Bolí vás hlava? Pacientská organizace nabízí online test na migrénu

1
830
online_test
Foto: Pixabay.com

Jednoduchý online test o dvanácti otázkách nabízí pacientům bezplatně jako první krok k odhalení migrény pacientská organizace Migréna-help. Při pozitivním výsledku se může pacient poradit i v online lékařské poradně, rovněž zdarma.

Bolesti hlavy nevyvolává jen únava, nedostatek spánku nebo konzumace alkoholu či sledování telefonu do pozdních nočních hodin. Za bolestí hlavy, především té opakované s dalšími doprovodnými příznaky, může stát migréna, chronické neurologické onemocnění. Pomoc s odhalením migrény nyní nabízí jednoduchý online test organizace Migréna-help, který vytvořila ve spolupráci s lékaři – neurology.

„Často se v rámci poradny setkáváme s pacienty, kteří nikdy nebyli u neurologa a s nikým bolesti hlavy dosud neřešili. My jako lékařky poradny tyto pacienty informujeme o správném postupu,“ říká k práci v poradně Lubica Joppeková, lékařka specializující se na migrénu z Centra bolesti hlavy v Brně a zároveň lékařka online poradny Migréna-help.

V online poradně, která navazuje na dotazníkové testování, lidé oceňují především krátkou objednací dobu. A dále i možnost položit veškeré své dotazy, aniž by pociťovali, že jsou pod časovým tlakem.

„Jindy se setkáváme s pacienty, kteří jsou sice sledováni u neurologa, ale s migrénou se i přesto trápí a neví, že jim může být poskytnuta i specifická léčba jako například léčba biologická,“ říká doktorka Joppeková.

Migrénu odhalí i krátký online test

Zakladatelka pacientské organizace Migréna-help Rýza Blažejovská vysvětluje, že novým online dotazníkem reagují i na to, že mnozí lidé záměrně oddalují návštěvu lékaře. Někteří se podle ní za bolest hlavy dokonce stydí. U jiných je zase přesvědčuje jejich okolí o tom, že bolest hlavy je normální a že se na ni neumírá. Jak ale ukazují první týdny od spuštění dotazníku, o takzvaný sebediagnostický online test na migrénu je velký zájem.

„Dotazník jsme spustili před měsícem a od té doby si jej vyplnilo přes 1 700 lidí. U 77 procent z nich se potvrdilo, že se pravděpodobně potýkají s migrénou,“ říká k zájmu o online otestování Rýza Blažejovská, která sama trpí silnými ataky migrény již déle než dvanáct let.

Zároveň věří, že nový online nástroj pomůže pacientům s tímto onemocněním urychlit přístup ke správné léčbě. Nebo třeba jen k úpravě životních návyků, což často vede ke snížení a zmírnění ataků migrény. A tito lidé pak začnou žít bez zbytečné bolesti hlavy, která je omezuje v osobním i profesním životě.

„Aby nemuseli jen přežívat, ale opravdu žít,“ dodává Blažejovská.

Atak migrény mi spustí i emoce. Smutné i radostné

Dotazníkové testování je součástí online bezplatné lékařské poradny organizace. Její odborníci z řad lékařů po případném podezření na migrénu pacienta nasměrují na správnou léčbu. Zároveň poradí, jak snížit rizika bolesti hlavy vyvolané migrénou. A zodpoví i další jiné otázky.

„Díky videohovoru s lékařkou jsem se zorientovala v možnostech řešení, dalším postupu a věděla jsem, co vše řešit a kde začít. Pomohlo mi to se po roce pohnout z místa. A cítím se jako nový člověk,“ napsala jedna z respondentek.

Online dotazník se skládá z dvanácti otázek, díky nimž na závěr vyhodnotí, zda by mohla za bolestmi hlavy u daného pacienta skutečně stát migréna.

Jde například o následující otázky:
  • Bývá vaše bolest hlavy jednostranná?
  • Trvají vaše bolesti obvykle hodiny až dny?
  • Trpíte obvykle nevolností, když vás bolí hlava?
  • Obtěžuje vás světlo, pachy, hluk, když vás bolí hlava?
  • Cítíte se před samotnou bolestí nebo i při ní podrážděně?

Nadužívat ibuprofen je hazard se zdravím, varují lékaři

Při pozitivním výsledku dostane pacient nabídku na bezplatnou lékařskou pomoc v online poradně. V ní mu odborník zodpoví jeho otázky a poradí, na koho se dál obrátit v oblasti léčby migrény. Pokud se pacient brání online videohovoru se specialistkou, může své dotazy lékařce zaslat písemně.

Migréna se dá i v Česku dobře léčit

Pro migrénu je typické, že mimo její ataky je pacient bez obtíží. Migréna se projevuje náhlou pulsující bolestí hlavy, která narůstá až do silné tlakové bolesti hlavy. Často ji doprovází přecitlivělost na světlo, zvuky, vůně a pachy. Pravidelným příznakem migrény je nevolnost. Někteří pacienti zvrací i s použitím tabletky a některým se po zvracení uleví.

Někteří pacienti trpí migrénou s aurou. Jde o příznaky, jež předcházející vlastní bolesti hlavy v čase zhruba pět až 60 minut. Projevují se poruchou zraku, typické jsou svítící rozvlněné barvy, někdo trpí výpadky zorného pole.

Migréna je neřád. Dá se však docela úspěšně léčit

Migréna se podle klasifikace dělí na migrénu s aurou a bez aury. Podle frekvence pak na epizodickou [do 14 dnů v měsíci s bolestí hlavy] a chronickou [15 a více dnů bolesti hlavy v měsíci]. Migréně mohou předcházet i takzvané prodromy. To je období do 24 hodin před samotnou bolestí hlavy. V tomto čase pacienti trpí žízní, pociťují úzkosti a jiní mají zase chuť na sladké nebo často močí. Tyto příznaky podle lékařů často zůstávají po celou dobu života. Proto pacienti dokáží přicházející ataku i odhadnout.

U migreniků je třeba si uvědomit, že i poté, kdy bolest hlavy odezní, není pacient zcela v pořádku. Často vyžaduje čas k tomu, aby se dostal do formy. I to je důvod, proč je třeba častou a silnou migrénu léčit. Ataky totiž dopadají do soukromého i profesního života. Přitom se dá říci, že dnes i zbytečně. I u nás je dostupná léčba, která ataky udrží na stejné úrovni, sníží je či docela odstraní. Anebo alespoň zmírní jejich dopady.

–VRN–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here