V Německu žije 3,5 mil. uprchlíků. Čtvrt milionu jich má být pryč

0
836
v_Nemecku
Ilustrační foto: Freepik.com

Na konci letošního prvního pololetí žilo v Německu 3,48 milionu uprchlíků. Více než 226 tisíc jich ale mělo zemi opustit, většina z nich ale využívá postavení trpěné osoby. Což jim umožňuje v Německu dočasně dál zůstat.

Bezmála 3,5 milionu uprchlíků pobývajících na území Spolkové republiky Německo je vůbec nejvyšší číslo od 50. let minulého století. Údaje o nich poskytla německá vláda. To na dotaz parlamentní frakce Levice, uvádí německý list Neue Osnabrücker Zeitung.

Podle vládních statistik pobývalo v zemi letos na konci prvního pololetí 3,48 milionu uprchlíků, to je o 60 tisíc více než na konci loňského roku. Statistika zahrnuje i osoby, které z humanitárních důvodů v Německu hledají ochranu. Kdy jde o žadatele o azyl a státem uznané běžence. Čísla započítávají ale i osoby, které by měly Německo opustit, ale neopustily ho.

Utekl ze Sýrie do Česka. Teď studuje stomatologii v Rumunsku

Těchto běženců bylo z celkového počtu 3,48 milionu podle vládní statistiky 226 882. A je to o 15 760 méně než na konci loňského roku, píše se ve statistice. Důvod jejich setrvání v Německu je ten, že většina z nich, kolem 80 procent, jich od úřadů dostalo postavení takzvaných trpěných osob. A ten jim obvykle kvůli složité situaci v jejich domovské zemi umožňuje dočasně v Německu zůstat.

Jinak řečeno, čtyři z pěti lidí, kteří museli zemi opustit, jsou tolerováni, protože je nemohou policejní instituce deportovat vzhledem k situaci v zemi jejich původu, například Sýrii.

Ukrajinců žije v Německu 1,18 milionu a přibývá jich

Podle zmiňované vládní statistiky připadá na celkový počet běženců v počtu 3,48 milionu kolem 1,18 milionu na ukrajinské uprchlíky. A jejich počty rostou, když na konci roku 2023 jich v zemi přebývalo asi o 45 tisíc méně. K ostatním národnostem mezi uprchlíky se statistika blíže nevyjadřuje.

Ministr Válek: Nápor na primární péči po příchodu Ukrajinců ČR zvládla

Otázka migrace patří v Německu mezi hlavní politická témata. Naposledy ostrá debata o přijímání a deportaci nelegálních migrantů mezi politiky, ale i širokou veřejností proběhla na konci srpna po útoku ve městě Solingen na západě Německa. Tehdy na oslavách města nožem zavraždil 26letý Syřan tři osoby a dalších osm zranil. Podle německých médií takových případů v zemi přibývá. Loni podle nich policie zachytila asi devět tisíc útoků nožem, to je zhruba desetiprocentní nárůst oproti roku 2022.

Chudých dětí v Německu přibývá mezi imigranty, stát hledá řešení

Mluvčí pro uprchlickou politiku levicové skupiny v Německém spolkovém sněmu [Deutscher Bundestag] Clara Büngerová debatu o migraci v Německu ve světle těchto čísel.

„V Německu nyní žije téměř 3,5 milionu uprchlíků, mnozí z nich i po desetiletí, což jsou pouhá čtyři procenta populace,“ uvedla s tím, že za všechny problémy v zemi nemůže tato menšina.

„Nicméně politici z CDU a AfD chtějí lidi přesvědčit, že za všechny jejich problémy může tato malá menšina. To je nebezpečný nesmysl, který jen posiluje extrémní pravici,“ dodala levicová politička k počtům uprchlíků v Německu ve vztahu k páchaným trestným činům.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here