Bez souhlasu s testem majetku lidé novou superdávku nedostanou

0
8687
majetku
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka / Foto: Úřad vlády ČR

Bez udělení souhlasu úřadům práce k podání dotazu na katastr nemovitostí, registr vozidel či bance kvůli testu majetku nedostanou domácnosti nově zaváděnou sociální superdávku. Tu začnou úřady vyplácet od července 2025.

Sloučení čtyř druhů sociálních dávek od státu do jediné takzvané superdávky je součástí revize sociálních dávek Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV]. Podstatnou změnou pro žadatele a příjemce této dávky bude jednoduchý test majetku, kdy se úřady doptají na katastru nemovitostí, registru vozidel a u banky na objem vlastnictví žadatele. Bez udělení souhlasu k podání takového dotazu na zmíněné instituce úřady dávku nevyplatí.

„A jestli to [žadatel] nechce, abychom se takto doptali, tak ať tu žádost nepodává,“ řekl k nově zaváděné podmínce pro přiznání dávky na dnešní [22.10.] tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Rovněž upozornil, že už nebude možné vyplatit dílčí část této dávky. Například přídavek na dítě, aniž by žadatel neudělil souhlas s dotazem úřadů na zmiňovaný katastr, registr vozidel či bankovní instituci. Podle něj se se zapojenými stranami vedly diskuze o tom, jak se má tento majetkový test nastavit, jak široce mají úřady majetky žadatele o dávku prověřovat. Výsledkem těchto jednání je, že podle stávajícího návrhu, který podle Jurečky do dvou týdnů projednají poslanci v prvním čtení, se úřady omezí na zjišťování počtu vlastněných nemovitostí k bydlení, na počet vlastněných aut a zůstatek na bankovním účtu.

„My chceme mít jistotu a transparentnost, že peníze jdou tam, kde jsou potřeba. A ten člověk nemá jiné možnosti, jak zabezpečit sebe a svoji rodinu, a jde o pomoc přiměřenou k jeho příjmu, ale i majetku,“ vysvětlil ministr Jurečka.

Testy majetku pro přiznání sociální dávky

Podle nyní navržených podmínek úřady přiznají novou superdávku těm domácnostem, v nichž připadá na jednu dospělou osobu nanejvýš jedno auto a kde daná domácnost vlastní pouze jednu nemovitost k bydlení. Druhou pak může vlastnit maximálně po dobu tří let. Na bankovním účtu smí člen domácnosti, která žádá o dávku, držet nanejvýš 200 tisíc korun. A každý další její člen pak nanejvýš 50 tisíc korun. Doplňkové penzijní připojištění, životní pojištění, stavební spoření a dlouhodobé investiční produkty se do těchto limitních částek podle ministra nepočítají.

„Jde tak jen o peníze bez podpory státu,“ poznamenal Jurečka.

Českem se šíří fenomén pracující chudoby, zjistila Charita ČR

To znamená, že úřady práce nebudou v nově zavedeném testování majetku u žadatelů o superdávku zjišťovat například hodnotu vlastněného auta, případně jeho rok výroby. A ani lokalitu, stav či rozlohu vlastněné nemovitosti, v níž žadatelé o podporu žijí. Dále se v něm nezohlední třeba ani vlastnictví jiných nemovitostí, jako jsou polnosti, louky, rybníky. A ani cenné předměty, sbírky či jiné často i investiční produkty.

Omezení majetkového testování pouze na nemovitost pro bydlení, auto či peníze na účtu vysvětlil ministr Jurečka tím, že jde o první výkop.

„A to ladění může v budoucnu nastat,“ řekl s tím, že další úpravy se tak nevylučují.

Dodal, že majetkové testy jsou v západních zemích Evropy pro výplatu sociálních dávek běžnou záležitostí. Zmínil například příspěvek na péči. Ten mnohé evropské země bez zohlednění majetku žadatele, respektive i jeho rodiny nevyplácí.

Od ledna 2026 bude v ČR fungovat jedna superdávka

Se zavedením nové dávky do praxe se počítá od července roku 2025. Do dávky se zahrne stávající příspěvek na živobytí, příspěvek a doplatek na bydlení, přídavek na dítě a dávka zohlední i pracující členy domácnosti. Těm se dávka navýší s ohledem na jejich celkové výdaje směřující do bydlení.

„Předpokládáme, že v příštích dvou týdnech proběhne první čtení návrhu na půdě Poslanecké sněmovny,“ nastínil průběh schvalování novely.

Příspěvky na péči i další dávky pro OZP spadnou pod ČSSZ

Se závěrečným čtením ve Sněmovně se počítá v listopadu. Do konce ledna příštího roku novelu zřejmě projedná Senát tak, aby nabyla účinnosti od července 2025.

Následně od července začnou do nového dávkového systému úředníci zařazovat postupně nové žadatele o dávku. Přičemž ti stávající budou odbavování do konce roku 2025 ještě ve „starém“ systému jednotlivých dávek.

„Od ledna 2026 už pojedou všichni žadatelé v tomto novém systému,“ nastínil plány v zavedení nové superdávky ministr Jurečka.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here