Prevence nádoru prostaty funguje skvěle. Je rychlá a nebolí

0
8315
prostaty
Ilustrační foto: Freepik.com

Vysokou až 99% účast mužů na screeningu karcinomu prostaty vysvětluje předseda České urologické společnosti ČLS JEP prof. Roman Zachoval jeho jednoduchostí. K vyšetření stačí vzorek krve odebraný u praktického lékaře.

Data o účasti mužů na screeningovém programu karcinomu prostaty jsou dostupná zatím jen za první čtvrtletí letošního roku, kdy se začalo s touto onkologickou prevencí v ambulancích praktických lékařů a urologů. A podle profesora Zachovala účast za první kvartál letošního roku ukazuje na skvělé výsledky.

„Nečekali jsme, že v prvním kvartále do toho programu vstoupí přes 30 tisíc mužů a ta ochota k účasti bude vysoká. Ta je téměř 99 procent,“ uvedl na dnešní [8.10.] v pořadí 9. konferenci Prevon organizované Národním screeningovým centrem [NSC].

Blíže se vyjádřil i k výsledkům programu na včasný záchyt zhoubného nádoru prostaty. Podle jeho dat téměř 18 tisíc z vyšetřených mužů mělo hodnotu PSA [prostatický specifický antigen] pod jedna. To znamená nízké riziko onemocnění a další prevence stejným způsobem tyto muže čeká buď v ordinaci praktika, nebo ambulantního urologa za čtyři roky. Dalších 10 tisíc mužů vykázalo hodnotu PSA mezi 1-3. A lékař jim krev k analýze preventivně odebere za další dva roky. Nadlimitní, tedy rizikové hodnoty antigenu vyšly u téměř tří tisíc mužů. Ty lékař odeslal k podrobnému vyšetření do certifikované urologické ambulance.

„My nyní zpracováváme data za druhý kvartál. Doufejme, že ta čísla budou naskakovat tak, jak naskakovala v prvním kvartálu,“ vyjádřil naději na úspěšné zavedení preventivního vyšetření prostaty prof. Zachoval.

Screening prostaty je nejjednodušší screening v ČR i jinde

Při jeho úspěšném uvedení do praxe a vysoké účasti se podle něj může snížit úmrtnost na zhoubné nádory prostaty až o 30 procent. Ročně se u nás nemoc potvrdí u osm tisíc mužů. To je pro srovnání třikrát více než před třemi roky. Kolem 1 400 mužů v Česku na karcinom prostaty ročně umírá.

„Je prokázáno, že ta úmrtnost poklesne po osmi až deseti letech o přibližně 30 procent,“ uvedl k očekávaným výsledkům prof. Zachoval.

Úspěšné první čtvrtletí letošního roku co do účasti na screeningu prostaty přisuzuje nenáročnému a rychlému vyšetření mužů na hodnoty PSA. K laboratorní analýze postačí odběr malého vzorku krve. Navíc vyšetření provádí praktici u mužů ve věku 50-69 let obvykle při dvouleté preventivní prohlídce.

„Ten screeningový test je pouhý odběr na PSA. Což z tohoto screeningového programu dělá nejjednodušší program v České republice i jinde,“ říká profesor.

Screening nádorů prostaty může snížit úmrtnost na ně až o 30 %

Například mamografického vyšetření prsů u žen, které u nás funguje přes 20 let, se dlouhodobě účastní asi 60 procent žen ve věku nad 45 let. Na mamograf si ženy ale musí nejprve vyzvednout žádanku u svého praktika či gynekologa. Poté se na něj objednat a dorazit na jedno z mamografických pracovišť. Což je ve srovnání s letos zavedeným screeningem karcinomu prostatu podstatně zdlouhavější cesta. Při něm stačí k sledování hodnoty PSA pouhý odběr krve navíc v ordinaci praktického lékaře.

„Ten nábor mužů do toho programu, pokud je to takto jednoduché, je úplně jiný než dříve. Kdy jsme byli povinni provádět kompletní urologické vyšetření. Včetně vyšetření per rectum [vyšetření prstem přes konečník, pozn. red.]. To spoustu mužů od vyšetření odrazovalo,“ vysvětluje, co také sehrává roli v účasti na preventivních programech, prof. Zachoval.

Ke screeningu oslovují muže praktičtí lékaři

Z dat za letošní první čtvrtletí o účasti na screeningu karcinomu prostaty dále vyplývá, že 98 procent mužů oslovili ve svých ordinacích praktičtí lékaři. Zhruba dvě procenta jich vyšetřili ambulantní urologové. Obvykle jde o pacienty, o které již tito urologové pečují.

„Nejčastěji tak oslovují muže ke screeningu praktičtí lékaři tak, jak jsme to i čekali,“ uvedl.

Do péče ke specialistovi, certifikovanému urologovi, se podle něj dostávají muži s rizikovými hodnotami PSA.

„Ten provede kompletní urologické vyšetření,“ dodává s tím, že teprve specialista pacienta odesílá s podezřením na pozitivní nález do jednoho z radiologických center k vyšetření magnetickou rezonancí.

„Musí to být pracoviště, která mají akreditaci ministerstva zdravotnictví,“ dodává profesor.

Nádory ledvin jsem se učil operovat třikrát, říká profesor Babjuk

Pokud se i tam potvrdí nález na prostatě, je nutný odběr vzorku tkáně z útvaru na specializovaném bioptickém pracovišti. Do programu se podle profesora dosud zapojilo 145 certifikovaných urologických ambulancí, 42 radiologických center s magnetickou rezonancí a 42 certifikovaných bioptických center.

„Ve všech krajích máme alespoň jedno pracoviště s magnetickou rezonancí a bioptické centrum,“ dodává prof. Zachoval.

Odborná společnost podle něj dále pracuje na rozšíření sítě urologických ambulancí zapojených do screeningu karcinomu prostaty.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here