Lidé se stále více bojí, že se o sebe ve stáří sami nepostarají

0
4115
ve_stari
Ilustrační foto: Freepik.com

Podíl seniorů, tedy mužů a žen ve věku 65 a více let, v Česku přesáhl jednu pětinu populace a dál roste. Oproti tomu porodnost klesá, letos meziročně o 10 procent. Z toho vyplývá, že i česká populace stárne a vyžaduje si více péče. 

Trend stárnutí populace a s ním spojená rizika uvědomuje čím dál více lidí. Podle průzkumu České asociace pojišťoven [ČAP] už se lidé tolik neobávají o svoje auto nebo o to, že vytopí sousedy. Namísto toho řeší vážnější rizika. Mezi ně patří i to, kdo se o ně postará v případě, že už na to sami nestačí. Řeší i to, jak se s přibývajícím věkem dostanou ke stále hůře dostupné zdravotní péči.

„Naše asociace dlouhodobě sleduje problematiku stárnutí a nedostupnosti potřebných sociálních služeb. Ty již dnes nejsou schopné pojmout množství klientů, kteří se nacházejí ve vysokém stupni nesoběstačnosti a potřebují trvalou pomoc,“ shrnuje aktuální stav výkonný ředitel asociace Jan Matoušek.

Podle výsledků zmíněného průzkumu se 72 procent dotazovaných nejvíce obává právě neschopnosti postarat se o sebe vlastními silami ve stáří. Ve srovnání s rokem 2021, kdy ČAP průzkum provedl vůbec poprvé, je to nárůst o 13 procent. A už tehdy šlo o jedno z největších rizik, kterého se lidé takzvaně „na stará kolena“ obávají.

Lidé už se nebojí o auto, ale o to, kdo jim pomůže ve stáří

Ve srovnání s předchozími roky narostly i obavy z nedostupnosti zdravotní péče, to z 43 procent v roce 2021 na 55 procent v letošním roce. Lidé se rovněž více obávají o své bydlení, přesněji mají strach z poškození nebo zničení domu či bytu.

„Přesto, že se naše obavy o nemovitost pohybují spíše v polovině pomyslného žebříčku rizik, je patrný růst jejich významu. Přisuzuji to rostoucímu zájmu o toto téma vyvolané růstem cen ve stavebnictví a negativním vlivem inflace na ekonomickou situaci domácností,“ říká gestorka oblasti neživotního pojištění ČAP Lenka Slabejová.

Vývoj vnímání rizik daných situací
Neschopnost sebeobslužnosti ve stáří 2 1 1 1 13 %
Úraz bez trvalých následků 1 2 2 2 5 %
Způsobení dopravní nehody 3 3 3 3 6 %
Nedostupnost kvalitní zdravotní péče 9 8 4 4 12 %
Úmrtí a související výpadek příjmu členy rodiny 7 7 6 5 5 %
Způsobení škody jinému člověku 6 6 5 6 5 %
Požár domu / bytu 8 9 11 7 5 %
Krátkodobá pracovní neschopnost 5 5 7 8 9 %
Poškození, zničení domu / bytu 12 12 12 9 1 %
Zdravotní indispozice na dovolené v cizině 13 13 8 10 9 %
Vytopení sousedů 10 10 10 11 -2 %
Výpadek příjmu 4 4 9 12 3 %
Krádež mého auta 11 11 13 13 -7 %

[Zdroj: ČAP]

Naopak nejméně se lidé obávají toho, že jim někdo ukradne auto. Tato obava se letos umístila na posledním místě a zároveň oproti roku 2021 propadla o sedm procent.

Seniorů přibývá, peněz státu ubývá

Vzhledem k rostoucímu podílu seniorů v populaci, kdy se podle dat Českého statistického úřadu [ČSÚ] počítá s tím, že v roce 2050 se jejich počet zvýší z nynějších asi 2,2 milionu na více než 3,1 milionu, se dá očekávat, že se lidé ve stáří nemohou spoléhat jen na pomoc státu. Což si, jak ukázal průzkum, uvědomuje stále více lidí. Reagují i samotné úřady. Od letoška zahrnulo ministerstvo financí do státem podporovaných produktů na stáří nově i pojištění dlouhodobé péče [PDP].

„Fyzická osoba si může od základu daně odečíst příspěvky na všechny daňově podporované produkty spoření na stáří a daňově podporované pojištění dlouhodobé péče dohromady až do výše 48 000 Kč ročně,“ uvádí ke státní podpoře zajištění se na stáří ministerstvo financí.

Příspěvky na péči i další dávky pro OZP spadnou pod ČSSZ

Dodává, že od daně z příjmů jsou osvobozeny i příspěvky, které zaměstnanci na některý daňově podporovaný produkt spoření na stáří nebo daňově podporované pojištění dlouhodobé péče platí jeho zaměstnavatel.

„A to opět dohromady až do výše 50 000 Kč ročně,“ tvrdí zástupci resortu financí.

Plnění pojišťovny vyplatí na zařízení i domácí péči

Pojištění dlouhodobé péče v Česku zatím nabízejí asi tři pojišťovny, do konce roku by měl jejich počet ještě vzrůst. A jde o pojistný produkt, který má lidem pomoci právě při obávané ztrátě soběstačnosti. To znamená v situaci, kdy už nemají dost síly na to, aby se o sebe postarali sami, bez pomoci jiné osoby.

„Pojistné plnění z pojištění dlouhodobé péče může zajistit prostředky na péči v pobytových zařízení nebo nahradit ušlý příjem v případě, kdy o pojištěného pečuje například někdo z rodiny,“ říká k pojistnému plnění generální ředitel pojišťovny Simplea, která už tento produkt do své nabídky zařadila, Martin Švec.

Uzavřít jej podle něj mohou lidé od zletilosti do 75 let a jeho cena se odvíjí převážně od zdravotního stavu a věku pojišťované osoby. K pojistnému plnění dochází podle Švece při ztrátě soběstačnosti, kdy pojišťovna vychází z uznané závislosti podle posudku Institutu posuzování zdravotního stavu [IPZS], který spadá pod Českou správu sociálního zabezpečení [ČSSZ]. Pro plnění je třeba uznaná závislost ve třetím nebo 4. stupni.

„Tento posudek jako pojišťovna vždy respektujeme,“ říká k pojistnému plnění Martin Švec.

Pojištění dlouhodobé péče nově nabízí Simplea a Ambeat Group

Nicméně také uznává, že proces šetření a posuzování ze strany IPZS bývá často zdlouhavý až několikaměsíční. I klienti pojišťoven se pak dostávají do finančních problémů. Pokud žádají o umístění do pobytového zařízení, pak mají problém i se zajištěním péče o nesoběstačnou osobu. Proto pojišťovna, jak říká, provádí i vlastní sociální šetření, díky kterému se mohou klienti k plnění dostat dříve, než jim posudek vyhotoví úřady.

„A na jeho základě může dojít k přiznání pojistného plnění daleko dříve,“ potvrzuje přístup pojišťovny Martin Švec.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here