Irena Storová je novou ředitelkou asociací lékárenských sítí

0
281
Irena_Storova
Mgr. Irena Storová, MHA / Foto: APLS

Irena Storová, bývalá šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL], nastoupila na pozici výkonné ředitelky Asociace provozovatelů lékárenských sítí [APLS] a Evropské federace lékárenských sítí [EFPC].

SÚKL vedla celkem šest let. Ve své nové funkci chce především zvýraznit roli asociace jako reprezentanta stovek lékáren, které jsou jako ostatní zdravotnická zařízení součástí primární zdravotní péče u nás.

„Česko čelí nízké proočkovanosti a komplikacím souvisejícím s nedostatkem lékařů. Pacienti a v podstatě celý sektor zdravotnictví může těžit z velkého potenciálu, který v lékárnách je,“ říká a doplňuje: „Díky zkušenostem z lékárny i Státního ústavu pro kontrolu léčiv vidím mnoho možností, jak lékárny mohou rozšiřovat paletu svých služeb.“

Ke jmenování Storové do funkce výkonné ředitelky APLS se vyjádřil i předseda jejího představenstva a generální ředitel lékárenské sítě Benu Petr Doležal. Uvedl, že od změny ve vedení asociace si slibuje zintenzivnění její činnosti.

Kdo je Irena Storová

Irena Storová, česká farmaceutka a manažerka, po studiu Gymnázia v Moravských Budějovicích absolvovala Farmaceutickou fakultu na Univerzitě Komenského v Bratislavě. Následně pracovala v nemocniční lékárně Nemocnice Na Homolce postupně v roli lékárnice a hlavní lékárnice. Působila také na Ministerstvu zdravotnictví ČR v odboru farmacie. V roce 2014 nastoupila na pozici zástupkyně ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Věnovala se primárně odborným agendám, pacientským organizacím a také edukaci pacientů.

Irena Storová v čele SÚKL končí, vystřídá ji K. Podrazilová

O tři roky později už ji vedení ministerstva zdravotnictví, které je zřizovatelem lékového ústavu, pověřilo jeho řízením. V červnu roku 2018 převzala po jmenování funkci ředitelky SÚKLu. Magazín Forbes Irenu Storovou v následujících letech opakovaně řadil mezi dvacítku nejvlivnějších žen Česka.

Jaké jsou cíle APLS

Předseda představenstva APLS Petr Doležal dále uvedl, že asociace nyní sleduje významné změny v české farmacii. Zmínil zásilkový prodej a výdej léčiv na předpis i možnost vakcinace v lékárnách. Anebo opatření, která směřují k omezení výpadků některých léků.

Místopředseda představenstva APLS a generální ředitel lékárenské sítě Dr. Max Jan Žák pak doplnil, že APLS sdružuje subjekty, které zaměstnávají většinu lékárníků v České republice.

Dr. Max, BENU a Devětsil žádají větší zapojení lékárníků do zdravotní péče

„Asociace vznikla jako zájmové sdružení připravené působit v roli partnera kdekoli se diskutuje o budoucnosti lékárenství u nás, ale v žádném případě ne jako subjekt, který by činil jakékoli společné ekonomické kroky vůči konkurenci na lékárenském trhu,“ ujistil na závěr další z místopředsedů představenstva Jan Jerhot, jednatel sítě Devětsil.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here