Bezdomovectví se loni dotklo 400 tisíc dětí žijících v EU a Británii

0
37
bezdomovectvi
Ilustrační foto: Freepik.com

V unijních zemích a Velké Británii se bezdomovectví loni týkalo kolem 400 tisíc dětí a mladistvých. Dalších 14,5 milionu nezletilých přežívalo v nevyhovujícím bydlení, například bez sociálního zařízení.

I v tak vyspělém bloku, jako je Evropská unie [EU] nebo země Velká Británie přežívají děti a nezletilí na ulici, to znamená bez domova. Loni se bezdomovectví dotklo v těchto zemích kolem 400 tisíců dětí. Vyplývá to z odhadu Evropské federace národních organizací pracujících s lidmi bez domova [FEANTSA], který vypracovala společně s francouzskou nadací abbého Pierra.

„Počet dětí na ulici přebývajících v nouzových přístřešcích nebo v centrech pro lidi bez domova lze odhadnout na 399 561,” uvádí ve čtvrtek [19.9.] publikované zprávě Angèle Roblot z Nadace abbého Pierra.

Autoři zprávy ke svému odhadu uvádějí, že pro stanovení výsledku prostudovali počty dětí bez domova v šesti evropských zemích, které tyto údaje, tedy jejich zázemí, monitorují. Mezi sledované země patří i Česká republika. Dalšími jsou Německo, Belgie, Francie, Irsko a Portugalsko.

„Toto číslo je samozřejmě stále jen odhad, ale je mrazivé. Je to celá generace, která se připravuje na více či méně krušnou budoucnost,” komentovala výsledky pro agenturu AFP vedoucí evropského oddělení nadace Sarah Coupechouxová.

Investice do péče o bezdomovce v USA rostou. A vyplácí se

Sečtením počtů z šesti evropských zemí, jejichž údaje autoři zprávy považují za dostatečně spolehlivé a srovnatelné, dospěli k průměrnému podílu 0,421 procenta nezletilých, kteří žijí na ulici nebo v nouzovém ubytování.

Bezdomovectví dětí je problém i ve vyspělých státech

Dalším mrazivým zjištěním, jak říká šéfka nadace abbého Pierra, jež se desítky let zabývá bezdomovectvím a pomocí lidem bez přístřeší, je, že v EU a Velké Británii žije až 14,5 milionu dětí a mladistvých v nevyhovujících bytových podmínkách. To znamená, že přebývají na ubytovnách a v azylových domech. Nebo dokonce v provizorních přístřešcích, slumech a přelidněných obydlích. Pět milionů rodin s dětmi se podle výsledků šetření v EU a Británii nachází v energetické chudobě. A každý čtvrtý nezletilý v nich žije v bydlení, které je přeplněné, upozorňuje zpráva.

Na ubytovnách přibývají senioři. A výjimkou nejsou i děti

Nevyhovující zázemí podle nadace tvrdě dopadá do každodenního života takto žijících dětí a dospívajících. Situace jim vážně stěžuje přístup ke zdravotní péči, ale i k sociální pomoci. Hůře se dostávají ke vzdělání, chybí jim i každodenní strava a hygiena. Často navíc žijí izolovaně v komunitách, které mají stejné problémy se zajištěním důstojného bydlení a podmínek pro běžný život.

Autoři zprávy spatřují řešení rok od roku narůstajícího počtu dětí a dospívajících, kteří žijí bez domova nebo v nevyhovujících podmínkách v zemích EU a ve Velké Británii, v nutnosti přijetí zásadních strukturálních změn. Na mysli mají například zastropování nájemného a výstavbu dostupného a dotovaného bydlení pro rodiny s dětmi. Jedině tak se podle nich dá skoncovat s dětským bezdomovectvím a nevyhovujícím bydlením pro děti a jejich rodiny.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here