Žlučníková kolika nebo také žlučníkový záchvat postihuje více ženy než muže a obecně osoby starší 40 let. Více jí trpí diabetici, lidé bez pohybu a ve stresu a ženy užívající antikoncepci. K záchvatu přispívá tučná strava, stres a alkohol.
Žlučníkový záchvat v těžších případech končívá až zánětem žlučníku, na který upozorní vysoké horečky, zimnice, třesavka a celkové vyčerpání. Zánět žlučníku prostupuje dále do těla, způsobuje zánět pobřišnice a vést může až k celkové sepsi, tedy otravě organismu. Při zablokování odtoku žluči do střeva po delší dobu vzniká žloutenka. Další možnou závažnou komplikací bývá vznik akutního zánětu slinivky břišní.
„Záchvaty obvykle trvají několik minut až hodin, často se objevují v noci a bývají vyvolány konzumací tučných, těžkých nebo dráždivých jídel,“ vyjmenovává časté spouštěče žlučníkového záchvatu mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] Viktorie Plívová.
Někteří pacienti podle ní dobře vědí, které konkrétní potraviny u nich vedou k podráždění žlučníku a následné žlučníkové kolice. Mnozí hovoří například o česneku, cibuli a alkoholu často v kombinaci se stresem nebo fyzickou námahou.
Kaménky uvízlé ve žlučovodu
Příčinou akutního nebo chronického zánětu žlučníku bývají drobné kaménky ve žlučníku. To je orgán pod játry na pravé straně břicha, který je součástí trávicí soustavy. Žlučník má na starosti skladování a úpravu žluči, tekutiny produkované játry nutné pro zpracování potravy. A jsou to právě žlučové nebo žlučníkové kameny, které nejčastěji způsobují nemoci žlučníku a žlučových cest. Těmto kaménkům se sice někdy podaří projít žlučovodem do střeva, kde dojde k jejich vyloučení z těla. Pokud však zablokují žlučovod, vede to k silným bolestem a zažívacím potížím.
„Biliární kolika, známá také jako žlučníkový záchvat, se projevuje náhlou intenzivní bolestí v pravém podžebří. Často vystřeluje do zad či pod pravou lopatku. Typické doprovodné příznaky jsou křeče, nevolnost a zvracení,“ vyjmenovává časté příznaky Plívová.
Obézním a lidem s nadváhou hrozí ztučnělá játra a žluté bělmo
V těžších případech podle ní dochází až k rozvoji zmiňovaného zánětu žlučníku, který si žádá odbornou lékařskou pomoc. Podle specialistů trpí žlučovými kameny podstatně častěji lidé konzumující tučná jídla. Dále jsou ve vyšším riziku jejich rozvoje obecně ženy, lidé nad 40 let věku a těhotné ženy. U nich hormonální změny zvyšují riziko tvorby kamenů a tím i žlučníkových záchvatů. Dalšími faktory jsou cukrovka, rychlý úbytek hmotnosti, nedostatek pohybu, stres a užívání některých léků, například antikoncepce.
Žlučníkový záchvat nezaženou vždy jen léky
Při žlučníkovém záchvatu sáhne většina pacientů po lécích na bolest a lécích na uvolnění stahů žlučníku. Silné bolesti, nevolnost a zvracení je přinutí alespoň na nějakou dobu dodržovat dietní opatření, jako je absence alkoholu a tučných jídel. Odborníci na zklidnění žlučníku doporučují popíjet i bylinkové čaje a úlevovou polohu, to je ulehnutí do klubíčka.
„V případě, že žlučníkový záchvat doprovází velké bolesti, je nezbytné ihned vyhledat lékařskou pomoc,“ upozorňuje mluvčí pojišťovny s tím, že při závažné formě žlučníkové koliky nemají lidé konzumovat žádné jídlo ani pití.
Pacienta s podezřením na žlučníkovou koliku lékař nejprve fyzikálně vyšetření. I jen pohmatem dokáže odhalit zvětšený nebo podrážděný žlučník. Diagnózu následně potvrdí laboratorní analýza krve, případně zobrazovací vyšetření ultrazvukem. Na něm lékař odhalí přítomnost žlučových kamenů nebo již zánět žlučníku.
Trombóza vzniká kdekoli, nejčastěji ale v dolních končetinách
K dalším vyšetřovacím již pokročilejším metodám patří počítačová tomografie [CT], magnetická rezonance nebo endoskopické vyšetření [ERCP]. Při něm dnes může specialista kameny přímo odstranit, pokud ty se nacházejí ve žlučových cestách.
U většiny pacientů s potvrzenými kameny ve žlučníku a příznaky nemoci doporučují lékaři chirurgické odstranění žlučníku [cholecystektomie]. Tyto výkony včetně vyšetření spadají do úhrad ze zdravotního pojištění.
Pacientům s mírnými žlučníkovými obtížemi pak lékaři doporučují dietní stravování, někdy i po celý život. Taková strava má být bohatá na vitamíny, vlákninu a bílkoviny. Naopak s minimem tučných, a především smažených pokrmů. K další prevenci žlučníkové koliky patří konzumace menších porcí jídel a spíše vícekrát denně a časté pití, ideálně vody.
–RED–