Altech, český výrobce kompenzačních pomůcek, zvýšil obrat o 99 mil. Kč

0
82
altech
Foto: Altech

Výrobce pomůcek pro hendikepované z Uherského Hradiště společnost Altech meziročně zvýšila tržby o 98,9 milionu Kč na 814,8 milionu korun. Zhruba 88 procent výroby jde na export, převážně do západní Evropy a také na Slovensko.

Čistý zisk společnosti za rok 2023 dosáhl 109,3 milionu korun, o rok dříve činil 83,4 milionu korun. Údaje o výsledcích hospodaření firmy vyplývají z její výroční zprávy založené ve Sbírce listin.

„V roce 2023 se podařilo vyrobit první kusy nové generace schodišťové sedačky, které našly cestu ke svým zákazníkům,” uvádí ve výroční zprávě výkonný ředitel Altech Vít Majer.

Vzhledem k uklidnění na trhu s energiemi podnik loni nemusel přistoupit k zásadním změnám v nastavení cen pro konečné zákazníky.

„Rok 2023 přinesl stabilní růst rovnoměrně u všech produktů a podařilo se nám zrealizovat více než 7 000 obchodních případů. Jednalo se o schodišťové plošiny, schodišťové sedačky a vertikální plošiny,“ říká k loňskému roku Majer.

Česká společnost Altech vznikla v roce 1992 a od svého počátku se zabývá návrhy, výrobou a prodejem kompenzačních pomůcek a rehabilitačních zařízení pro lidi s pohybovým hendikepem. Její specializace spočívá ve výrobě šikmé zvedací plošiny, svislé zdvihací plošiny a schodišťové sedačky pro seniory. Firma navrhuje a vyrábí zařízení pro tuzemský trh, větší podíl na odbytu ale zabírají zahraniční trhy. Do portfolia výrobků spadají dále plošiny pro letadlové schody, stropní zvedací systémy nebo rampy a bazénové zvedáky.

Dlouhé dodací lhůty elektronických komponent

Jak uvádí výkonný ředitel společnosti ve výroční zprávě za loňský rok, díky dění na trhu a stabilizaci cen došlo v roce 2023 k růstu poptávky. Ani dnes, jak říká, ale nefunguje výroba zcela bez problémů.

„Uklidnila se situace na trhu s ocelí a hliníkem, nadále se ale potýkáme s dlouhými dodacími lhůtami elektronických komponentů,” uvedl s tím, že pro letošek očekával u vstupních komodit stabilní ceny.

Novelu o zaměstnávání OZP doporučil hospodářský výbor beze změn

Portfolio zákazníků společnosti je podle něj rovnoměrně rozložené mezi soukromé osoby, firmy, nemocnice, ústavy a také vzdělávací zařízení. Český výrobce se úspěšně etabloval i na zahraničních trzích. Své výrobky vyváží do desítek zemí převážně v západní Evropě. Loni firma exportovala 88 procent své produkce.

„Zahraničním trhem jsou státy s vyšší životní úrovní a vyspělejším sociálním systémem. Vyspělá společnost se pozná i podle toho, jak se stará o své členy,” uvádí ve výroční zprávě jednatel a majitel společnosti Antonín Machala.

Společnost Altech investuje do výroby a modernizuje

Většinu finančních transakcí jako proexportní firma podnik realizuje v eurech. Spolu s vývojem nových a modernějších produktů společnost nadále investuje do strojního vybavení. V letošním roce došlo také na rozšíření šaten a modernizaci přední části firmy vystavěné v roce 2000. A společnost zřídila nové zázemí pro 3D tisk.

Stejně tak rozšiřuje robotickou základnu a zlepšuje automatizaci výroby. Pro letošek zacílila na růst v segmentu schodišťových plošin a schodišťových sedaček a další rozšíření robotických pracovišť.

Věhlasnou Kliniku Dr. Pírka v Mladé Boleslavi převezme Penta Hospitals

Čistá aktiva firmy přesahovala na konci loňského roku 1,145 miliardy korun, vlastní kapitál byl asi 1,016 miliardy a cizí zdroje 118,9 milionu. V roce 2023 podnik zaměstnával v průměru 353 lidí. To je o třiadvacet pracovníků více než o rok dříve. Na mzdách jim vyplatil 208,7 milionu korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here