O úhradové vyhlášce se rozhodne tento týden, promluví i velké nemocnice

0
63
uhradove
Foto: Pixabay.com

K úhradové vyhlášce a případné její úpravě se sejdou zástupci praktických lékařů pro dospělé a děti a dorost stejně jako ambulantní specialisté s vedením resortu zdravotnictví tento týden. A vyjádří se i zástupci velkých fakultních nemocnic.

Pokud se zúčastnění nedohodnou na dodatečné úpravě úhradové vyhlášky, která stanovuje platby za zdravotní výkony hrazené z pojištění pro příští rok, uzavřou se příští týden v úterý a ve středu ordinace zmíněných odborností. Lékaři tím vyjádří nesouhlas s plánovaným růstem úhrad za zdravotní péči, který považují pro své segmenty za nízký.

S ambulantními specialisty se ministerstvo zdravotnictví sešlo k úhradové vyhlášce již minulý týden v pátek [18.10.]. Z celkových skoro 530 miliard, které se mají v příštím roce podle odhadu ministerstva financí vybrat na zdravotní pojištění, dostanou ambulantní specialisté podle stávajícího znění vyhlášky 43,9 miliardy korun. To je o 4,7 procenta více než letos.

„Jednání bylo velice konstruktivní. V některých technických bodech došlo k dílčí shodě. Nicméně je nezbytné, aby došlo k dalšímu jednání,“ nastínil výsledky společného jednání vedoucí tiskového oddělení MZ ČR Jan Řežábek.

„Jediné, co může protest odvrátit, je změna úhradové vyhlášky. Nemůžeme akceptovat, aby se základní péče hradila formou nějaké bonifikace,“ řekl k postoji ambulantních specialistů předseda jejich sdružení Zorjan Jojko.

Jak vidí změny v úhradové vyhlášce ministr Válek

Podle něj jsou platby nastaveny nízko pro více odborností a dostupnost jejich zdravotní péče se příští rok může kvůli nedostatečným nárůstům plateb za výkony ještě zhoršit.

„Vyhláška je nastavená tak nízko, že by to postihlo velkou část odborností. A namnožily by se ty nedostupné,“ řekl k situaci Jojko.

Úhradová vyhláška ubírá i kardiologii. Hrozí omezení péče

Tvrdí, že by mělo dojít k úpravám v úhradové vyhlášce, kterou má ministerstvo vydat do konce října. A to přesto, že už ji projednala legislativní rada vlády.

„Pamatuju si úpravu, opravu vyhlášky i její dodatek,“ argumentuje Jojko.

Ministr Válek v této souvislosti uvedl, že některé odbornosti ambulantních specialistů jako například alergologie nebo kardiologie jsou v některých regionech skutečně velmi špatně dostupné. Ale tento problém mají, jak řekl, řešit zdravotní pojišťovny jako plátci péče.

Praktici žádají růst o průměrných 3,3 procenta

Jako první oznámili dvoudenní uzavření ordinací praktičtí lékaři jak pro dospělé, tak i děti a dorost. Jako důvod uvedli nízké meziroční nárůsty úhrad za péči, které pro tyto odbornosti činí 2,83 procenta. Požadují nárůst o průměrných 3,3 procenta. Předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka tvrdí, že se takto nízkým růstem úhrad zhorší dostupnost primární péče. A ta je podle něj už nyní v mnoha regionech velmi špatná.

„Nezohledňuje to [úhradová vyhláška], že tady máme jeden milion lidí bez praktického lékaře, že na polovině území České republiky je špatná dostupnost pediatrů a na jedné třetině území je špatná dostupnost praktických lékařů pro dospělé,” řekl Šonka s tím, že úhradová vyhláška reflektuje spíše lůžkovou, tedy nemocniční péči.

Praktici hrozí uzavřením ordinací. Nesouhlasí s růstem úhrad na příští rok

Péče praktických lékařů by měla příští rok vyjít pojišťovny na 30,6 miliardy korun, meziročně o 2,83 procenta víc. Ministerstvo tak namítá, že nezanedbává peníze pro primární péči.

Minulý týden oznámily připojení se k nespokojeným segmentům z úhradové vyhlášky na příští rok nově také laboratoře. Jejich asociace vyzvala ministra k jednáním, protože by podle nich úhrady jejich segmentu měly meziročně klesnout.

K situaci se vyjádří fakultní nemocnice

K vyhlášce se kriticky postavila i Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje menší regionální zařízení. Nesouhlasí především s rozdílnými cenami za stejné výkony ve velkých většinou fakultních nemocnicích a v menších městských či krajských nemocnicích. Rozdíly v ceně například za výměnu kolenního kloubu dosahují i desítek tisíc – to ve prospěch velkých nemocnic. A zmiňují i to, že nízký meziroční nárůst úhrad pro ně může být protiústavní. Proto zvažují podání podnětu k Ústavnímu soudu.

Průměrný plat praktika je 98 300 korun, mzda 58 700 korun

Asociace nemocnic ČR, do níž spadají i fakultní nemocnice, na tuto středu [23.10.] svolala tiskovou konferenci. Na ní chce uvést své stanovisko k hrozícímu konfliktu mezi velkými a malými nemocnicemi. A jak uvádí jejich zástupci na pozvánce, uvést na pravou míru, jak ve skutečnosti vypadají finanční rezervy ve velkých nemocnicích. Akce, která se koná ve FN v Motole, se zúčastní například její ředitel a výkonný předseda Asociace nemocnic ČR Miloslav Ludvík, ředitel pražské Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] David Feltl nebo ředitel FN Hradec Králové Aleš Herman.

Zástupci zdravotních pojišťoven minulý týden uvedli, že plošné navýšení úhrad několika segmentům je mimo jejich finanční možnosti. Nabízejí pokračování strategie bonusů.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here