Česko má metodiku léčby Alzheimerovy nemoci, ale ještě ne peníze

0
179
alzheimerovy_nemoci
Ministerstvo zdravotnictví ČR / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Pracovní skupina pro koncepční řešení problematiky Alzheimerovy choroby a obdobných onemocnění představila mezioborový klinický doporučený postup pro diagnostiku a léčbu Alzheimerovy nemoci a dalších kognitivních poruch v ČR.

Náklady na přípravu nové metodiky uhradily Norské fondy. Pracovní skupina se skládala ze zástupců odborných společností za přímé podpory Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Na metodice se podílela:

  • Česká geriatrická a gerontologická společnost ČLS JEP,
  • Česká neurologická společnost ČLS JEP,
  • Psychiatrická společnost ČLS JEP,
  • Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP.

Výsledkem spolupráce jsou Mezioborová doporučení pro klinickou praxi u Alzheimerovy nemoci a jiných kognitivních poruch. Ta nabízejí doporučení pro efektivní diagnostiku a péči o pacienty s těmito nemocemi.

„Jedná se o ideální stav,“ popsal pro Zdravé Zprávy materiál jeden z jeho autorů docent Robert Rusina.

Potvrdil, že s tím, jak populace stárne, přibývá pacientů s Alzheimerovou nemocí a obdobnými chorobami, ale péče o ně je v Česku docela roztříštěna a v regionech i nerovnoměrně a nedostatečně dostupná.

„Nová metodika by měla tuto roztříštěnost zlepšit tím, že dává jedny standardy. Už jen tím, že definujeme, jaká je role jednotlivých specializací, tu roztříštěnost snížíme. Metodika souvisí s celým systémem péče…,“ doplnil docent Rusina pro Zdravé Zprávy.

Metodika je podle něj základ, který dává „rámec“ dalším krokům v diagnostice a péči o pacienty s Alzheimerovou nemocí a dalšími demencemi. A tyto kroky určuje, jak řekl, Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc.

Metodika jako základ pro budoucí změny

Autoři metodiky ji popisují jako souhrnné postupy pro diagnostiku a léčbu demence pro specialisty napříč odbornostmi. Doporučení platí pro pacienty s demencí a mírnou kognitivní poruchou a také pro jejich pečovatele.

„Klinická doporučení vznikla na základě mezioborového konsenzu. A mají za úkol definovat role, kompetence a dostupnost jednotlivých lékařských specialistů, definovat systém diagnostiky a léčby a definovat systém úhrad jednotlivých úkonů a možností předepisovat léky,“ uvádí autoři doporučení.

Na otázku, zda nová metodika značí změny v úhradách ze strany zdravotních pojišťoven, odpověděl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

„Takže jsme zase u financí,“ řekl pro Zdravé Zprávy úvodem.

Upozornil ale i na to, že všechny obdobné plány, jako je nová metodika, jsou koordinovány se zdravotními pojišťovnami. A těm taková metodika definuje přínosy v diagnostice a léčbě. Co se týče samotného financování, zmínil možnosti budoucího financování z Evropské unie.

„Je možné, že do budoucna přijdou programy právě na vypořádání se stárnutím populace. A my jsme byli už kontaktováni zástupci Evropské komise, jaké máme plány do budoucna. Metodická část je v tomto ohledu klíčová,“ uvedl pro Zdravé Zprávy a zdůraznil, že to ale neznamená, že by ministerstvo zanedbávalo ostatní obory.

Léčbu Alzheimerovy nemoci si žádá stárnutí populace

Počet lidí s demencí v posledních letech výrazně roste. Což neplatí jen pro Českou republiku, ale většinu vyspělých zemí. Může za to stárnutí populace a pohodlný způsob života.

„Do roku 2050 očekáváme v Česku výrazné zvýšení aktuálního počtu lidí žijících s demencí. Takový nárůst znamená velký nápor jak na zdravotní, tak sociální péči,“ říká koordinátorka Národního akčního plánu pro Alzheimerovu nemoc a obdobná onemocnění pod MZ ČR Markéta Švejdová.

Můj homesharingový kamarád se jmenuje Robin, říká Markéta Švejdová

Doplnila, že klíčová je v tomto ohledu podpora domácí péče v rodinách. Aktuální odhady hovoří o tom, že v Česku žije zhruba 140 tisíc pacientů s demencí. Z nich 60 procent trpí právě Alzheimerovou chorobou. Další z autorek nové metodiky lékařka Hana Vaňková z České gerontologické a geriatrické společnosti uvedla, že v praxi pro tyto pacienty není plně dostupná péče.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here