61letému Rudolfovi lékaři vyměnili kyčelní klouby naráz. Cítí se fantasticky

0
1221
kycelni_klouby
Přednosta doc. MUDr. Pavel Douša, CSc. se svým pacientem Rudolfem Literákem / Foto: FN Ostrava

Kvůli těžké artróze v obou kyčlích, těžkým bolestem, ale na druhou stranu i díky dobré fyzičce vyměnili lékaři Kliniky Úrazové chirurgie a ortopedie ve Fakultní nemocnici Ostrava jednašedesátiletému Rudolfovi oba kyčelní klouby, a to naráz.

Výměnu obou kyčelních kloubů najednou provedli ostravští experti vůbec poprvé v historii nemocnice. A pro lékaře i samotného pacienta, kterým je jednašedesátiletý Rudolf, náročná operace dopadla dobře. Nepřinesla žádné komplikace. Rudolf už se pomalu zbavuje francouzských holí, bez kterých se dříve neobešel. A konečně spí bez obvyklých bolestí.

„Pár dnů po operaci necítím žádné bolesti, cítím se fantasticky, a hlavně se v noci vyspím. Což byl předtím kvůli té bolesti velký problém,“ popisuje svůj stav po výměně obou kyčelních kloubů v jedné operaci Rudolf Literák.

Nyní se postupně rozcvičuje na Klinice rehabilitace a tělovýchovného lékařství FN Ostrava a LF OU. Říká, že bolesti kloubů pociťuje od dětství, kdy je začal i řešit.

„A i když mi lékaři zakázali jakýkoliv pohyb, neposlechl jsem je,“ dodává.

Rudolfa Literáka teď čeká standardní lázeňská rehabilitační léčba a po jejím dokončení vytoužený život bez bolesti a bez holí.

Kyčelní klouby a jejich výměna v jedné operaci

Podle přednosty Kliniky doc. Pavla Douši to byla právě dobrá fyzická kondice pana Rudolfa, která umožnila výměnu obou kyčlí naráz. V opačném případě, kdy by chirurgové operovali kyčelní klouby postupně, by pan Rudolf jen složitě rehabilitoval po výkonu, to kvůli silným bolestem v neoperovaném kyčli.

Rozhodli jsme se proto, že vyměníme oba klouby najednou, v jedné anestezii. Operace proběhla naprosto bez problémů. Zásluhu na tom má nejen operační tým, ale také pan Literák, který je ve velmi dobré kondici,“ potvrzuje docent Douša.

K devastaci kyčelních kloubů pana Rudolfa pak říká, že obě hlavice stehenní kosti u něj byly kvůli nekróze docela zborcené.

„Jde o stav, při němž dojde k poruše cévního zásobení hlavice, kost odumře a vlivem tlaku se zbortí. Výrazně to urychlí artrotické změny v kloubu s následnou silnou bolestí obou kyčlí,“ přibližuje lékař.

Na výměnu kolena či kyčle se má pacient dostat do roka

Dodává, že už má připravené další adepty na tento operační postup. Zdůrazňuje ale, že rozhodně není vhodný pro každého.

Tento postup bude standardní pro pacienty, kteří mají nekrózu obou hlavic nebo těžkou artrózu kyčle, ale jinak jsou v dobré fyzické kondici,“ říká k podmínkám výměny kyčelních kloubů v jedné operaci.

Kloubům pohyb jenom svědčí

Lidem s nemocemi kloubů, jako jsou artróza a revma, pohyb neškodí, ale naopak prospívá. Říkají to specialisté na léčbu kloubních nemocí. Jen těmi v Česku trpí asi dva miliony lidí. Artróza kloubů postihuje ve stáří většinu populace.

Podle předsedy České revmatologické společnosti ČLS JEP prof. Ladislava Šenolta se dříve tvrdilo, že fyzická zátěž nemocným kloubům vadí. To ale není pravda. Pravidelné cvičení podle něj kondici kloubů jenom zlepšuje.

„To nejlepší, co může člověk pro sebe sám udělat, je cvičit. Ví se, že když člověk běhá, tak si snižuje riziko osteoartrózy. Dříve se tvrdilo, že zatěžování kloubů naopak škodí, ale to není pravda,” vyvrací takové mýty prof. Šenolt.

Lékaři operovali pacientce oba kolenní klouby najednou

V České republice se s některou z dvou set různých forem revmatického onemocnění léčí asi půl milionu lidí. Mezi nejčastější onemocnění skupiny patří revmatoidní artritida, zánětlivé onemocnění kloubů. To dnes lékaři diagnostikují u více než 3 000 lidí každý rok.

I když jde ve většině případů o nevyléčitelná chronická onemocnění, jejich následky a projevy se dají správnou léčbou, a především dodržováním životosprávy a pravidelným pohybem, zmírnit. Anebo minimálně přispějí ke zpomalení, když ne úplnému zastavení progrese nemoci.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here