Praktici ordinace nezavřou, dostali přidáno

0
293
praktici
Praktičtí lékaři odvolali protest poté, co se s ministrem zdravotnictví dohodli na růstu úhrad za péči pro příští rok. / Foto: MZ ČR

O zrušení protestu praktiků pro dospělé i děti informoval včera [21.10.] večer Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů ČR, po jednání s ministrem zdravotnictví. Ten přistoupil na žádaný růst úhrad za péči z 2,83 na 3,3 procenta.

Sám ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] považuje výsledek jednání za úspěch a jeho vítězi jsou podle jeho slov hlavně pacienti. Což je i pravda, protože ordinace praktických lékařů se příští týden v úterý a ve středu pro pacienty nakonec nezavřou.

„Ordinace praktických lékařů zůstanou otevřené. To je zásadní zpráva z dnešního jednání se zástupci praktiků a pediatrů, na kterém se nám společně podařilo zažehnat plánovaný protest. […] Vítězi dnešního úspěšného jednání jsou jednoznačně pacienti a o to nám šlo!,“ informoval včera večer na sociálních sítích ministr Válek.

Za přijatelnou pro obě strany považuje dosaženou dohodu mezi ministerstvem a praktiky šéf jejich sdružení Petr Šonka.

Tímto krokem zároveň rušíme plánovanou protestní akci. Navýšení věkových indexů u dětských a geriatrických pacientů zohledňuje časovou náročnost o ně a zároveň motivuje lékaře, aby takové pacienty přijímali do péče,” uvedl po jednání na ministerstvu.

Požadavky praktiků a ambulantních specialistů

Na druhou stranu ministr Válek ale také uvedl to, což již několikrát v předchozích dnech, a sice, že když se někde přidají peníze, tedy v úhradách pro jednotlivé segmenty zdravotní péče, musí se jinde zase ubrat. A v tomto případě se podle ministra Válka ubralo z peněz určených na centrovou léčbu.

„Dodatečné prostředky pochází z rezervy určené pro centrovou léčbu. Nadále tak plníme vládní usnesení o vyrovnané úhradové vyhlášce,” vysvětluje ministr Válek v tiskové zprávě svého resortu.

Letos v dubnu vláda Petra Fialy [ODS] přijala opatření, podle kterého nesmí být plánovaného hospodaření veřejného zdravotního pojištění pro následující rok v červených číslech, tedy deficitní.

Průměrný plat praktika je 98 300 korun, mzda 58 700 korun

Centrové léky jsou léčivé přípravky, které se podávají jen na specializovaných pracovištích, většinou jde o nákladné léky ještě pod patentovou ochranou. Příští rok mělo jít původně na centrové léky přes 40 miliard korun, to je meziroční růst o 11,5 procenta. Největší podíl z peněz vybraných na zdravotním pojištění, kterých má být příští rok skoro 530 miliard korun, si vezmou jako každý rok nemocnice akutní péče [292 mld.]. Dále jde o léky na recept [50 mld.] a ambulantní specialisty, kteří si z vybraného pojistného vezmou podle navržené vyhlášky 43,9 mld. Centrové léky jsou tak čtvrtou největší položkou v úhradách za zdravotní služby.

I malé nemocnice chtějí jednotné platby a vyšší úhrady

O dodatečném růstu úhrad pro třetí nejnákladnější segment péče, tedy ambulantní specialisty, bude vyjednávat ministerstvo zdravotnictví s jejich zástupci dnes [22.10.]. Ani ambulantní specialisté nesouhlasí s navrženým růstem plateb za jejich výkony pro příští rok. A minulý týden oznámili protest, kdy se chystají příští týden uzavřít své ordinace [29. a 30.10.]. Pokud se s resortem nedohodnout na dodatečném přidání pro jejich segment.

Úhradová vyhláška ubírá i kardiologii. Hrozí omezení péče

Návrh vyhlášky kritizuje rovněž Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje menší regionální zařízení. Její zástupci upozorňují na nejednotné úhrady za stejné výkony v neprospěch menších zdravotnických zařízení. Dále upozorňují na nízký růst úhrad pro rok 2025, což považují za protiústavní. Proto zvažují podání podnětu k Ústavnímu soudu. K nespokojeným segmentům se koncem minulého týdne přidaly laboratoře.

VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here