Novelu o zákazu prodeje energy drinků mládeži posoudí vláda

0
69
energy_drinku
Lékaři dlouhodobě upozorňují, že k nadváze a obezitě dětí významně přispívá přesolování. Po příliš slaných jídlech mají děti žízeň a sahají po slazených nápojích. To v situaci, kdy i české domácnosti solí až třikrát více, než lékaři doporučují. České děti si tak zlozvyky přenášejí do dospělosti. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Skupina poslanců napříč politickými stranami v Poslanecké sněmovně navrhla zákaz prodeje a podávání energy drinků mládeži do 15 let. Prodej v automatech a na internetu by byl možný jen za podmínky ověření věku kupujících.

Omezení, která se týkají například i reklamy, mají být podle novely Zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek obdobná jako u alkoholu nebo cigaret. Platila by od července příštího roku. Energetické nápoje by se vůbec nesměly prodávat ve zdravotnických zařízeních, ve školách a školských zařízeních, v zařízeních sociálně-právní ochrany dětí a na akcích určených dětem do 15 let.

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] by rovněž vydalo vyhlášku, kterou by určilo požadavky na složení, označování a vzhled obalů energetických nápojů. Reklama na tyto nápoje by nesměla mířit na děti a nesměla by nabádat k jejich nestřídmé konzumaci. A pak by také neměla vytvářet dojem, že jejich pití přispívá ke společenskému úspěchu nebo k řešení osobních problémů či má léčivé účinky. Což často vidíme nejen u reklamy na energy drinky, ale také na alkohol.

Předlohu nejprve posoudí vláda, poté o ní rozhodnou zákonodárci. Proti záměru omezení prodeje energetický nápojů se minulý měsíc postavil Svaz výrobců nealkoholických nápojů [SVNN]. Ve svém prohlášení odmítl přirovnání energetických nápojů k návykovým látkám, podle něj je to nevědecké a nepřijatelné.

„Energetické nápoje jsou bezpečné a kvalitní produkty, s neodpovědnou konzumací pomůže jenom edukace,” uvedl ve své tiskové zprávě s tím, že vhodnější je osvěta a edukace dětí.

Proč zákonodárci usilují o regulaci prodeje energy drinků

Mezi mládeží podle předkladatelů novely ale existuje problém s rizikovou konzumací energetických nápojů.

„Výskyt chorob, které jsou spjaty s nadměrnou konzumací slazených nápojů, je v České republice vysoký a má stoupající trend, a to i v dětské populaci,” uvádí autoři novely v důvodové zprávě.

Na světě žije osm miliard lidí. Více než miliarda jich je obézní

Konkrétně zmiňují riziko nadváhy a obezity, vysokého krevního tlaku, nadměrné zubní kazivosti, depresí, nervozity, pocitů úzkosti a poruch spánku.

Argumentují tím, že energetické nápoje pije podle české části mezinárodní studie nejméně dvakrát týdně pětina dětí ve věku 11 až 15 let. Je jich zhruba 70 000, v roce 2018 jich přitom bylo 40 000 až 50 000. A na trhu je asi 200 typů těchto nápojů, které obsahující kofein. Ty zákon označuje jako nevhodné pro děti a kojící ženy.

Obdobné regulace zavedly i okolní státy

Předkladatelé v čele s Martinou Ochodnickou [TOP 09] tvrdí, že jejich návrh “v zásadě odpovídá současným trendům v Evropě”.

Úplný zákaz prodeje energetických nápojů lidem mladším 18 let zavedly už dříve podle důvodové zprávy Litva, Lotyšsko a Polsko. Dánsko, Německo a Norsko stanovily maximální množství kofeinu, taurinu a dalších stimulujících látek v nápojích. V některých státech přistoupili prodejci dobrovolně k omezení a zavázali se neprodávat energetické nápoje mladistvým.

Lékaři volají po regulaci prodeje energy drinků

Tuzemský SVNN v tomto ohledu uvedl, že výrobci energetických nápojů sdružení ve Svazu uzavřeli Kodex zodpovědné marketingové a komerční praxe. Necílí reklamu energetických nápojů na děti. I zavedli dobrovolné označování energetické hodnoty na čelní straně obalu. V roce 2018 se zavázali nad rámec platné „pamlskové vyhlášky“ [208/2016] a nedodávají slazené a energetické nápoje do středních škol. Dodávají do nich pouze džusy a balené vody bez energetické hodnoty a s nízkokalorickým obsahem.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here