Plus 1 400 Kč považují zdravotnické odbory za výsměch. Protesty plánují

0
544
1_400_Kc
Foto: Pixabay.com

S přidáním o 1 400 Kč od příštího roku, které se týká i zdravotníků v nemocnicích, jejich odbory nesouhlasí. Do zdravotnictví chtějí zavést nepodkročitelná minima v odměňování i pro nelékaře. Na tom se ale neshodnou s resortem zdravotnictví.

I když se lékaři a nelékařští zdravotníci v nemocnicích nepřidají k protestu praktických lékařů pro dospělé a děti a dorost a nově i k ohlášenému protestu ambulantních specialistů na konci října, tak po novém roce z jejich strany zřejmě dojde i k nějaké formě protestu. Dnes to na tiskové konferenci potvrdili zástupci lékařských a zdravotních odborů spolu s Českou lékařskou komorou [ČLK]. Důvodem je nedohoda na znění zákona o odměňování ve zdravotnictví.

„Za nás ta dohoda naplněna není. […] Ty návrhy ministerstva zdravotnictví nebylo možné přijmout, protože na posledním jednání předložilo takové tarify, které jsou pro některé profese dokonce nižší,“ řekla předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Uvedla, že nakonec odbory ustoupily od požadavku na zavedení jednotného systému platů pro všechny pracovníky ve zdravotnictví bez ohledu na zřizovatele daného zařízení. Tedy od zavedení platových tarifů i pro soukromý sektor.

O nedohodě s MZ ČR promluví odbory zítra. Zatím platí růst platů o 1 400 Kč

Nicméně stále žádaly, jak uvedla, o garanci minimálních a nepodkročitelných tarifů. Co se týče lékařů, tam ministerstvo podle Žitníkové zareagovalo, ale u nelékařů, jako jsou sanitáři, ošetřovatelé, sestry a další, takový požadavek docela přešlo.

„Tam jsme neobdrželi vůbec žádný návrh, jakým způsobem by chtělo ministerstvo upravovat jejich mzdy,“ uvedla odborářka.

Odbory: 1 400 korun od ledna je výsměch zdravotníkům

A zdravotníci podle odborů nejsou spokojení s přidáním do tarifů od ledna příštího roku o 1 400 korun, na kterém se vláda dohodla s Českomoravskou konfederací odborových svazů [ČMKOS]. Toto plošné navýšení se týká všech zaměstnanců státu, tedy i zdravotníků v nemocnicích.

„A 1 400 korun považují za výsměch všem zdravotníkům a nejsou s tím spokojení,“ uvedla na konferenci Žitníková.

Šéf Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů [LOK SČL] Martin Engel řekl, že zdravotní pojišťovny kumulují peníze. Namísto toho, aby zaplatily personál ve zdravotnictví.

„Pro zdravotnictví a další sektory použili [vláda, pozn. red.] tu čtrnáctistovkovou kvótu. Zatímco v prosinci nám nabízeli zvýšení,“ uvedl s tím, že takové plošné navýšení se týká třeba i těch nejzkušenějších lékařů s atestací a několikaletou praxí v oboru.

Protest se odkládá: Změny v penězích ČLK a odbory ale dál prosazují

„Těch 1 400 pro každého zaměstnance nemocnice v kontextu v prosinci podepsaného dokumentu je urážka a neřeší to vůbec nic,“ dodal Engel.

Stejného názoru je prezident ČLK Milan Kubek. I podle něj mají zdravotní pojišťovny dost prostředků na to, aby odpovídajícím způsobem zaplatily pracovníky v nemocnicích.

„Nárůst výběru pojistného na příští rok je hrubým odhadem 27 miliard korun,“ řekl.

Protesty chystají praktici, specialisté i nemocnice

Podle Kubka ministr Válek návrhem úhradové vyhlášky na příští rok vystavuje pacienty riziku protestů ze strany jednotlivých poskytovatelů zdravotní péče hrazené ze zdravotního pojištění. I když se nakonec Komora k protestu praktiků a ambulantních specialistů nepřidá, tak je ale plně podporuje.

„Příští týden svolala ČLK veřejnou poradu ambulantních specialistů, kde se projedná, jak postupovat dál,“ uvedl šéf lékařů.

Sdružení ambulantních specialistů dnes [16.10.] oznámilo, že stejně jako praktičtí lékaři nesouhlasí s navrženým růstem úhrad za výkony pro příští rok. A proto se připojují k protestu praktiků, kdy se i jejich ordinace zavřou na dva dny a sice 29. a 30. října.

Praktici hrozí uzavřením ordinací. Nesouhlasí s růstem úhrad na příští rok

Ani nemocniční lékaři a zdravotníci, pokud nedojde k naplnění jejich požadavků v odměňování zdravotníků v nemocnicích, nezůstanou stranou. A hovoří o protestech, to na začátku příštího roku.

„My jsme se domluvili, že budeme pokračovat podle původního plánu, že akce budeme organizovat jak v nemocnicích, tak případně v dalších segmentech až na začátku příštího roku,“ přiblížila plány Žitníková.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here