Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získali Američané Ambros a Ruvkun

0
63
nobelovu_cenu
Ilustrace: Niklas Elmehed

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství letos získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev microRNA. Vyhlášením ceny za fyziologii a lékařství začal nobelovský týden, kdy budou oznámeni laureáti celkem v šesti kategoriích.

O letošních laureátech v kategorii fyziologie a lékařství informuje dnes 7.10. ze Stockholmu švédský Karolínský institut. Oba nobelisté, sedmdesátiletý Ambros a dvaasedmdesátiletý Ruvkun, se ve svém výzkumu věnují tomu, jak se vyvíjejí různé typy buněk. Přitom se jim podařilo objevit microRNA, tedy velmi malé molekuly ribonukleové kyseliny [RNA], které zásadně ovlivňují regulaci genů.

nobel
Ilustrace: Niklas Elmehed

„Jejich převratný objev odhalil zcela nový princip genové regulace, který se ukázal jako zásadní pro mnohobuněčné organismy včetně člověka,” uvedl k objevu Karolínský institut.

MicroRNA je podle jeho odborníků důležitá pro řadu procesů v těle, jako je vývoj a růst buněk nebo imunitní odpověď těla na napadení. Špatné fungování microRNA může vést k rozvoji závažných nemocí. Včetně rakoviny, tvrdí na svém webu Ohijská univerzita v USA.

Dvojice dnes oceněných amerických vědců se podělí o finanční odměnu ve výši 11 milionů švédských korun [cca 24,5 milionu Kč]. Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství před nimi získalo 227 vědkyň a vědců. Naposledy loni odborná porota ocenila Maďarku Katalinu Karikóovou a Američana Drewa Weissmana, kteří položili základy pro vývoj mRNA vakcín proti nemoci covid-19.

Stejné chromozomy, ale různé vlastnosti buněk

Informace uložené v chromozomech se dají podle agentury DPA přirovnat k návodu na použití pro všechny buňky v těle. Každá buňka obsahuje stejné chromozomy, a tedy i stejnou sadu genů. Přesto mají různé typy buněk, například svalové a nervové, velmi odlišné vlastnosti. Svou roli v tom sehrávají právě mechanismy genové regulace, které popsali čerstvě ocenění vědci Ambros a Ruvkun.

Prvně jmenovaný sedmdesátiletý Ambros nyní působí na Massachusettské univerzitě, dvaasedmdesátiletý Ruvkun pak na Harvardově univerzitě, kde se v minulosti věnoval výzkumu také Ambros.

Nobelovu cenu za lékařství získal švédský biolog Pääbo

Dnešním vyhlášením Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství začal takzvaný nobelovský týden, během něhož budou oznámeni laureáti celkem v šesti kategoriích. Tradičně nejsledovanější Nobelovu cenu za mír vyhlásí porota ve Stockholmu v pátek [11.10.]. Poslední cenu udělí příští týden v pondělí [14.10.], kdy vyhlásí Nobelovu cenu za ekonomii.

Ocenění nese jméno švédského vynálezce dynamitu Alfreda Nobela [1833-1896]. Ten ve své závěti rozhodl, že svůj majetek vkládá do fondu, z něhož se každoročně udělí ceny za významné vědecké objevy, literární tvorbu a také za zásluhy o mír ve světě. Nobelovy ceny laureátům slavnostně předají odborní porotci tradičně 10. prosince, to je v den výročí Nobelova úmrtí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here