Biden odmítá uznat důsledky svého stárnutí, tvrdí už i jeho sponzoři

0
4966
Biden
Prezident Joe Biden se svou manželkou Jill. Je to právě Jill Tracy Jacobs Biden, která americkému prezidentovi pomáhá, když sám jeví známky nemohoucnosti. Týká se to například pomoci při chůzi ze schodů, obléknuti saka nebo oslovení voličů, ale i mnoha jiných činností. / Foto: The White House

Americký prezident Joe Biden [81] měl v uplynulých dnech krátkou konzultaci se svým hlavním lékařem. Jaké byly její výsledky Bílý dům ale nesdělil. O schůzce informovala, i když rovněž bez dalších podrobností, také agentura Reuters.

Zdravotní stav a mentální kondice jedenaosmdesátiletého amerického prezidenta jsou v USA pod drobnohledem po jeho výkonu v televizní debatě s Donaldem Trumpem [78] z minulého týdne. V ní se Joe Biden opakovaně zadrhával, ztrácel se ve svých myšlenkách a nedokázal často dokončit ani větu. Působil dost zmateně a vyjeveně. Z televizního studia pak nedokázal sám a bez pomoci odejít.

Nejistý výkon prezidenta Bidena v debatě rozdmýchal dlouhotrvající pochybnosti o jeho vysokém věku a schopnostech vést Spojené státy v dalším funkčním období. Na jeho konci by mu bylo 86 let. Například server televize CNN vystoupení amerického prezidenta označil za “katastrofální“. Internet je pak plný sestřihů z debaty, zejména těch momentů, kdy prezident USA vypadá zmateně a vyjeveně.

Demokratická strana následně zadala bleskový průzkum, v němž zjišťovala, zda Biden není příliš starý a jeho zdravotní stav mu dovolí kandidovat v letošních prezidentských volbách. A v případě, že by je vyhrál, zda vůbec zvládne další čtyřleté období v Bílém domě. Výsledek průzkumu zní, že Joe Biden zvládne obojí, píše agentura AP s odvoláním na Demokratickou stranu.

Avšak po odvysílání televizní debaty vyzvalo prezidenta Bidena k odstoupení z aktuální prezidentské kampaně podle listu The Washington Post [WP] téměř 168 představitelů byznysu a občanské společnosti. A přidali se k nim i někteří zástupci Bidenovy domovské Demokratické strany.

V USA se ozývají hlasy, aby Biden odstoupil z voleb

Podle AP už nejméně dva demokratičtí zákonodárci Bidena vyzvali, aby ze souboje s Trumpem odstoupil a dal prostor někomu jinému. Uvedli dále, že většina Američanů se domnívá, že je Biden na prezidentský post příliš starý.

Například členka dolní komory amerického Kongresu, Sněmovny reprezentantů, demokratka Angie Craigová z Minnesoty řekla, že poté, co viděla a slyšela v debatě s republikánským rivalem Donaldem Trumpem, by měl Biden odejít a dát šanci mladším.

CNN také zmínila, že některé guvernéry demokratických států, které se snažil prezident ujistit o své formě, frustrovalo jeho vysvětlení, že potřebuje více spánku a nebude si plánovat veřejná vystoupení začínající ve 20:00 hodin a později. Anebo to, že když prohraje volby, i tak do nich dal vše, co mohl.

Petr Pavel je zdravý a vitální muž, ukázala vyšetření

Prezident Joe Biden veškerou kritiku i výzvy k odstoupení ale odmítá. Letošní volby jsou podle něj na Američanech, nikoli na stranících Demokratické strany, uvedl.

Manažerka kampaně Joea Bidena Julie Chavez Rodriguezová již poslala textové zprávy demokratickým politikům a členům Bidenovy administrativy, v nichž uvedla, aby veřejně nesdíleli své obavy o Bidenovu zdravotní kondici.

A mnozí z demokratů nadále za Bidenem stojí. Například demokratický havajský guvernér Josh Green, který vystudoval medicínu, uvedl, že rozhodnutí je na Joe Bidenovi.

„Pokud se rozhodne být naším kandidátem, bude to on. A my půjdeme naplno proti panu Trumpovi, protože ten nepředstavuje ty správné hodnoty pro naše lidi,” řekl Green.

Prezident Zeman přestal kouřit a chce změnu ústavy

Také ale dodal, že politika je nevyzpytatelná. A než dojde k volbám, může se stát leccos. To potvrzuje i agentura AP. Podle ní demokratičtí lídři ve Sněmovně a Senátu, aniž by se v tuto chvíli rozešli s Bidenem, intenzivně jednají o tom, jaké mají možnosti, pokud by Joe Biden zdravotně dál selhával v boji o prezidentský úřad.

Joe Biden odmítá uznat důsledky svého stárnutí

Vůbec nejtvrdší k Joe Bidenovi jsou aktuálně donátoři demokratické strany a jeho kampaně. Tedy ti, kteří platí jeho prezidentskou kampaň.

„Jeden demokratický dárce uvedl, že mnoho spoludárců, se kterými hovořil, Biden rozzuřil, protože odmítá uznat důsledky svého stárnutí,“ uvedl jeden z donátorů pro AP, který si přál zůstat v anonymitě.

Avšak prezident Biden hned po televizní debatě na shromáždění ve Wisconsinu a reportérům z ABC News jasně uvedl, že je zcela fit a z kampaně neodstoupí.

„To je zcela vyloučeno,” řekl novinářům.

Dodal, že všichni, s nimiž osobně mluvil z demokratické strany, ho podporují v tom, aby pokračoval v kampani.

Demence je kvůli stárnutí mozku nevyhnutelná, říká vědec

Na druhé straně v průzkumu agentury The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research z loňského srpna 2023 plných 77 procent dospělých v USA uvedlo, že je Biden příliš starý na to, aby mohl v úřadu fungovat další čtyři roky. Uvedlo to nejen 89 procent republikánů, ale také 69 procent demokratů.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here