Příští rok se změní zdravotní posudky i pravidla pro darování vajíček

0
1697
zdravotni_posudky
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek představuje změny, které přinese novela zákona o specifických zdravotních službách. / Foto: MZ ČR

Darování vajíček čeká od příštího roku zřejmě regulace. Žena bude moci podstoupit nanejvýš šest odběrů a kliniky dostanou limity u poskytování náhrad. Změní se i zdravotní posudky a požadavky na provozní řády u některých živností.

Tyto a další změny přináší novela zákona o specifických zdravotních službách, která navazuje na tento týden prezidentem podepsanou novelu zákona o zdravotních službách. Rovněž jde podle zástupců Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR], kteří hlavní změny představili na úterní [23.7.] tiskové konferenci, o transpozici na evropskou směrnici. Změny zasahují i do zákona o ochraně veřejného zdraví.

„Chceme likvidovat povinné pracovně lékařské prohlídky u profesí, kde je taková prohlídka zbytečná,“ jmenoval jednu z částí, do které novelizace zasahuje, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Podstatou novely je podle jeho slov snížení administrativy jak pro zaměstnavatele, poskytovatele zdravotních služeb, tak pro samotné pojištěnce. Dále jí chce resort posílit zdravotní prevenci, to i ve spolupráci se zaměstnavateli formou benefitů. Firmy by svým zaměstnancům nabízely placené volno například na screeningová vyšetření, nebo by jim přispívaly na dobrovolná očkování. Třeba proti chřipce či klíšťové encefalitidě, nikoliv však povinně, ale dobrovolně. Což už především velké podniky dnes běžně dělají.

Dvojí regulace pro darování vajíček

I v reakci na unijní předpisy se nově stanoví maximální počet darování vajíček, kdy žena bude moci nově proces podstoupit nanejvýš šestkrát za život. Na což navazuje další nová regulace, která stanoví maximální výši náhrad výdajů, které klinika dárkyni vajíček může zaplatit. Konkrétní částku ministerstvo neuvedlo, ale stanoví ji až v prováděcím předpise k zákonu, tedy vyhláškou. Takovou regulaci ministr zdravotnictví vysvětluje především ochranou zdraví samotné dárkyně. A dále zamezením cenového konkurenčního boje mezi jednotlivými reprodukčními klinikami, kterých je v Česku kolem padesáti.

O pohlaví dítěte „rozhoduje“ výhradně muž, říká prof. Trávník

S tím souvisí zavedení jednotného systému evidence, aby se vědělo, zda a kolikrát žena za život darovala zárodečné buňky. Samotné odběry se po hormonální stimulaci provádějí biopsií.

„Riziko krvácení u odběru vajíčka tam je. A s počtem odběrů se to riziko zvyšuje,“ uvedl ministr Válek s tím, že v odborné literatuře jsou popsány vážné komplikace v souvislosti s odběrem zárodečné buňky. A ty se nevyhýbají ani českým dárkyním, dodal.

„Ta rizika tady jsou,“ zdůvodnil regulaci ministr.

S tím souvisí i zavedení systému sledování dárkyň vajíček, do kterého by se zapisovaly. Kliniky by tak měly přehled o počtu darování u každé jedné ženy. Za porušení pravidel, ať už v počtu darování, nebo limitu náhrad výdajů, bude hrozit poskytovatelům pokuta až do výše půl milionu korun. Za darování dnes nabízí kliniky kompenzace v desítkách tisíc korun.

Změní se zdravotní posudky pro studenty i zaměstnance

S účinností novely vejdou v praxi i změny v lékařských posudcích o zdravotní způsobilosti. V některých případech jde totiž podle zástupců ministerstva o formální administrativní úkon. Například potvrzení o zdravotní způsobilosti by se vyžadovalo pouze u profesionálních sportovců. Nikoli těch takzvaně rekreačních, kteří navštěvují kurzy či tréninky například jednou do týdne. I ti dnes povinně dokládají posudek o zdravotní způsobilosti každý rok.

Stejně tak se nebudou povinně vyžadovat posudky o zdravotní způsobilosti před nástupem do zaměstnání, jako je tomu nyní. To ale jen u profesí zařazených do první kategorie prací. Dle ředitele odboru ochrany veřejného zdraví MZ ČR Matyáše Fošuma se prohlídky dnes týkají asi 1,8 milionu zaměstnanců. Zaměstnavatele stojí stovky milionů korun ročně.

„Cílem je snížení administrativní, finanční i časové zátěže na straně zaměstnavatelů i na straně posuzujících poskytovatelů,“ zdůvodnil změnu Fošum.

Zrušené pracovnělékařské prohlídky ušetří miliardu ročně

Nicméně i dodal, že zaměstnavatel stejně jako uchazeč o práci u něj mohou vstupní lékařskou prohlídku vyžadovat. V takovém případě musí požadavek respektovat, dodal.

Lékařský posudek o zdravotní způsobilosti novela plošně nevyžaduje ani od uchazečů o studium na střední škole, kdy dokument nyní dokládají ještě před přijetím ke studiu. V praxi jde podle Fošuma rovněž o formalitu s vždy kladným výsledkem, za kterou rodiče budoucích studentů lékařům ale platí stovky korun. Uchazeči o studium bez zdravotního omezení by takový posudek po nabytí účinnosti zákona nedokládali. Posudky zdravotní způsobilosti pro praktickou výuku se pak budou moci sloučit s těmi ke vzdělávání.

Odpadne i schvalování provozního řádu od hygien

Od příštího roku si zřejmě alespoň mírně od administrativních požadavků uleví i živnostníci podnikající v takzvaně epidemiologicky významných činnostech. To jsou kadeřnictví, masáže, pedikúra a jiné. Po nich nebudou hygieny povinně a dopředu žádat doložení a z jejich strany schválení provozního řádu.

Krajské hygieny se nezmění, ale povede je ústřední orgán

Nyní v těchto provozech podniká přes 150 tisíc živnostníků a dalších 10 tisíc v ubytovacích službách. I ti o schválení provozního řádu nyní krajské hygieny žádají.

„Ochrana veřejného zdraví bude i nadále zajištěna. Krajské hygieny provedou kontrolu provozního řádu a dodržování hygienických postupů v rámci výkonu hygienického dozoru,“ ubezpečuje Fošum, že tímto krokem ministerstvo nerezignuje na ochranu veřejného zdraví v oblasti jmenovaných služeb.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here