Zdravotního portfolia v EK se asi chopí Olivér Várhelyi z Maďarska

0
37
Oliver_Varhelyi
K nominaci na funkci eurokomisaře pro zdraví a dobré životní podmínky zvířat Varhelyimu již pogratuloval maďarský ministr pro záležitosti Evropské unie János Bóka. / Foto: Oliver Varhelyi

Portfolio pro zdraví a dobré životní podmínky zvířat v Evropské komisi [EK] na nové pětileté období 2024-2029 zřejmě převezme stávající komisař pro sousedství a rozšíření Olivér Várhelyi z Maďarska.

Právě jeho jako kandidáta na eurokomisaře spravujícího portfolio zdraví a dobré životní podmínky zvířat navrhla Evropskému parlamentu [EP] Ursula von der Leyenová. Ta v červenci v europarlamentu znovu obhájila svůj mandát v čele Komise na další pětileté období.

„Je mi ctí být nominován do portfolia zdraví a dobrých životních podmínek zvířat. Budu i nadále tvrdě pracovat a sloužit lidem v Evropě tak, jak jsem to dělal za posledních 5 let,“ okomentoval svou nominaci na další funkční období Várhelyi.

Uvedl, že na půdě Bruselu působí posledních pět let. To proto, že dosud v EK zastupuje oblast pro sousedství a rozšíření. Portfolio zdraví a pohody zvířat Várhelyi zřejmě převezme v nebližších týdnech až měsících po své kolegyni z Kypru Stelle Kyriakidesové. Ta se na rozdíl od něj s funkcí v Evropské komisi nadobro rozloučí, v nominacích se na ni nedostalo.

Olivér Várhelyi z Maďarska to ale nemá jisté

O schválení, či neschválení celé komise rozhodují europoslanci většinou odevzdaných hlasů. Podle pozorovatelů se tak očekává, že některý z návrhů na kandidáta či kandidátku neprojde Evropským parlamentem. A jako o rizikovém se spekuluje právě o maďarském eurokomisaři Olivéru Várhelyim, jehož výkon v minulosti někteří hodně kritizovali.

Noví kandidáti na posty eurokomisařů v EK 

Várhelyi, kterému teď nabízí von der Leyenová pro nové funkční období portfolio zdravotnictví, navíc loni europoslance veřejně nazval “idioty”. Za což se sice následně omluvil, nicméně mnoho z členů EP na to nezapomnělo.

Maďarský politik, právník a eurokomisař Olivér Várhelyi

Dvaapadesátiletý Olivér Várhelyi [22.3.1972, Szeged, na obr. vpravo, zdroj: EK] je maďarský občan, vzděláním právník a také diplomat a politik. Od roku 2019 zastává zmiňované portfolio pro sousedství a rozšíření v Evropské komisi vedené Ursulou von der Leyenovou.

Po studiích práva pracoval Várhelyi na maďarském ministerstvu průmyslu a obchodu, později i na ministerstvu zahraničních věcí. Od roku 2011 působil jako zástupce velvyslance, v letech 2015 až 2019 pak jako plnomocný velvyslanec stálého zastoupení Maďarska při Evropské unii v Bruselu. Hovoří plynně anglicky, francouzsky, maďarsky a německy. Je ženatý a má tři děti.

Evropská komise: Návrh kandidátů na eurokomisaře >

Nyní ho stejně jako ostatní kandidáty čeká veřejné slyšení na půdě Evropského parlamentu a poté dojde ke schvalování kandidátů jediným hlasováním europoslanců. Evropská rada poté kvalifikovanou většinou formálně jmenuje nové vedení Komise.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here