Koupání a potápění zvyšují riziko oční infekce, upozorňují lékaři

0
173
infekce
Foto: Freepik.com

Skrze koupání v bazénech, ale i v řekách a rybnících se do očí dostávají nečistoty, které vedou ke vzniku oční infekce. Při koupání, a hlavně potápění doporučují lékaři použít brýle. A připomínají ochranu pokožky, pacientů s melanomy přibývá.

Více pacientů s očními infekcemi ošetřují tradičně v letních měsících i lékaři Oddělení nemocí očních a optometrie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně [FNUSA]. Mezi nejčastější oční problémy v létě patří podle primářky Oddělení Hany Doškové záněty spojivek a infekce v oblasti očních víček.

„Velmi častým spouštěčem zánětů spojivek v letních měsících bývá u dospělých i dětí koupání v řekách, rybnících a často i v bazénech,“ upozorňuje na současná rizika očních infekcí primářka Došková.

Při koupání, a hlavně při potápění, doporučuje používat potápěčské nebo plavecké brýle. Ti, kdo nosí kontaktní čočky, by měli být při koupání o to více opatrní a potápění se ideálně vyvarovat úplně.

Na zánět spojivek podle primářky upozorní zarudnutí oka, svědění a pálení v něm i jeho okolí. Dále na infekci v oku poukáže otok, časté slzení či výtok. Mnozí z pacientů pociťují, jako by měli v oku cizí těleso.

Umělé slzy ve FNUSA lépe nahradí kapky z krve pacienta

V době léta oční lékaři podstatně častěji pečují i o dětské pacienty s infekcemi v očích. K nim častěji dochází i kvůli jejich pobytu na letních táborech a ve větších kolektivech, kdy si původce infekce roznášejí mezi sebou. Často i v důsledku slabší hygieny.

Ječná a vlčí zrna v očním koutku

Lidé náchylní k očním infekcím, ale třeba i k zánětům potních a mazových žlázek v okrajích oka, které vedou ke vzniku takzvaného ječného nebo vlčího zrna, mají být v letních měsících zvlášť opatrní. A více myslet na hygienu rukou. Právě těmi si totiž do oka často původce infekce zanesou.

„U těchto osob může v letních horkých měsících docházet – i vlivem nadměrného pocení v obličejové části – k recidivám zánětlivých afekcí víček nebo výskytu nového onemocnění,“ upozorňuje primářka.

Muži: Na jaké zdravotní prohlídky a vyšetření mají v Česku nárok

Společně se záněty okrajů víček se u pacientů rozvíjí i zánět spojivek. Při prvních příznacích infekce v očích má pacient přísněji dodržovat hygienu rukou. A vyvarovat se kontaktu s očima. To proto, aby infekci neroznesl na další osoby. Pokud příznaky, jako jsou otoky, svědění, řezání či pálení, přetrvávají několik dní, nebo se dokonce zhoršují, pak je čas vyrazit pro pomoc k lékaři. Návštěvu očního lékaře nepodmiňuje žádanka k vyšetření vystavená registrujícím praktickým lékařem.

Vedle očí je třeba v létě myslet i na ochranu pokožky

V letních měsících lékaři upozorňují na další významnou prevenci, a tou je ochrana pokožky před ostrými slunečními paprsky. Ty totiž nejenže urychlují stárnutí kůže a způsobují pigmentové skvrny, ale především zvyšují riziko vzniku melanomu, zhoubného nádoru kůže. Pacientů s melanomem i v Česku rok od roku přibývá.

„S diagnózou zhoubný melanom kůže se loni léčilo 3 052 našich klientů, což je rekordní počet. Meziročně to je o 151 klientů více. Zároveň rostou i náklady na léčbu,“ říká k počtu nemocných a jejich léčbě tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP] Elenka Mazurová.

Zatímco v roce 2019 uhradila pojišťovna poskytovatelům zdravotních služeb za péči o pacienty s kožním melanomem zhruba 76 milionů korun, loni už to bylo 117 milionů.

Aktinická keratóza je růžová skvrna na kůži přecházející i v karcinom

Upozorňuje, že pojišťovna přispívá na preventivní vyšetření pigmentových skvrn v ordinacích dermatologů. Vyšetření provádí lékaři obvykle dermatoskopem. Dospělí stejně jako děti, kteří jsou pojištění u ČPZP, dostávají z programu Prevence rakoviny kůže na takové vyšetření až 500 korun ročně.

Zájemců o příspěvek podle Mazurové každoročně přibývá. Loni se o něj přihlásilo více než 7 900 klientů. Pojišťovna jim na tuto prevenci vyplatila zhruba 3,8 milionu korun, dodává mluvčí pojišťovny.

Prevence vzniku kožního melanomu:
  • Vyhnout se přímému slunci mezi 11. až 15. hodinou.
  • Vyhledávat stín a chránit se před sluncem oděvem.
  • Nosit sluneční brýle a pokrývku hlavy.
  • Používat krémy na kůži s vysokým ochranným faktorem. Krémy nanášíme alespoň 20 minut před pobytem na slunci. Nátěry přes den a po koupání opakujeme.
  • Chránit se před sluncem i ve vodě. Při koupání používat prostředky označené jako water-resistant ideálně každých 40 minut a water-proof každých 80 min.
  • I při pobytu na horách používat přípravky s vyšším ochranným faktorem.
  • Děti do jednoho roku věku vůbec nevystavovat slunečnímu záření.

Podle odborníků k tomu, aby se melanom na kůži vůbec nevytvořil, postačí opalování se s rozumem a s dostatečnou ochranou. Pokud už se na kůži objeví neobvyklý útvar nebo se začne měnit, rozpíjet či rozšiřovat, pak je třeba navštívit kožní ambulanci. I melanom zachycený v raném stadiu se dá dobře zaléčit.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here