Peter Klekner střídá ve vedení Pilulky Petra Kasu

0
47
pilulky
Foto: Archiv Zdravé Zprávy

Dočasným ředitelem sítě lékáren Pilulka je ode dneška Peter Klekner. Ten vede skupinu TCF Capital podnikatele Tomáše Čupra, která Pilulku prostřednictvím své firmy Growth Expert kupuje. TCF Capital o tom informuje v tiskové zprávě.

Peter Klekner na pozici ředitele Pilulky nahrazuje Petra Kasu, který lékárenskou síť zakládal.

„Na základě posledních dostupných informací, které Pilulka zveřejnila, je jasné, že je situace v Pilulce mnohem vážnější než v době, kdy jsem jí poskytl půjčku. Svou aktivní účastí v operativě se společně s týmem TCF Capital pokusíme tento nepříznivý stav zvrátit a ochránit tak nejen naší investici, ale taky tisíce drobných akcionářů,” uvedl Čupr, který je zároveň zakladatelem on-line supermarketu Rohlík.cz.

Nákup Pilulky Čuprovi v polovině září povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pilulka provozuje vlastní a partnerské kamenné lékárny v Česku a internetový obchod, ve kterém vedle léků a doplňků stravy nabízí také kosmetiku, drogistické zboží a některé potraviny.

Hospodaření Pilulky je ve ztrátě

Loni síť prohloubila čistou ztrátu meziročně o více než 110 milionů korun na 175,9 milionu Kč a tržby jí klesly zhruba o 12 procent na 2,1 miliardy korun. Za poklesem stály především náklady na neúspěšné zahraniční expanze a na transformaci firmy, uvedla Pilulka Lékárny ve výroční zprávě.

Lékárny Pilulka vykázaly propad tržeb a zvýšily ztrátu

Pilulka se loni v létě rozhodla ukončit své podnikání v Rumunsku, ke konci roku skončila také v Rakousku a Maďarsku. Ve výroční zprávě uvedla, že se chce zaměřit na své dosud ziskové aktivity, mezi kterými jmenovala provoz on-line lékáren v České republice a na Slovensku a provoz kamenných lékáren v Česku. Počet zaměstnanců loni klesl o více než 120 na 260. Největší část z nich skončila v centrále firmy.

Konec akcionářského snu o mezinárodní síti lékáren

S akciemi Pilulky se na trhu Start pražské burzy začalo obchodovat v říjnu 2020 za upisovací cenu 424 korun. Za pandemie covidu-19, která prospívala podnikání internetových obchodů, akcie Pilulky vystoupaly v lednu 2022 téměř na 1 800 korun.

Pilulka zhořkla: Akcie lékárny spadly z 1 800 Kč na 124 Kč

Loni v létě začal pokles pod upisovací cenu, další výrazný propad následoval počátkem letošního června po zveřejnění loňských výsledků. Po oznámení úvěru hodnota akcií vzrostla na 221 koruny za akcii, od července ale znovu klesla, páteční obchodování končily s hodnotou 167 koruny za akcii.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here