Více mediků má k psychiatrii přivést iniciativa 100 ročně

0
86
psychiatrii
Foto: Freepik.com

Ročně v Česku úspěšně atestuje 30 psychiatrů. Pro udržení stávající dostupnosti je ale potřeba, aby do praxe ročně přišla asi stovka mladých psychiatrů. Podle odborníků je třeba medikům ukázat psychiatrii i “tak trochu jinak” už na fakultě.

Přitáhnout více mediků k psychiatrii si předsevzala jako hlavní cíl iniciativa Psychiatrické společnosti ČLS JEP příznačně nazvaná jako “100 ročně”. V kampani zkušení psychiatři přiblíží lékařský obor studentům medicíny speciálními přednáškami na lékařských fakultách. Anebo jim nabídkou bezplatné či částečně dotované přednášky na odborných konferencích. Na ně se medici běžné nedostanou.

„Oslovit chceme nejen studenty medicíny, ale i odborníky a širokou veřejnost. Chceme zvýšit povědomí o oboru a zájem o něj, upozornit na některé zažité stereotypy. A ukázat silné stránky této dynamicky se rozvíjející specializace,“ vysvětluje zacílení náborové akce prof. Tomáš Kašpárek, budoucí předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP a přednosta Psychiatrické kliniky LF MU a FN Brno, koordinátor kampaně 100 ročně.

Studentům medicíny podle něj nabídne odborná společnost zapojit se do exkluzivních stáží přímo na psychiatrických pracovištích. Medici dostanou i příležitost zapojit se do besed. A diskutovat s mladými psychiatry, ale i s předními experty v oboru.

Máme potíž udržet základní psychiatrickou péči

„Budeme organizovat neformální besedy na lékařských fakultách po celé republice. Na nich se studenti medicíny budou mít možnost lékařů z nejbližších psychiatrických nemocnic zeptat na všechno, co je o specializaci zajímá,“ přibližuje akci doktorka Zuzana Korábová z brněnské psychiatrické kliniky.

Zájem o psychiatrii u mediků podpoří kampaň 100 ročně

V plánu má společnost zájemcům o obor psychiatrie nabídnout bezplatně nebo s cenovým zvýhodněním možnost účastnit se prestižních konferencí. Jmenovitě jde podle prof. Kašpárka například o konferenci České neuropsychofarmakologické společnosti v Mariánských Lázních, Konferenci “Léčba v psychiatrii” Psychiatrické společnosti ČLS JEP v Mikulově. Anebo o Konferenci Společnosti pro Biologickou psychiatrii v Luhačovicích.

Na jmenovaných a dalších podobných akcích se medici dostanou blíže k práci psychiatra a tomu, jak se léčí a napravuje duševní zdraví člověka. Dále i to, jaký je její význam, co vnímají jako důležité mladí psychiatři i zkušení kolegové, ale i samotní uživatelé péče.

„Tedy věci, na něž obvykle není v rámci výuky medicíny čas a prostor,“ říká prof. Kašpárek.

Cenu Neuron pro letošek získal prof. Cyril Höschl

I u psychiatrie totiž platí, že v jejím výběru u mediků sehrává podstatnou roli inspirace u předních osobností a bližší seznámení se s oborem.

„Jsem syn psychiatra, na gymnáziu jsem četl nějaké knížky od Junga nebo Grofa, ale na medicínu jsem šel s tím, že psychiatr nebudu – chtěl jsem být kardiolog nebo neonatolog. Pak jsem ale na 3. LF UK potkal prof. Höschla, prof. Libigera a prof. Praška, kteří mi ukázali krásu oboru, který je rozkročený mezi neurovědou, psychologií a filosofií. A já mu propadl,“ popisuje, co ho přivedlo k psychiatrii, profesor Kašpárek.

Díky tomu se setkal a pracoval, jak říká, se spoustou skvělých lidí se zájmem pomáhat ostatním.

„Nejsilnější zážitek ale je, když spolu se svým pacientem projdete jeho těžkým obdobím, a on se vrátí do života,“ dodává profesor.

Do projektu zapojily i další výrazné osobnosti české psychiatrie. Jmenovitě například prof. Jiří Horáček z Národního ústavu duševního zdraví [NUDZ], doc. Michal Goetz z DPN Opařany a prof. Michal Hrdlička z FN Motol.

Ročně v ČR atestuje 30 psychiatrů, a to je hodně málo

Kampaň 100 ročně je tak jakýmsi náborovým projektem, který má u mediků vzbudit větší zájem o obor. Ideálně v takové míře, aby jich u nás ročně atestovala alespoň stovka. A důvod je nasnadě. Psychiatrů, především pak pedopsychiatrů je málo a v situaci, kdy jich do praxe vstoupí třicet ročně, jich bude za pár let ještě méně.

„V roce 2023 pracovalo v ČR 1 361 psychiatrů, nad 60 let jich je 391, v důchodovém věku z toho 282. Dětských psychiatrů přitom chybí a ubývá ještě více a rychleji, než psychiatrů pro dospělé. V současnosti jich je v ČR jen 131,“ popisuje doktorka Simona Papežová, předsedkyně Psychiatrické společnosti ČLS JEP.

Dětská psychiatrie v ČR: Rodiče se nebojí o zdraví dětí, ale o jejich životy

Rovněž zmiňuje stále větší nedostatek psychiatrických sester, psychoterapeutů, klinických psychologů a dalšího odborného personálu. To v situaci, kdy na jedné straně ubývá psychiatrů a na straně druhé ale roste počet pacientů s psychiatrickými potížemi. O čemž svědčí i to, že výrazně častěji lékaři předepisují antidepresiva, roste počet akutních hospitalizací a ošetření v psychiatrických ambulancích. Nejvýraznější nárůst potřeby péče je patrný u adolescentů a mladých dospělých, zdůrazňuje doktorka Papežová.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here