Agentura pro zdravotnický výzkum udělila ocenění za bravurní výsledky

0
405
pro_zdravotnicky_vyzkum
Foto: AZV ČR

Za bravurní výsledky v aplikovaném zdravotnickém výzkumu ocenil předseda Agentury pro zdravotnický výzkum ČR Ondřej Slabý 9 vědkyň a vědců. Odborná porota vybrala nejúspěšnější projekty s podporou za svou desetiletou existenci.

Mimořádné ceny devíti vědkyním a vědcům předal předseda agentury Ondřej Slabý u příležitosti 10. výročí založení Agentury pro zdravotnický výzkum ČR [AZV ČR]. Ta vznikla v roce 2014, aby navázala na Interní grantovou agenturu Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Agentura ocenila projekty, které významně přispívají nejen k rozvoji poznání v oblasti lékařských věd a k inovacím, ale také ke zlepšování kvality zdravotní péče.

Mezi oceněnými laureátkami a laureáty jsou:
  • Doc. RNDr. Běla Bendlová, CSc. / Nádory štítné žlázy u dětí a dospívajících a jejich molekulárně genetická podstata.
  • Prof. MUDr. Pavel Osmančík, Ph.D. / Katetrizační uzávěr ouška levé síně versus terapie novými orálními antikoagulancii u rizikových pacientů s fibrilací síní.
  • Prof. MUDr. Pavel Klener, Ph.D. / Nové prognostické a prediktivní ukazatele u pacientů s lymfomem z plášťových buněk při diagnóze a v průběhu léčby.
  • Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc. / Porucha chování v REM spánku – klinika, souvislosti a vývoj.
  • Prof. MUDr. Tomáš Kalina, Ph.D. / Dysregulace imunitního systému: vlastnosti lymfocytů u pacientů s imunodeficiencí a autoimunitními projevy.
  • RNDr. Pavel Krejčí, Ph.D. / Identifikace nových možností léčby achondroplázie prostřednictvím analýzy interakce FGFR3 a adaptérového proteinu Frs2.
  • Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc. / Studium etiopatogeneze a optimalizace léčby u dětí s intrauterinní růstovou restrikcí a postnatálně přetrvávajícím selháním růstu.
  • Doc. MVDr. Aleš Hampl, CSc. / Tkáňové inženýrství epitelů: Buňky a protokoly pro regenerativní medicínu.
  • Doc. PhDr. Radka Bužgová, Ph.D. / Neuropaliativní a rehabilitační přístup pro zachování kvality života pacientů v pokročilé fázi vybraných neurologických onemocnění.

je organizační složkou státu v přímé působnosti mJako samostatná účetní jednotka finančně podporuje aplikovaný zdravotnický výzkum v souladu se zákonem se Zákonem o podpoře výzkumu a vývoje [č. 130/2002 sb.].

Co říká předseda Agentury pro zdravotnický výzkum ČR

„Deset let výzkumu a inovací ve zdravotnictví mimo jiné představuje deset let učení a adaptaci na nové výzvy, které moderní biomedicína přináší. Mám radost, že se nám v uplynulém roce podařilo zavést několik – jak se již ukazuje, prospěšných – změn,“ uvedl na slavnostním ceremoniálu [12.9.] Ondřej Slabý.

Konkrétně jmenoval implementaci inovovaného hodnoticího procesu do veřejné soutěže ‚VES 2024‘ a organizační zabezpečení agendy týkající se zapojení českých vědců do Evropských partnerství v oblasti zdraví. Podle něj to zvyšuje konkurenceschopnost ČR v mezinárodním výzkumném prostoru.

„Výsledky mnohých z těchto projektů se uplatnily a stále uplatňují v každodenní klinické praxi. A tedy pomáhají zlepšovat prevenci, diagnostiku a léčbu pacientů,” dodal předseda předsednictva AZV ČR, která má nejvýše sedm členů včetně předsedy.

Ceny ministra za výzkum a vývoj ve zdravotnictví dostalo pět vědců

Potvrdil, že cenu předsedy AZV ČR získali vědkyně a vědci, jejichž grantové projekty byly vybrány odbornými panely agentury pro jejich vynikající výsledky.

AZV ČR za svou desetiletou existenci podpořila přes 1 040 projektů z aplikovaného zdravotnického výzkumu. Celkový objem podpory přesáhl částku 11,6 miliardy korun. Agentura podporuje projekty, v nichž si cíle a způsoby řešení stanovuje sám ajišťuje podklady pro poskytování finanční podpory v souladu s Národní politikou výzkumu, experimentálního vývoje a inovací České republiky.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here