Přidáno dostanou i ambulantní specialisté, když vezmou víc pacientů

0
527
pacientu
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Ambulance specialistů příští týden nezavřou, uvedl po dnešním jednání na ministerstvu šéf jejich sdružení Zorjan Jojko. Zdravotní pojišťovny jim příští rok nad rámec vyhlášky zvýší úhrady o tři procenta, ale oproti zvýšení počtu pacientů.

A to alespoň o 10 až 15 procent pacientů navíc. Podle vyjádření předsedy Sdružení ambulantních specialistů ČR [SAS ČR] Zorjana Jojka činí dnes dojednané dodatečné navýšení úhrad pro tento segment, to mimo úhradovou vyhlášku pro rok 2025, zhruba tři procenta. Původně žádali ambulantní specialisté dodatečné navýšení o osm procent.

„Ta tři procenta úplně neřeší celý náš problém, my jsme šli s vyšším požadavkem,“ uvedl Jojko dnes [25.10.] v České televizi [ČT].

Toto dodatečné 3% navýšení úhrad za výkony v ambulancích specialistů ale není součástí úhradové vyhlášky pro příští rok, upozornil po jednání ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

„Nejde o zásah do úhradové vyhlášky. Tam musí být vyrovnané hospodaření,“ potvrdil.

Podle informací SAS ČR znamená dodatečné mimo úhradovou vyhlášku tříprocentní navýšení necelých 750 milionů korun pro segment ambulantních specialistů. Navýšení úhrad se podle Sdružení bude týkat ordinací s celými úvazky při navýšení nových pacientů o 10 procent, u operačních oborů pak o 15 procent.

Odměna za více pacientů v ordinacích specialistů

Ministr Válek vysvětlil, že k dodatečnému navýšení se zatím zavázaly čtyři zdravotní pojišťovny a prostředky vyplatí ambulantním specialistům ze svých fondů. Nikoli tedy zřejmě ze základního, ze kterého se hradí zákonem stanovené zdravotní výkony. Konkrétní fond, ze kterého pojišťovny růst uhradí, ministr ale nesdělil. Jelikož z fondu prevence není možné tyto platby poskytovatelům péče vyplatit. Zřejmě půjde o prostředky z rezervních fondů zdravotních pojišťoven.

„My jsme se dohodli, jak budou ty fondy využité v rámci ambulantních specialistů,“ uvedl ministr.

K dohodě se dosud, jak bylo zmíněno, zavázaly čtyři zdravotní pojišťovny. A sice Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR], Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP], Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra [ZPMV] a Oborová zdravotní pojišťovna [OZP]. Ministr Válek řekl, že se bude snažit k jejímu podpisu do konce příštího týdne přimět i ostatní tři zdravotní pojišťovny.

Přidání praktikům je zrada pacientů, říká Edita Müllerová z Revma Ligy

Současná úhradová vyhláška pro rok 2025, na kterou už se podle ministra nebude sahat, jelikož zajišťuje vyrovnané hospodaření pro veřejné zdravotnictví, už zajišťuje pro ambulantní specialisty růst o 4,6 procenta. To je celkem zhruba 44 miliard korun. V příštím roce se na pojistném vybere podle odhadu ministerstva financí necelých 530 mld. korun. Na úhrady péče půjde asi 515 miliard korun.

Dohodou to nekončí, upozornil šéf specialistů Jojko

Ministr Válek stejně jako Jojko uvedli, že dohoda je kompromisem požadavků všech zapojených stran. A především pak “propacientská“. To znamená, že z ní budou mít prospěch hlavně pacienti, dodali po jednání.

„Hlavní důvod [dohody] bylo to, že všechny strany uvažovaly o prospěchu pro pacienty,“ vyzdvihl ministr.

Praktici ordinace nezavřou, dostali přidáno

Po jednání na ministerstvu šéf ambulantních specialistů Jojko řekl, že dnešní dohodou ale jednání o změnách v systému úhrad za zdravotní péči nekončí.

„V diskuzi chceme pokračovat, ta nekončí dnešním dnem, aby se ty systémové změny dotáhly do konce,“ vysvětlil.

Podle něj je třeba dále pracovat na restrukturalizaci lůžkové péče, která je v mnohých nemocnicích, jak řekl, neefektivně využívána. Jinak řečeno, některá oddělení nemocnic mají velmi nízkou obložnost/obsazenost. Přitom si ale zavazují lékařské profese. Tyto kapacity a finanční prostředky by se tak mohly využít efektivněji v jiných segmentech, dodal šéf specialistů.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here