to víc než něco smrtelného v břiše, kde to nevidí nikdo,” vypráví o přístupu lidí ke zdraví v Zambii.

Jedním z takových případů, se kterým se osobně setkal, byla pacientka s nádorem na krku.

„Rostl, až by ji zadusil. U nás by to brzy odborníci diagnostikovali a operovali,” říká.

Ročně na světě umírá přes 7 milionů dětí. Chybí jim péče

Na své misi v Zambii, při které se svými kolegy za dobu šesti dnů odoperovali celkem 43 pacientů, provedl i další zákroky. A to i takové, které už dnes lékaři ve vyspělé Evropě takřka nevidí.

„Měli jsme tam třeba paní, která měla oko na boku hlavy jako chameleon, protože jí ho cysta úplně vytlačila,” říká docent Urík.

Uspaní pacienti vstávají během operace

Práci českých lékařů v zemi ovlivnila skutečnost, že v Zambii je značná část populace nakažená virem HIV.

„Vždy jsme se chovali, jako by byl pacient pozitivní, nosili dvojité rukavice a byli opatrní. I když riziko pro nás bylo nižší díky tomu, že téměř všichni berou antivirotika dodávaná zahraničními zeměmi,” vysvětluje lékař.

Hygienické návyky tamních lékařů ho ale, jak říká, šokovaly. Například co se týče sterilizace operačních nástrojů. Nízká je podle jeho zkušeností i úroveň anesteziologie.

„Dvakrát mi začal uspaný pacient vstávat během operace,” dodal.

Vedle nedostatku peněz na zdravotní provoz je podle něj největší problém nezkušenost lékařů. S tím se potýkají i soukromé nemocnice.

„Zambijský personál se rychle učil. Bylo by ale potřeba alespoň půl roku, aby opravdu začali dodržovat všechny důležité zásady. Jiné to je s operováním. Jen nám asistovali, byly to složité operace,” řekl.

Jen polovina dětí s HIV se léčí, svět chce změnu

Jako další překážku zlepšení zambijské zdravotní péče vnímá rozsáhlé a časté výpadky elektřiny. Kvůli suchu tamní vodní elektrárny nezvládají produkovat dostatek energie.

„Před odjezdem jsme se dozvěděli, že v jiných dvou nemocnicích, které nemají generátor, zemřelo dva dny předtím dohromady přes 20 pacientů na jednotce intenzivní péče,“ říká.

Tito pacienti museli být kvůli zdravotnímu stavu napojeni na přístroje, které kvůli dlouhému výpadku elektřiny ale nefungovaly. A tak zemřeli. I když šlo o první zkušenost doktora Uríka s lékařskou misí v rozvojové zemi, tak zřejmě nikoliv o poslední. Říká, že by se chtěl zapojit do další podobné zahraniční mise. S prací českých lékařů byli v zambijské metropoli natolik spokojení, že už tamní vedení nemocnic požádalo o další spolupráci, ideálně již v roce 2025.

Lékařské týmy Medevac vyjíždí do rozvojových zemí

Program Medevac spadá pod zdravotně humanitární program Ministerstva vnitra ČR. Zaměřuje se na poskytování lékařské péče zranitelným lidem v regionech zasažených migrací, zatížených velkým množství uprchlíků nebo v místech s nedostupnou specializovanou zdravotní péčí.

Vláda schválila zdravotní pomoc pro Ukrajinu za 15,57 mil. Kč

Zdravotní služby poskytují zdravotní týmy Medevacu bezplatně a civilistům, převážně ženám, dětem a starším lidem ve vážném zdravotním stavu. Mělo by jít o péči, která nevyžaduje dlouhodobou intenzivní léčbu. Z programu se financují výjezdy lékařských týmů do zemí se špatnou dostupností zdravotní péče.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here