Děti do osmi let by podle britských vědců neměly pít ledovou tříšť. Může totiž obsahovat sladidlo glycerol neboli glycerin. A ten je pro ně nebezpečný. Zvlášť riziková je tříšť s glycerolem pro děti do čtyř let věku.
V Británii a Irsku skončily v nemocnici v posledních letech kvůli konzumaci ledové tříště dvě desítky malých dětí. S odvoláním na výsledky nové studie o tom informuje server BBC. Vědci se v ní zabývali jednadvaceti případy dvouletých až sedmiletých dětí z Británie a Irska, které musely krátce po vypití ledové tříště na pohotovost.
Jasně barevné nápoje jsou podle serveru BBC navrženy tak, aby lákaly děti. Rodičům zase vyhovuje, že je v nich méně cukru, a tak je dětem rádi dopřávají. Jenže většina místo cukru obsahuje sladidlo glycerol. Sladidlo, jedná se o trojsytný alkohol, totiž zamezuje úplnému zmrznutí nápoje. A proto se do tříště často přidává. To zejména v zemích, kde platí zákonná omezení na množství cukru v nápojích.
Ve státech, které „daň z cukru“ nezavedly, obsahuje tříšť mnohem více glukózy a často žádný glycerol, uvádějí autoři studie.
Ledová tříšť a riziko otravy dětí
Podle současných doporučení britské vládní Agentury pro potravinové standardy [FSA] by se děti do čtyř let měly těmto nápojům vyhýbat úplně. Pokud navíc malé dítě vypije ledovou tříšť s glycerolem příliš rychle, otrava tímto sladidlem může způsobit šok, hypoglykémii. Tedy nízkou hladinu cukru v krvi a následnou ztrátu vědomí.
Právě v důsledku otravy skončily na pohotovosti všechny děti zahrnuté ve studii zveřejněné ve vědeckém časopise Archives of Disease in Childhood. Většina případů se udála mezi lety 2018 a 2024. A většina dětí upadla do bezvědomí a vykazovala známky nízké hladiny cukru. Čtyři z hospitalizovaných dětí byly kvůli zobrazení funkcí mozku převezeny na neurologii a jedno mělo dokonce záchvat.
I doplňky stravy vyvolají zdravotní potíže. A někdy i velmi vážné
Všechny sledované děti se z otravy po vypití ledové tříště zotavily. Z nemocnice je lékaři propustili s doporučením, aby se konzumaci ledové tříště napříště vyvarovaly.
Podle pediatrů, kteří se na studii podíleli, je situace ohledně obsahu glycerolu v těchto nápojích málo přehledná. I proto není snadné odhadnout bezpečnou dávku sladidla pro dětské konzumenty.
Děti se otravují paralenem i ibalginem. A často je zapíjí alkoholem
Doporučení založená jenom na tělesné hmotnosti dítěte by si podle nich rodiče dětí jen těžko vykládali. Intenzitu reakce organismu na glycerin podle lékařů ovlivňuje i to, zda děti konzumují glycerolovou tříšť společně s jídlem nebo po něm. A dále to, jestli předtím cvičily nebo vykonávaly náročnější fyzickou aktivitu.
–ČTK/RED–