Sexuálních napadení žen a dětí v Kongu přibývá, hlavně od ozbrojenců

0
46
v_Kongu
Ilustrační foto: Freepik.com

Loni v Kongu vyhledalo pomoc u Lékařů bez hranic kvůli sexuálnímu napadení a zraněním při něm přes 25 tisíc lidí. To je až trojnásobek proti předchozímu roku. Další tisíce většinou žen, dívek a dětí násilí neohlásí. Bojí se vyloučení z rodiny.

Letošní čísla o obětech nahlášeného sexuálního násilí v Konžské demokratické republice ukazují na další zrychlení růstu počtu takových útoků a napadení.

„Údaje o sexuálním násilí shromáždili Lékaři bez hranic ze 17 projektů, které realizují s podporou tamního ministerstva zdravotnictví v pěti provinciích – Severním Kivu, Jižním Kivu, Ituri, Maniemě a Střední Kasaii,“ říká Kristýna Macháčková, tisková koordinátorka Lékařů bez hranic.

V předchozích letech 2020, 2021 a 2022 ošetřili zdravotníci organizace v průměru 10 tisíc přeživších sexuálních útoků ročně, dodává pro představu. A v prvních měsících letošního roku zdravotníci v Kongu hlásí další nárůsty obětí často brutálních sexuálních útoků.

„Jen v provincii Severního Kivu bylo od ledna do května ošetřeno 17 363 přeživších. Toto číslo představovalo v necelé polovině roku 69 procent z celkového počtu obětí ošetřených v předchozím roce ve všech pěti výše uvedených provinciích,“ upozorňuje Macháčková.

Každá desátá oběť sexuálního napadení je nezletilá

Naprostá většina obětí jsou podle ní ženy, k tomu navíc je každá desátá z nich v nezletilém věku. A více než dvě třetiny [68 %] obětí napadne ozbrojený útočník. Navazující problém podle zdravotníků působících v Kongu je to, že napadené ženy a dívky nevyhledají pomoc a zůstávají bez ošetření. Obávají se vyloučení z rodiny nebo opuštění svých blízkých.

„Poté, kdy jsem byla napadena, známí mého manžela mu poradili, aby mě opustil. A já teď žiji sama se svými čtyřmi dětmi,“ vypráví Maria, mladá těhotná žena, kterou ošetřili zdravotníci Lékařů bez hranic.

Obřezání podstupují často už i dívky mladší pěti let

Podobné zkušenosti podle nich mají další znásilněné ženy, jejichž manžel se o jejich znásilnění dozvěděl. Jak upozorňuje organizace, násilí často nekončí u sexuálního napadení. Útočníci poškozují celé rodiny.

„Jednou k nám přišla žena, kterou i s jejím miminkem znásilnili. A pak před jejíma očima zabili manžela a děti. Další oběť byla donucena k pohlavnímu styku se členem své rodiny. Přicházejí k nám i holčičky mladší deseti let, jejichž celé genitálie jsou velmi vážně poraněné,“ říká porodní asistentka Lékařů bez hranic.

Mrzačení ženských pohlavních orgánů řeší už i Evropa

Ty pak odesílají rovnou do nemocnice k ošetření. I když mnohým umí lékaři pomoci a zranění ošetřit i vyléčit, traumata obětem ale zůstávají na celý život, říká asistentka.

Povstalecké skupiny v Kongu

Za rostoucími počty sexuálních napadení hlavně na východě země stojí konflikty a útoky mezi povstaleckým hnutím M23 [Hnutí 23. března] někdy nazývaném jako Konžská revoluční armáda a konžskou armádou.

Hlavním místem působení povstalců z hnutí M23 je právě středovýchodní část Konga, provincie Severního Kivu, kde kvůli konfliktům došlo v posledních letech k vysídlení statisíců civilistů. Většina z nich přežívá v táborech pro vysídlené v okolí města Goma.

A jak upozorňují Lékaři bez hranic, údaje z roku 2023 ukazují, že 91 procent přeživších sexuálního násilí, které lékaři ošetřili, přijali právě v provincii Severního Kivu.

Nelegální adopce dětí: Dívky stojí v Africe méně než chlapci

„Podle výpovědí našich pacientů byly dvě třetiny z nich napadeny ozbrojenými útočníky. K těmto incidentům docházelo v samotných táborech. Ale také v jejich okolí, když ženy a dívky šly sbírat dřevo či vodu nebo pracovat na poli,“ popisuje Christopher Mambula, projektový koordinátor Lékařů bez hranic v Konžské demokratické republice.

Stále více ozbrojených mužů pobývajících v těchto místech podle něj vysvětluje strmý nárůst sexuálního násilí na místních obyvatelích. Zároveň upozorňuje, že vysídleným lidem chybí v táborech voda, potraviny a základní zdravotní péče. Proto je podle něj nyní jako první třeba zajistit bezpečí v táborech pro vysídlené obyvatele.

„K čemuž může přispět i tak jednoduchý krok jako dostatečně osvětlit hygienická zařízení a přístřeší,“ říká Mambula.

Dalším důležitým krokem a výzvou podle něj je, aby všechny strany zapojené do konfliktu dodržovaly zásady humanitárního práva. To znamená, aby neútočily na civilisty ani na pracovníky, které jim pomáhají.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here