Všeobecnou zdravotní pojišťovnu opět povede Zdeněk Kabátek

0
201
kabatek
Zdeněk Kabátek obhájil již čtvrtý mandát na čtyřleté období v čele vedení VZP ČR. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] dnes [30.9.] potvrdila ve funkci ředitele VZP ČR Zdeňka Kabátka. Pro jeho jmenování hlasovalo 25 členů správní rady. Pět se hlasování zdrželo. Kabátek řídí pojišťovnu 12 let. 

A povede ji další čtyři roky. Jiného kandidáta do čela VZP ČR správní rada naší největší zdravotní pojišťovny totiž nenavrhovala. Zdeněk Kabátek byl do vedení největší tuzemské zdravotní pojišťovny poprvé jmenován k 1. prosinci 2012.

„VZP bude v následujících letech čelit mnoha výzvám, ať už v oblasti konsolidace financí, rozvoje telemedicíny, digitalizace společnosti či nutného posílení prevence. Ve svém čele tak Všeobecná zdravotní pojišťovna potřebuje zkušeného manažera, který bude schopný problémy řešit i nutnými systémovými kroky. Zdeněk Kabátek tyto předpoklady splňuje. Věřím, že se nám díky tomu podaří úspěšně překlenout následující náročné období,“ uvedl dnes po jednání Správní rady VZP ČR její předseda Tom Philipp [KDU-ČSL].

Ředitel VZP ČR Kabátek dostane odměnu 1,3 mil. Kč

VZP ČR obhospodařuje zhruba 60% podíl trhu s veřejným zdravotním pojištěním v Česku. Podle odhadu vycházejícího z aktuální makroekonomické predikce ministerstva financí by měla v příštím roce hospodařit s vybraným pojistným v objemu kolem 309 miliard korun.  U VZP ČR je registrovaných zhruba 5,9 milionu pojištěnců. Hospodaření pojišťovny v poslední době zlepšily příjmy od státu za platby zdravotního pojištění na stovky tisíců uprchlíků z Ukrajiny.

Kdo a jak jmenuje šéfa VZP ČR

Ředitele VZP ČR jmenuje a odvolává třicetičlenná správní rada pojišťovny. K rozhodnutí je v tomto případě třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech členů rady, nejen přítomných.

VZP ČR volí ředitele. Nejistota provází pozici náměstka od Pirátů

Zdeňkovi Kabátkovi končí jeho čtyřletý mandát letos v listopadu. V pojišťovně působí jako generální ředitel již třetí období za sebou. Nyní získal mandát na další, tedy čtvrté funkční období. Tom Philipp dále uvedl, že pod vedením Zdeňka Kabátka od roku 2012 došlo k výrazné stabilizaci pojišťovny. Ocenil mimo jiné rozvoj centrové péče, zlepšení dostupnosti pacientů k nejmodernějším lékům, ale i budování vlastního IT systému pojišťovny.

Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

„Za příkladné považuji také zvládnutí ukrajinské krize, s níž se musela VZP bezodkladně vypořádat,“ dodal Philipp, který Kabátka jako pokračujícího ředitele pojišťovny veřejně podpořil již letos v srpnu.

Co uvedl Zdeněk Kabátek

Zdeněk Kabátek, staronový ředitel tuzemské největší zdravotní pojišťovny, řekl, že si dnešního rozhodnutí správní rady “velmi váží“.

„Vnímám jej v první řadě jako ocenění mé dosavadní práce, ale také jako závazek do příštích let. Následující období bude z pohledu konsolidace financování zdravotnictví náročnější než ta předchozí. Velká část úsilí přitom spočine právě na zdravotních pojišťovnách,“ doplnil.

Podle něj na řešení problémů je třeba v první řadě hledět optikou pacientů. Zajistit jim přístup k nejmodernější péči, to při zachování stability systému. To Zdeněk Kabátek, jak zdůraznil, říká s plným vědomím toho, že tlak na růst výdajů ve zdravotnictví se stále zvyšuje a udržení kýžené rovnováhy je tak rok od roku náročnější.

Na růstu úhrad pro příští rok se dohodly tři ze 14 segmentů péče

Ke strategickým cílům VZP ČR podle něj patří dokončení transformace akutní lůžkové péče. Tu označil za výrazný milník v rámci nutných reformních kroků. Z hlediska samotné VZP ČR pak vnímá za nejdůležitější přerod VZP ČR na moderní digitální a datově orientovanou společnost. Což, jak dokládají případy klientů pojišťovny, v praxi stále drhne. Například systémy lékařů a pojišťovny ukazují rozdílná data a rozpory následně řeší samotný klient pojišťovny.

–DNA–

Ing. Zdeněk Kabátek [1970] svoji profesní dráhu zahájil jako projektový manažer ve společnosti ČEZ – Elektrárna Temelín. Následně sbíral manažerské a profesní zkušenosti při svém působení v nemocnici v Písku, v privátní sféře se zabýval inženýrsko-investorskou činností. Od roku 2006 byl vrchním ředitelem pro přímo řízené organizace, následně vrchním ředitelem pro ekonomiku Ministerstva zdravotnictví ČR. Od 1.12.2012 stojí v čele Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky. Zdeněk Kabátek je ženatý, má tři děti.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here