Dlouhodobé pití espressa u mužů může zvýšit cholesterol v krvi. Oproti tomu u žen zvýšený cholesterol v krvi podporuje pravidelné pití filtrované kávy. Novinku přinesly výsledky studie norských vědců.
Norští vědci sbírali a hodnotili data u 21 tisíců lidí starších 40 let, kteří pravidelně konzumují několik šálků kávy denně. Výsledky výzkumu ukazují, že lidé pijící tři až pět šálků espressa denně vykazují větší pravděpodobnost vyššího cholesterolu v krvi. Přičemž dle sesbíraných dat je taková pravděpodobnost vyšší u mužů než u žen. U těch se naopak projevil vyšší cholesterol, pokud pravidelně pily větší objem filtrované kávy.
Zvýšení bylo nicméně významnější u mužů, kteří pili espresso, než u žen, které pily filtrovanou kávu. Vědci současně upozorňují, že přesné určení souvislostí mezi pohlavím, typem kávy a mírou cholesterolu vyžaduje ještě další výzkum.
Překapávaná káva či french press
Káva připravovaná překapáváním nebo s pomocí konvičky na french press ve studii podle vědců prokázala obdobné zvýšení cholesterolu u obou pohlaví. Mezi pitím instantní kávy a vyšším cholesterolem naopak žádnou spojitost výzkumníci nenašli.
„Nejdůležitější poznatek je, že byla zjištěna významná souvislost mezi konzumací espressa a mírou cholesterolu,“ píší autoři studie.
Z výsledků výzkumu je dle nich zřejmé, že kvůli vysoké konzumaci kávy v populaci mohou mít i malé zdravotní účinky velké dopady na celkové zdraví.
Farmakolog Dipender Gill ze St George’s University of London k norské studii ale dodal, že vysledované rozdíly mohou být způsobeny nesouvisejícími faktory. Nabádá tak k opatrnosti při čtení závěrů norské studie.
„Lidé, kteří preferují určitý typ kávy, mohou mít i jiný typ zvyků a životního stylu, který ovlivňuje míru jejich cholesterolu,“ upozornil na další souvislosti.
Norská studie uvádí, že za zvyšování cholesterolu mohou chemické sloučeniny v kávě, jejichž míra se ve výsledném šálku liší podle způsobu přípravy kávy. V případě espressa podle vědců ale neexistuje předchozí výzkum, který by objasnil jeho dopady na míru cholesterolu v krvi konzumenta.
„Výzkumů týkajících se espressa je málo, liší se ve výsledcích a zčásti nejsou ani dobře postavené,“ píší v závěru studie norští vědci.
–ČTK/VRN–