Alkohol způsobuje rakovinu, upozorňuje další ze studií

0
56
alkohol
Ilustrační foto: Redakce Zdravé Zprávy

Lidé mladší 50 let v posledních desetiletích více trpí rakovinou prsu a tlustého střeva. Příčinou může být podle nové studie alkohol. Uvádí to článek The New York Times “Deep links between alcohol and cancer are described in new report.

Odvolává se na studii americké asociace American Association for Cancer Research [AACR]. Její autoři v ní popsali stinné stránky boje proti rakovině. Podle nich zaráží, že i když počet úmrtí v důsledku rakoviny klesá, výskyt jejích některých druhů nepřiměřeně stoupá. Zvlášť alarmující je tempo vzestupu počtu případů mezi mladými dospělými, u nichž se vyskytuje rakovina gastrointestinálního systému, třeba rakovina tlustého střeva.

Studie odhaduje, že 40 procent všech případů rakoviny je spojeno s ovlivnitelnými faktory jejího rizika. A asi 5,4 procenta případů rakoviny ve Spojených státech, tedy asi jedna diagnóza z 20, se ročně, jak vyplývá z dat za rok 2019, přičítá užívání alkoholu.

„Nadměrná konzumace alkoholu zvyšuje riziko šesti typů zhoubných nádorů včetně určitých typů rakoviny hlavy, hrdla, prsu, střev, jater a žaludku,“ stojí ve studii.

Šárka Slavíková: Ještě jsem neviděla, aby se z rakoviny někdo sám vyléčil

Její autoři proto doporučují všem snížit spotřebu alkoholu, ale i změnu životního stylu. To znamená přestat kouřit, zdravě se stravovat, hlídat si váhu, cvičit, vyhýbat se ultrafialovému záření a znečišťujícím látkám. Veřejnost na tato doporučení ale nedbá. Aktuální studie například zjistila, že méně než jedna třetina žen ve věku 18 až 25 let si je vědoma faktu, že alkohol zvyšuje nebezpečí rakoviny prsu.

Zhoubné nádory souvisí s pitím alkoholu

Autoři zprávy vyzývají americkou veřejnost, aby věnovala pozornost zdravotnické osvětě a přimlouvají se za to, aby alkoholické nápoje nesly varování, že způsobují rakovinu. A odmítají zažitá tvrzení o tom, že mírné požívání alkoholu prospívá zdraví. Stejně jako názor, že působí například jako prevence proti srdečním onemocněním. Pravda to totiž není.

„Můžeme mluvit o pověrách, že červené víno má možný pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, ale existuje mnoho jiných způsobů, jak si udržet zdravé srdce. A jeho možné výhody určitě nepřevažují nad rizikem onemocnění rakovinou,“ říká Jane Figueiredová, epidemioložka ze Samuel Oschin Comprehensive Cancer Institute z Los Angeles.

Rumuni, Gruzínci a Češi. To jsou národy s nejvyšší spotřebou alkoholu

Závažné je podle ní hlavně to, že podle průzkumů 51 procent lidí, tedy více než polovina, neví, že alkohol zvyšuje riziko onemocnění rakovinou. Přidává i závěry studie, na které se sama podílela. V ní výzkumníci přes deset let sledovali více než 135 000 dospělých Britů. A zjistili, že mírní pijáci nevykazovali ve srovnání s příležitostnými pijáky snížení počtu srdečních problémů.

„A jak mírní, tak i rozumní pijáci umírají na rakovinu častěji než jen příležitostní, zvlášť ve skupině seniorů s nízkými příjmy a se zdravotními problémy,“ uvedla Figueiredová.

Zvládnout boom rakoviny pomůžou v Česku regionální onkocentra

Upozornila i na to, že ve skupině třicátníků mezi lety 2010 až 2019 podstatně vzrostl výskyt rakoviny. Nejvíce došlo ke zvýšení výskytu rakoviny prsu, štítné žlázy, střev a konečníku. Počáteční stadium rakoviny střev ve věkové skupině mladších než 50 let rostlo v letech 2011 až 2019 tempem 1,9 procenta za rok.

Léčba tu je, ale…

Nové léčebné metody naštěstí prodlužují pacientům s rakovinou dobu přežití. Míra úmrtnosti žen starších 50 let trpících rakovinou prsu se snížila a snížila se rovněž úmrtnost starších dospělých s rakovinou střev. Avšak výskyt tohoto typu a dalších jiných rakovin u mladých dospělých stoupá. Znát je to právě na vzestupu rakoviny střev. Mnoho studií přitom jasně ukázalo, že časté a pravidelné pití alkoholu přináší hlavně vyšší riziko rakoviny střev a konečníku.

Alkohol neprospívá ani zdravému mikrobiomu, bakteriím a virům, které žijí na našem těle i uvnitř, střevy nevyjímaje. A alkohol proměňuje střevní bakterie, které pak hrají roli při vzniku a rozšíření rakoviny.

Střevní mikrobiom je za nejednou nemocí, tvrdí lékaři

Panuje rovněž přesvědčení, že riziko rakoviny prsu může zvyšovat hladina hormonu estrogenu, který vznik rakoviny podporuje. Výsledkem je, že omezení příjmu alkoholu je jedna z cest, jak ženy sníží takové riziko rozvoje nádorového onemocnění.

Ženy s včas zachycenými nádory se vrací obvykle s oběma prsy

Proto lékaři a zdravotní instituce ženy z mnoha důvodů varují před pitím alkoholu v době těhotenství. American Association for Cancer Research přidává i další podstatný důvod. Studie ukázaly, že konzumace alkoholu v době těhotenství zvyšuje u potomka riziko leukemie. A to jakéhokoli množství, varuje studie.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here