Domovy Alzheimer Home se příští týden otevřou veřejnosti

0
211
Alzheimer_Home
Klienti nového Alzheimer Home v Kateřinicích u Ostravy. / Foto: Hana Smutná

U příležitosti letošního Týdne sociálních služeb, který se koná 7. – 13. října, se veřejnosti otevřou zařízení sítě Alzheimer Home. Lidé je mohou navštívit a podívat se na aktivizační terapie pro pacienty nejen s Alzheimerovou nemocí.

Do praxe již tradičně zavedený Týden sociálních služeb upozorňuje na význam sociálních služeb všech typů. Ať už těch pobytových, terénních nebo ambulantních. Prvně se osvětová akce konala v roce 2009, letos tak proběhne její šestnáctý ročník.

„Týden sociálních služeb je každoročně obdobím, kdy se potkávají poskytovatelé sociálních služeb, zástupci státu, krajů, měst a obcí a mnozí další odborníci, aby diskutovali o sociálních službách,“ přibližuje náplň akce prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiří Horecký.

V následujícím týdnu se tak uskuteční desítky aktivit zaměřených na sociální služby, které necílí pouze na veřejnost, ale i na pracovníky, zaměstnavatele a další odborníky z oblasti sociálních služeb. Jejich poskytovatelé mají naplánované konference, kongresy, workshopy, veletrhy sociálních služeb, výstavy, ale i celostátní den otevřených dveří poskytovatelů sociálních služeb.

Alzheimer Home a Týden sociálních služeb

Do Týdne sociálních služeb se zapojí i zařízení spadající do sítě Alzheimer Home, která se zaměřují na poskytování sociálních a zdravotně sociálních služeb pacientům s Alzheimerovou chorobou, ale i jinými demencemi.

„Návštěvníci Týdne sociálních služeb budou mít možnost se v domovech Alzheimer Home osobně setkat jak s aktivizačními pracovníky, tak se seznámit s prostředím, ve kterém klienti domovů žijí,“ říká k akci mluvčí skupiny Penta Hospitals, do níž dnes již pětatřicet zařízení Alzheimer Home spadají, Vladislav Podracký.

Alzheimer Home: Pracovníci nosí barevná trička kvůli klientům

Dodává, že v domovech se proškolení pracovníci věnují klientům pro každého z nich vhodnými aktivizačními terapiemi. Mezi ně patří arteterapie, to je posilování zdraví pomocí výtvarné tvorby. Další technikou je canisterapie, při níž zkušený pracovník působí na nemocného klienta pomocí speciálně cvičeného psa nebo fenky. Je to totiž kontakt se zvířetem, často psem či fenou, díky kterému se i pacienti s demencemi uvolní. A zbaví depresí nebo se s nimi prostě jen cítí dobře.

Rozvoji demence brání osobní disciplína a trénink

Mezi další aktivizační metody v zařízeních Alzheimer Home patří reminiscenční terapie neboli léčba vzpomínkou. Ta se dobře osvědčuje právě u pacientů s demencí.

A jak upozorňuje Vladislav Podracký, jsou to právě aktivizační terapie, které u pacientů s demencemi zlepšují jejich oslabené kognitivní schopnosti. A ty jsou zcela zásadní pro zpomalení rozvoje choroby.

„Vedle toho domovy nabízí svým klientům široké spektrum zdravotnických služeb ve spolupráci se sesterskou zdravotnickou skupinou Ambulance Penta,“ doplňuje mluvčí skupiny.

Zároveň zve všechny, kteří se zajímají o pobytové sociální služby a život v nich, aby příští týden navštívili některé ze zařízení Alzheimer Home. Informace o termínech dnů otevřených dveří v jednotlivých zařízeních najdou zájemci na následujícím odkazu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here