Vojenskou nemocnici Brno vede Petr Král. Chystá investici za 2,7 mld. Kč

0
593
Vojenska_nemocnice_Brno
plk. gšt. MUDr. Petr Král / Foto: VNB

Vojenskou nemocnici Brno vede od 16. září Petr Král. Ten byl vedením nemocnice pověřený od letošního července, kdy z pozice jejího ředitele odešel Václav Masopust do pražské Ústřední vojenské nemocnice.

Nyní se Petr Král ujal plně funkce ředitele Vojenské nemocnice Brno, protože zvítězil ve výběrovém řízení. Do nemocnice přišel společně se zmiňovaným Václavem Masopustem letos v lednu, kdy zastával pozici náměstka ředitele pro léčebně preventivní péči.

„Novým ředitelem Vojenské nemocnice Brno se stane plukovník generálního štábu Petr Král. Jmenován byl k 16. září 2024. Král, který byl od počátku července řízením nemocnice pověřen, vyhrál vypsané výběrové řízení,“ informuje na svém webu Ministerstvo obrany, které je zřizovatelem Vojenské nemocnice Brno [VNB].

Lékař a zdravotnický manažer Král působí ve vedení nemocnice od 1. ledna 2024, kdy se z pozice ředitele odboru zdravotních služeb a výstavby sekce vojenského zdravotnictví ministerstva obrany přesunul na pozici náměstka ředitele nemocnice.

Vojenskou nemocnici Brno čeká velká investice

Prioritou Petra Krále jako ředitele VNB je nyní výstavba nového chirurgického pavilonu, která si podle odhadu vyžádá investici v objemu 2,7 miliardy korun.

„Příští rok chceme mít stavební povolení a začátkem roku 2026 stavět. Prvním krokem je demolice budovy v areálu, kde je nyní neurologické oddělení. Na jeho místě pavilon vznikne,” popsal zevrubně plány ředitel Král.

Půjde o pětipodlažní budovu s heliportem. Počítá se, že v ní bude chirurgie, ortopedie, ORL, oční, ARO a akutní příjem. Díky novému pavilonu se podle Krále zdvojnásobí počet operačních sálů. Nyní jich v nemocnici funguje pět.

„Než zbouráme budovu, kde je neurologie, musíme opravit externí pavilon v blízkosti nemocnice. Do něj přemístíme psychiatrické oddělení, místo kterého bude neurologie,“ uvedl s tím, že jde o velmi náročný projekt i z pohledu synchronizace všech prací.

Brněnské CKTCH nevyjde na 2 miliardy, ale na 2,4 miliardy Kč

Nový pavilon podle ředitele nabídne další možnosti rozvoje i pro personál. Jeho stabilizaci považuje Král rovněž za jednu z podstatných věcí, kterou chce ve své funkci řešit. I když se podle jeho slov v současné době daří snižovat fluktuaci zaměstnanců nemocnice a přijímat nové pracovní síly, je stále co dohánět.

„Lékaři v současnosti nechybějí, nicméně bychom uvítali posílení nelékařského zdravotnického personálu na interně,” řekl.

Kmenových zaměstnanců má VNB přibližně šest set, služby pomáhají zajistit i pracovníci na dohodách. Personální situaci se snaží vedení nemocnice zlepšit, jak uvedl, díky souboru opatření. Například pomocí komunikace se zaměstnanci a vytváření příjemného pracovního prostředí, včetně zlepšování firemní kultury.

plk. gšt. MUDr. Petr Král

Petr Král vystudoval obor všeobecné lékařství na Vojenské lékařské akademii Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové [VLA JEP]. Před příchodem do Vojenské nemocnice Brno letos v lednu pracoval jako ředitel Odboru zdravotních služeb a výstavby Sekce vojenského zdravotnictví Ministerstva obrany ČR. V předchozích letech pracoval i na jiných vedoucích pozicích v oblasti zdravotnictví pod Ministerstvem obrany.

Ústřední vojenskou nemocnici v Praze povede Václav Masopust

Kromě jiného působil i v zahraničí ve strukturách Severoatlantické aliance [NATO]. V minulosti se účastnil i zahraničních operací v Bosně a Hercegovině a Afghánistánu.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here