VZP ČR volí ředitele. Nejistota provází pozici náměstka od Pirátů

0
717
VZP_CR
Náměstek ministra zdravotnictví [vlevo] Bc. Josef Pavlovic [Piráti] působí nejen ve Správní rady VZP ČR, ale i jako předseda Komise pro výživu kojenců a malých dětí, Řídicího výboru implementace Strategického rámce rozvoje péče o zdraví v České republice do roku 2030 a Strategické skupiny pro personální stabilizaci resortu zdravotnictví. / Foto: MZ ČR

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] by dnes [30.9.] měla na svém jednání zvolit nového ředitele pojišťovny. Rovněž se ale ukazuje, že na personální změny možná už brzy dojde i v samotné Správní radě VZP ČR.

Co se týče pozice ředitele největší tuzemské zdravotní pojišťovny na další čtyřleté funkční období, tak jediným známým kandidátem je její dosavadní ředitel Zdeněk Kabátek. A nečeká se, že by svůj mandát neobhájil. Kabátka do funkce navrhne předseda Správní rady VZP ČR a poslanec KDU-ČSL Tom Philipp. Ten to uvedl již v srpnu, kdy si rada zařadila volbu nového ředitele pojišťovny na dnešní program. Kabátek vede VZP ČR od roku 2012, to je dvanáct let.

„Každý člen správní rady má právo navrhnout svého kandidáta,” uvedl již v srpnu Philipp a potvrdil, že navrhne opětovné zvolení Zdeňka Kabátka do čela veřejné zdravotní pojišťovny.

Šéf VZP Kabátek bude obhajovat svůj mandát, to již počtvrté

Kabátkovi končí čtyřletý mandát letos v listopadu. V pojišťovně působí jako generální ředitel již třetí období za sebou. Nyní se tedy uchází o mandát na čtvrté funkční období.

VZP ČR obhospodařuje zhruba 60% podíl trhu s veřejným zdravotním pojištěním v Česku. Podle odhadu vycházejícího z aktuální makroekonomické predikce ministerstva financí by měla v příštím roce hospodařit s vybraným pojistným v objemu kolem 309 miliard korun. Zbývajících přibližně 200 miliard připadá na šest zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. U VZP ČR je registrovaných zhruba 5,9 milionu pojištěnců.

Piráti ve Správní radě VZP ČR

Zatímco u volby ředitele VZP ČR se žádné překvapení nečeká, vzhledem k aktuálnímu dění ve vládní pětikoalici vyvstává otázka, zda po avizovaném odchodu Pirátů z vlády Petra Fialy [ODS] zůstanou zástupci Pirátů na ministerstvu zdravotnictví. Což platí i pro jejich zastoupení ve Správní radě VZP ČR.

Správní radu, která se skládá z 30 členů, totiž jmenuje vláda a Poslanecká sněmovna PČR. Deset členů rady připadá na výběr vlády, dvacet na Sněmovnu. Sněmovna po posledních parlamentních volbách vyslala do správní rady pojišťovny:

  • ANO: 8 zástupců
  • ODS: 4 zástupce
  • Piráti: 2 zástupci

Dva zástupce mají i STAN, SPD, KDU-ČSL a jednoho TOP 09.

Z deseti vládních nominantů jsou tři spojení s ODS a po jednom se STAN, TOP 09 a Piráty. To znamená, že aktuálně jsou ve Správní radě VZP ČR tři členové České pirátské strany.

Prvním z nich je náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Ten v minulosti působil v marketingu společnosti Léčebné lázně Františkovy Lázně. V letech 2017 až 2021 nastoupil jako OSVČ do pozice asistenta jednoho z místopředsedů sněmovního Výboru pro zdravotnictví. Jím byl člen pirátské strany a odborník v oblasti obnovitelných zdrojů Petr Třešňák. Po posledních sněmovních volbách se stal politickým náměstkem ministra průmyslu a obchodu.

VZP opustí ČSSD, KSČM i Piráti. Přijde Miroslav Kalousek

Dalším Pirátem ve Správní radě je Michal Bláha, Pirát z Prahy. Podle České pirátské strany je to „nepochybně jeden z největších odborníků na problematiku ICT v Česku“. Založil portál Hlídač státu a podniká. Jde například o bývalého spolumajitele Atlas.cz. Je i členem podvýboru pro Digitální Česko. Toho do správní rady navrhla Sněmovna.

Třetím a posledním Pirátem ve Správní radě VZP ČR je Jaroslav Novák. Ten je, jak stojí na stránkách České pirátské strany, posledních 26 let hasičem u Hasičského záchranného sboru v Soběslavi. I toho navrhla do funkce Sněmovna.

Další vývoj se jen těžko předpokládá

Z hlediska aktuálního dění ve vládě se ukazuje, že je to zejména pozice Josefa Pavlovice jako náměstka ministra zdravotnictví, která je nejistá. Právě tato pozice mu ale zaručila postup do Správní rady VZP ČR. Server Novinky dnes uvedl, že mnoho náměstků ministrů po očekávaném odchodu z vlády skončí ve svých funkcích.

„Oslovení pirátští náměstci počítají s tím, že s odchodem Pirátů z vlády jejich mise končí,“ napsal server v článku: “Konec Pirátů ve vládě: Skončí náměstci, Pekarová čeká i odchod Richterové z čela Sněmovny

S podobným postupem podle něj počítá i náměstek ministra zdravotnictví Pavlovic. Byli to přitom právě Piráti, kteří se svého času brali o vliv a místa ve správní radě největší tuzemské pojišťovny. Například ostře nesouhlasili s volbou Miroslava Kalouska do funkce místopředsedy rady.

Piráti vytáhli do boje za křesla ve Správní radě VZP ČR

Server Novinky připomíná, že Piráti mají deset politických náměstků na ministerstvech. Poslední politický vývoj podle něj navíc ohrožuje i jednu z čelních Pirátek Olgu Richterovou, mimochodem členku sněmovního Podvýboru pro sociálně zdravotní pomezí.

Ta sice nepůsobí v pozici náměstkyně ministra, ale působí v pozici místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Přičemž předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová [TOP 09] již prý uvedla, že předpokládá, že spolu s odchodem Pirátů z vlády, odejde i Richterová z pozice místopředsedkyně Sněmovny.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here