Efektivní a laciný sport pro všechny je běh do schodů

0
110
beh_do schodu
Schody jsou všude. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Pokud se zkoušíte zbavit přebytečných kilogramů a chcete to dělat jinak než dosud, máte možnost. Pravidelný běh do schodů vede k vašemu cíli. Schody jsou všude a aktuální výzkum ukazuje, že běh do schodů je velmi účinný. 

Výzkum milánské univerzity ukázal, že při chůzi či běhu do schodů lidé spálí dvacetkrát více kalorií než při chůzi po rovině. Dokonce i při sestupu ze schodů jich spálí asi pětkrát víc, protože svaly vyvíjejí úsilí, aby zabránily pádu těla.

Uvádí to článek agentury Association Press [AP] “Want to burn calories? Climbing stairs might bet he most effective exercise for you“.

„Je zcela zřejmé, že běh do schodů je zdravý a spaluje více kalorií,“ říká Lauri van Houtenová, viceprezidentka International Skyrunning Federation, která zastřešuje širokou škálu sportovních disciplín zabývajících se vertikálním pohybem.

Mezi ně patří běh v horách v nadmořské výšce nad 2 000 metrů, ale i jiné aktivity, třeba Světové mistrovství v běhu do schodů. Tyto závody jsou sice určeny pro velmi zdravé osoby, ale řeč je i o tom, že je prospěšné věnovat alespoň pár minut denně chůzi do schodů. Existují důkazy o tom, že jde o aktivitu vhodnou pro všechny věkové skupiny.

Co zjistil výzkum o chůzi či běhu do schodů

Rozsáhlý výzkum o lidském pohybu, včetně chůze do schodů, provedl doktor Alberto Minetti, fyziolog a biomechanik na univerzitě v Milánu. Doktor Minetti využívá matematiky k tomu, aby vysvětlil, proč je chůze do schodů tak účinný „spalovač“ kalorií.

„Na zvednutí břemene o hmotnosti jednoho kilogramu do výše jednoho metru musíme vydat 0,5 kalorie,“ vypočítává a doplňuje: „Pokud zvednete jeden kilogram tělesné hmotnosti na schodišti o více než jeden výškový metr, spálíte 10 kalorií. To je 20krát víc než při pohybu na rovině.“

A to je podle něj to správné cvičení. Navíc se mu může věnovat skoro každý, protože vždycky jsou někde poblíž schody. Ve srovnání s tělocvičnou či posilovnou bývají zadarmo.

Zdravé klouby: To nejlepší, co může člověk pro sebe udělat, je cvičit

Doktor Minetti se věnuje více výzkumu než léčbě pacientů. Jeho byt je ve třetím patře. Říká, že se před výstupem několikrát zhluboka nadechne, a v cíli se pak cítí lépe. Rovněž při výstupu doporučuje zapojit ruce, což pohybu dává větší intenzitu a zábradlí je konec konců i dobrá bezpečnostní pojistka.

„Zábradlí je k dispozici na všech schodištích i v mrakodrapech. Jeho použití zvyšuje počet svalů zapojených do pohybu. V paži jsou relativně malé svaly, ale i to se počítá,“ říká.

Suzy Walshamová je po schodech jako litá

Kdyby byl běh do schodů olympijskou disciplínou, měla by Australanka Suzy Walshamová mnoho medailí. Už desetkrát vyhrála běh do 1 576 schodů na vrchol Empire State Building v New Yorku. Získala tituly ve více než stovce mezinárodních závodů a lidé ji považují za nejlepší v této disciplíně mezi ženami. Suzy pětkrát vyhrála výstup na Eiffelovu věž.

To vše pro ni ale nebylo nic těžkého. Když žila v Singapuru, vyběhla na 29podlažní budovu. Nic moc? No jo, ale sedmatřicetkrát za sebou! Trvalo jí to čtyři hodiny. Dolů pak jezdila výtahem, dávala si jen krátké přestávky na vypití kávy nebo vody. Tímto pokusem překonala výškový rozdíl 3 200 metrů.

61letému Rudolfovi lékaři vyměnili kyčelní klouby naráz. Cítí se fantasticky

Ale zpátky na zem. Jaké jsou vlastně výhody pravidelné chůze nebo pravidelného běhu do schodů pro nás, obyčejné smrtelníky?

„Za málo získáte hodně,“ uvedla Walshamová a dodala: „Mnoho lidí se snaží s přibývajícím věkem běhat. Ale to má negativní vliv na klouby. Běh do schodů je tak dobrá alternativa.“

Běh do schodů je pro začátečníky jednoduchý sport

Podobně to vidí Yuri Yoshizumi, která loni vyhrála v ženské kategorii Stairclimbing World Championship ve své rodné Ósace. Po 1 610 schodech vyběhla do výšky 285 metrů v čase 10 minut a 20,06 sekundy.

„Běh do schodů je pro začátečníky jednoduchý sport,“ říká Yoshizumi a i ona dodává: „Nehleďte na elitní atlety. I začátečníci si mohou v krátké době posílit svaly a kardiovaskulární systém.“

Se zdravotní dokumentací se pacienti v Česku ještě naběhají

Schody jsou totiž všude – jedno patro, dvě patra v domě, v mrakodrapu, na stadionech, v práci, v nákupních centrech, v metru. Velká výhoda běhu nebo chůze do schodů je, že nezabere tolik času. A je velmi snadné si dávku zvyšovat, přidat si další patro. Jedinou nevýhodou může být, že se při takovém cvičení není moc na co dívat. Zvlášť na schodištích v mrakodrapech.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here