Křečové žíly samy od sebe nezmizí, pomohou punčochy a operace

0
2039
krecove_zily
Ilustrační foto: Freepik.com

Jakmile se křečové žíly objeví, je načase navštívit lékaře. Samy nezmizí. Praktik podle stupně postižení předepíše kompresní punčochy či léky, případně pacienta odkáže ke specialistovi na léčbu poruch krevních a lymfatických cév.

Křečové žíly neboli varixy nejenže nevypadají pěkně, ale stojí za dalšími i vážnými zdravotními problémy. Lidé trpící křečovými žilami mají často pocit těžkých a unavených nohou. Objevují se u nich otoky nohou, svědění a pálení kůže v místech jejich výskytu. Křečové žíly vedou až poškození kůže a jejího okolí i ke vzniku krevních sraženin a bércových vředů. To jsou bolestivé a velmi těžko hojitelné otevřené rány. Pokud se křečové žíly na končetinách objeví, je kvůli nastavení vhodné a účinné léčby třeba navštívit praktického lékaře. Samy totiž nezmizí.

„Křečové žíly nejsou vůbec neobvyklou záležitostí, přesto má mnoho z nás tendenci tento problém podceňovat a neřešit jej,” upozorňuje na častý postoj žen i mužů ke křečovým žilám doktorka Kateřina Šédová z neziskové organizace Loono, která se věnuje i prevenci zdraví srdce a cév.

Varixy se podle ní u nás přitom týkají až 65 procent lidí. A jejich léčba se vyplatí, dodává.

„Jakmile se jednou křečové žíly objeví, je nepravděpodobné, že by se bez léčby vrátily do původního stavu. Naopak se mohou bez náležité péče časem zhoršovat,“ varuje.

Křečové žíly podle ní vznikají v důsledku oslabení žilních stěn a špatné funkce žilních chlopní, které pomáhají přesouvat krev zpět k srdci.

Křečové žíly mírní kompresní punčochy

Chlopně zajišťují, že krev proudí pouze jedním směrem, pokud jsou však poškozené nebo oslabené, může krev proudit zpět a hromadit se v žilách. A právě to vede k rozšíření žil, které se následně stávají viditelnými na povrchu kůže.

Naštěstí existují způsoby, jak jejich projevy zmírnit a zpomalit zhoršování,“ dodává.

Kompresivní punčochy jsou drahé, pomůže i pojišťovna

Pacientům s mírnějším postižením praktický lékař obvykle předepíše kompresní punčochy, případně léky. Ve vážnějších případech je odesílá ke specialistovi na léčbu onemocnění krevních a lymfatických cév – angiologovi.

„Časná diagnostika a léčba mohou výrazně zvýšit kvalitu života a zabránit závažnějším zdravotním komplikacím. Neberte tento problém na lehkou váhu,“ nabádá pacienty třeba i jen s mírným onemocněním křečovými žilami Kateřina Šédová.

Operativní odstranění varixů

Pacientům s vážným onemocněním křečovými žilami zdravotní pojišťovny hradí pouze chirurgickou léčbu. Modernější a často efektivnější a méně invazivní léčebné metody, jako jsou laserová a radiofrekvenční terapie, už pojišťovny neuhradí. Cena za léčbu jedné nohy těmito metodami začíná na částce 20 tisíc korun. K tomu si kliniky často účtují poplatek za konzultaci s lékařem a anestezii.

Oproti tomu takzvanou sklerotizaci, při níž specialista odstraní drobné žilky a metličky, pojišťovny pacientům hradí až 12krát do roka. Při doléčení po chirurgické léčbě varixů zákrok pojišťovny zaplatí až 24krát za rok.

Křečové žíly zdaleka nejsou jen estetický problém

Při sklerotizaci lékař s pomocí jehly a injekční stříkačky aplikuje do rozšířených žil látku vyvolávající místní chemické poškození a zánět. Poté by mělo dojít ke slepení žilních stěn a uzavření varixu. I po sklerotizaci se pacienti několik týdnů doléčují kompresivními punčochami či ponožkami. Při dodržování léčby se později zašlý varix přemění na vazivový pruh, který se vstřebá. Výhodou sklerotizace je nižší zátěž s obvykle nulovými dopady do pracovního režimu a možnost jejího opakování.

Křečové žíly zmůže jenom operace

Křečové žíly známé jako varixy se obvykle projeví zvětšením a zprohýbáním povrchových žil. Ty jsou pak snadno viditelné, často i bolestivé a nevzhledné. Náchylnější k onemocnění bývají ženy [cca 70 % všech žen] než muži [50 % všech mužů]. Riziko rozvoje onemocnění zvyšuje věk, pohlaví, životní styl a genetická predispozice.

K prvním příznakům křečových žil patří pocit těžkých nohou, časté křeče v nohách hlavně v nočních hodinách a pocit napětí v nich. Křečové žíly lékaři častěji diagnostikují u lidí s nadváhou a obezitou. Ve vyšším riziku rozvoje jsou i lidé se sedavým zaměstnáním nebo naopak ti, kteří celý den stojí na nohou. Příchod onemocnění urychlí i pokládání si jedné nohy přes nohu při sezení, což rády dělají hlavně ženy.

Na světě žije osm miliard lidí. Více než miliarda jich je obézní

Účinnou prevencí křečových žil je podle lékařů pravidelný pohyb. Díky němu se posiluje krevní oběh a pomáhá tak žilám plnit svoji funkci. Lidé se sedavým povoláním nebo naopak ti, co celý den stojí, by se měli i v práci čas od času protáhnout a udělat si krátké pauzy.

Zcela zásadní v prevenci nejen varixů, ale i dalších nemocí oběhové soustavy, je udržovat si běžnou tělesnou hmotnost a myslet na zdravou stravu.

„Dolním končetinám také prospívá, když je zvedneme nahoru. Takže nohy nahoru, kdykoliv to půjde,“ doplňuje k prevenci křečových žil doktorka Šédová.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here