Hlavně ženy riskují, když zanedbávají péči o oči, varují optometristé

0
995
oci
Ilustrační foto: Redakce Zdravé Zprávy

Oči jsou důležité! Kdy jste naposledy nepřišla na vyšetření zraku? Pokud si to dobře pamatujete, pak nejste sama. Výzkum společnosti Specsavers zjistil, že 83 procent žen nešlo na domluvené vyšetření nebo si ho přeložilo na jiný termín.

Alespoň tak to podává australský server Nine.au v článku “Four in five women take this health risk. An optometrist explains“. A ten cituje optometričku britské společnosti Specsavers, která působí v Evropě, ale i v Austrálii, Greeshmu Patelovou.

„Tato statistika je varující,“ říká optometrička a dodává, že ona ani její kolegové nechtějí, aby ženy zanedbávaly syndrom podrážděných očí. Porucha totiž může signalizovat vážnou zdravotní diagnózu s nutnou léčbou.

Optici upozorňují na sílící krátkozrakost nejen u dětí

Podle zmíněného průzkumu ženy na své zdraví příliš nedbají kvůli své zaneprázdněnosti, nedostatku času, a také kvůli tomu, že dávají přednost „neodkladným“ povinnostem vůči svým dětem.

„Ženy toho musí stihnout moc,“ říká doktorka Samantha Saligová, zakladatelka společnosti Rose Healthcare.

„Jsou zvyklé se starat o své blízké, což jejich vlastní potřeby odsunuje do pozadí,“ uvádí a dodává: „Zanedbaná cukrovka a srdeční potíže ale mohou způsobit vážné problémy jako infarkt, mozková mrtvice, problémy očí a další.“

Návštěva očního lékaře či optometristy

S jejími slovy souhlasí optometristka Patelová. Tvrdí, že pokud se seznam povinností prodlužuje, může nás to odradit třeba i od pravidelného vyšetření očí. Tím svoje zdraví ale vážně ohrožujeme.

„Vyšetření očí je velmi jednoduché a zjistí, zda potřebujeme brýle. A je to důležité vyšetření, které nám rovněž může odhalit mnohé skryté zdravotní problémy očí a vůbec celkový zdravotní stav,“ upozorňuje specialistka na vyšetření zraku.

Zrak je základ. Dostupnost péče se ale zhoršuje

Co se týče nemocí očí, jako rizika jmenuje nástup glaukomu, zeleného zákalu. Dále nemoci optického nervu, degeneraci oka, ztrátu centrálního vidění, diabetickou retinopatii a poškozené cévy na sítnici. Vše bývá bez nápadných příznaků, ale může způsobit nevratná poškození zraku, včetně oslepnutí.

„Až 90 procentům případů ztráty zraku v Austrálii lze předejít, pokud dojde k včasnému stanovení diagnózy,“ argumentuje optometrička.

Podle ní se mnoho vážných onemocnění očí dostavuje bez symptomů. Avšak nastávající nebo dráždivé problémy očí mohou naznačovat vážné problémy. Například ženy starší 40 let mají větší pravděpodobnost, že budou trpět presbyopií [stařecká vetchozrakost, pozn. red.], tedy postupnou ztrátou schopnosti oka zaostřit na blízké objekty.

 „Protože je to příznak stáří, postihne nás presbyopie skoro všechny,“ říká Patelová.

Pozor na stařeckou vetchozrakost

Věc je přitom docela jednoduchá, říká specialistka. Pokud máte pocit, že se stav vašich očí změnil, je třeba navštívit očního lékaře nebo optometristu.

„Čím dříve prověříme stav očí, tím lépe je léčíme a s lepšími výsledky,“ říká.

Ztráta sluchu přináší násobně víc komplikací než ztráta zraku

Uvádí, že mezi symptomy vetchozrakosti patří potíže se čtením malého písma a potřeba držet prohlížené objekty na délku paží. Nemusí to být vážný stav, ale presbyopie může i vážně dopadat na kvalitu života. Naštěstí ji lze napravit při testování zraku, kdy optometrista či oční lékař předepíše brýle nebo kontaktní čočky.

„Doporučujeme, aby si každý nechal vyšetřit oči každé dva roky, v případě problémů raději dříve,“ doporučuje Patelová a uzavírá: „Nečekejte, že problém zmizí sám od sebe. Pokud si myslíte, že je něco v nepořádku, dojděte si na vyšetření.“

Za redakci Zdravé Zprávy dodejme, že v Česku je velice riskantní svěřit se jen do péče optometristů, zvlášť v některých síťových optikách. To proto, že ti ne vždy dobře odvedou svou práci. Například špatně změří zrak a podle toho i nedobře nastaví počet a poměr dioptrií. Pacient pak nosí brýle, které pro něj nejsou vhodné. Důsledkem toho pak může trpět bolestmi hlavy. Odborníci proto doporučují návštěvu očního lékaře, případně absolvovat dvojí měření u dvou různých poskytovatelů. Výsledky se nemusejí shodovat úplně přesně, ale neměly by se ani nijak zásadně rozcházet.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here