Hygieny dostaly 16 mil. Kč za covid. Teď se možná dočkají přidání do tarifů

0
82
hygieny
Foto: Freepik.com

Krajské hygienické stanice dostaly od Ministerstva zdravotnictví [MZ ČR] 16 milionů korun pro zaměstnance za práci v covidu-19. Hygieny je ale měly dostat už loni. Od ledna 2025 by si mohli i lidé z hygien polepšit o pět procent v tarifech.

O projednávaném navýšení platů do tarifů od příštího roku i odeslání peněz za práci v covidu-19 jednotlivým krajským hygienám i dalších novinkách v oblasti ochrany veřejného zdraví informuje v zářijovém Bulletinu Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZSP ČR] Jiří Pohořalý z řídící sekce pracovníků hygienické služby OS.

„V současné době probíhá debata na vládní úrovni o navýšení tarifů od 1. 1. 2025, návrh Ministerstva zdravotnictví je navýšení o 5 %,“ uvádí v Bulletinu Pohořalý.

Zástupci odborů se na začátku září setkali s vedením ministerstva zdravotnictví, konkrétně s lidmi zodpovědnými za oblast ochrany veřejného zdraví. Na setkání jim zástupci resortu řekli, že již rozdělili a odeslali jednotlivým krajským hygienám dotaci ve výši 16 milionů korun. Ty mají vedení hygien rozdělit mezi své zaměstnance za práci v pandemii covidu-19.

Krajské hygieny se nezmění, ale povede je ústřední orgán

Některé hygieny rozdělí peníze mezi své zaměstnance prostřednictvím stravenek. Jiné je podle Pohořalého investují do modernizace pracovního prostředí.

„V každém případě se sekce bude začátkem roku 2025 dotazovat, jak konkrétně byly tyto finance na jednotlivých hygienických stanicích využity,“ dodal.

Hygieny si musí hledat externí zdroje…

Na jednání, kterého se účastnil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09], se probírala neutěšená situace kolem platů pracovníků na hygienických stanicích. Včetně zdravotních ústavů a Státního zdravotního ústavu [SZÚ]. Zástupci resortu uvedli, že v návrhu příprav státního rozpočtu pro rok 2025 se počítá s částkou 50 milionů korun, která má směřovat právě do oblasti odměňování lidí v těchto institucích.

Zajímavé je pak upozornění hlavní hygieničky ČR Barbory Mackové. Ta uvedla, že ve zdravotních ústavech a SZÚ se musí hledat i externí zdroje financování. Konkrétně třeba expertizní činností nebo nabízením placených služeb veřejnosti.

„Ministr Vlastimil Válek jasně deklaroval, že v případě služeb vyžadovaných státem také musí být tyto služby státem uhrazené,“ uvádí Jiří Pohořalý.

Macková: KHS, SZÚ a oba Zdravotní ústavy musejí spolupracovat 

Odboráři vedení resortu upozornili i na nesoulad v zařazování zaměstnanců krajských hygienických stanic do platových tříd. Kdy jejich dlouhodobí zaměstnanci zůstávají v 9. platové třídě a nově přijímaní pracovníci se zařazují do 10. nebo dokonce 11. platové třídy. Podle ministerstva zdravotnictví je třeba upravit požadavky na vzdělávání, aby se lidé na hygienách převedli do vyšších platových tříd.

Krajské stanice by přidaly, ale nemají z čeho brát

Do diskuze k nesrovnalostem v zařazování do platových tříd přispěl státní tajemník MZ ČR Stanislav Měšťan. Podle něj může vedení hygien zařadit své pracovníky do vyšší třídy už teď. Pokud se ohodnotí jako výborní nebo si doplní vzdělání. Tak jednoduché, jak si to představuje ministerský tajemník, to ale zřejmě není.

„Sekce pracovníků hygienické služby argumentovala, že v praxi k výbornému ohodnocení zaměstnanců nedochází z důvodu nedostatku mzdových prostředků,“ říká Jiří Pohořalý.

Protest se odkládá: Změny v penězích ČLK a odbory ale dál prosazují

Do rozporu s vedením ministerstva se odbory dostaly i v oblasti plánovaného převedení kompetencí v oblasti výživy z hygienické služby na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci [SZPI]. Podle v Senátu projednávané novely by už hygieny neměly kontrolovat zpracování potravin, jako je tomu nyní.

„Podle mého osobního názoru je špatně, když dozorový orgán, který má na starosti živočišnou výrobu, bude kontrolovat i zpracování. Je to pěkně provázané, a tedy i možnost korupce,“ míní Pohořalý.

Nicméně jak dodává, ministr Válek zachování kompetencí rezortu zdravotnictví nepodpořil.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here