EMCDDA: Syntetické drogy jsou stále větší hrozbou

0
270
drogy
Na nebezpečí syntetických drog, zejména opioidů, v USA již běžně a veřejně upozorňují občanské organizace i zástupci obětí. Tyto drogy se přitom dostávají i do Evropy. Většina základních látek pro jejich výrobu pochází z Číny. / Foto: The Opioid Spoon Project

Silné syntetické látky, nové směsi drog a měnící se způsoby užívání představují v Evropě stále větší hrozbu. Ve své letošní zprávě to uvedlo Evropské monitorovací centrum pro drogy a závislosti [EMCDDA].

Agentura v souvislosti s Českem upozornila i na připravovanou změnu regulace trhu s konopím, nadprůměrné užívání halucinogenních hub a na výrobu metamfetaminu. Tu označuje za český fenomén. Ve své zprávě zdůrazňuje, že jen v roce 2022 úřady v ČR zavřely 202 laboratoří.

Zpráva dále uvádí, že psychedelika MDMA [extáze], která jsou obvykle dostupná ve formě tablet, jsou například v Belgii a v Česku k sehnání také jako poživatiny, tedy bonbóny, želatiny a lízátka.

Konopí a marihuana pak podle zprávy nadále zůstávají nejběžněji užívanou nelegální drogou v Evropě. Podle odhadů je za poslední rok užilo 22 milionů Evropanů ve věku od 15 do 64 let. To představuje osm procent obyvatel v této věkové skupině.

Adiktologové i dětští praktici odmítají komercializaci konopí

Na trhu se navíc stále častěji objevují produkty, které se vydávají za zboží obsahující přírodní konopí, ale ve skutečnosti v nich jsou účinné syntetické kanabinoidy, které způsobují i otravu.

Syntetické opioidy se prosazují i v Evropě

Zpráva Česko zařazuje mezi výjimky, co se týče LSD a halucinogenních hub. U nich se prevalence odhaduje na jedno procento nebo méně. V Česku takzvané houbičky ale užilo 4,4 procenta lidí a LSD 3,5 procenta.

Autoři publikace dále zdůrazňují obavy týkající se silných syntetických opioidů, které se míchají s léky a jinými drogami nebo se někdy prodávají pod jinými názvy. Například výrobky vydávající se za konopí, kdy ale jde ve skutečnosti o syntetické kanabinoidy.

INCB zveřejnil světové trendy v oblasti nelegálních drog

Podle eurokomisařky pro vnitřní věci Ylvy Johanssonové zločinci neustále vytvářejí nové drogy ve snaze předejít jejich detekci.

„V minulém roce především nitazeny,” uvedla v odkaze na nový druh syntetických opioidů, které mohou být ještě silnější než fentanyl. Doplnila, že v několika zemích EU již způsobily otravy, a dokonce úmrtí.

Fentanyl zabíjí už i v Česku. V USA zabije desítky tisíc lidí ročně

Klíčovým sdělením zprávy je zjištění, že užívání dvou nebo více psychoaktivních látek současně nebo postupně je dnes v Evropě běžným trendem. Ať už jde o užívání benzodiazepinů s opioidy, nebo kokainu s alkoholem.

Dostupnost heroinu je vysoká, konstatuje zpráva

Vážným problémem je i vysoká dostupnost heroinu. Většina heroinu konzumovaného v Evropě pochází z Afghánistánu. To přesto, že tam Tálibán v dubnu 2022 vyhlásil zákaz pěstování máku a výroby opia. Důkazy ale naznačují, že v Afghánistánu zůstávají značné zásoby opia. Což vysvětluje, proč dosud nebyly zaznamenány žádné silné signály o narušení toků heroinu směrem do EU.

Afghánistán zvýšil produkci máku na opium o třetinu

Ředitel EMCDDA Alexis Goosdeel uvedl, že “nedostatek heroinu” je nejspíše jen otázkou času. Hrozí podle něj, že uživatelé v takové situaci přejdou k syntetickým opioidům.

„Musíme být ostražití,” řekl.

Nejčastěji užívanou nelegální stimulační drogou je podle něj kokain, který v posledním roce užilo přibližně 1,4 procenta [cca 4 mil.] dospělých Evropanů ve věku 15-64 let.

Drogy: Problém je jejich kombinace a neznalost užívání

Goosdeel dále uvedl, že v Evropě se stává stále rozšířenější užívání více omamných látek najednou. Což způsobuje mnoho zdravotních rizik, zejména pokud se směsi drog užívají nevědomě nebo bez dostatečného poučení.

Marihuanou v potravinách se v Kanadě předávkují hlavně senioři

„V letošní zprávě o drogách upozorňujeme na rostoucí výzvy, které představuje velmi složitý a rychle se vyvíjející trh s drogami. Na něm jsou široce dostupné zavedené nelegální drogy a stále se objevují nové silné syntetické látky,” shrnul hlavní závěr zprávy ředitel EMCDDA Alexis Goosdeel.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here